Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ : ΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ 12% ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Χρόνια τώρα ακούγονται πολλά κατά των εφοριακών και των εφοριών που κατηγορούνται ως εστίες διαφθοράς στο ελληνικό κράτος. Αν και οι γενικεύσεις κάνουν πάντα κακό, πολλές από τις κατηγορίες είναι ορθές και κάποιος πρέπει να τους μαζέψει τους εφοριακούς. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν το έκανε το ΠΑΣΟΚ διότι οι περισσότεροι εφοριακοί ήταν βγαλμένοι από τα σπλάχνα του.

Αυτό είναι άλλο θέμα κι άλλο οι καταγγελίες που έκαναν χθες οι εφοριακοί, επειδή χρήζουν τόσο δικαστικής όσο και πολιτικής έρευνας.

Οι εφοριακοί εξαπέλυσαν βολές κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν το 2012. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος για την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων δεν ευθύνεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά η ύφεση και τα «λουκέτα».

Ανέφερε, για παράδειγμα, τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 40% λόγω της οικονομικής ύφεσης και της αύξησης της τιμής του λόγω της αυξημένης φορολογίας.

Ζήτησαν επίσης αυτό που ζητούν όλοι οι σοβαροί πολίτες. Αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με περιορισμό δαπανών και όχι με τη λήψη άλλων εισπρακτικών μέτρων.

Σοβαρές ήταν οι καταγγελίες και για τις επιχειρήσεις και την σημαντική επιβάρυνση που φέρνει το φορολογικό πιστοποιητικό. Πρόκειται για πιστοποιητικό που πρέπει να εκδοθεί υποχρεωτικά για τις ΑΕ και ΕΠΕ μετά από φορολογικό έλεγχο που διενεργούν οι εταιρείες ορκωτών λογιστών.

Οι εφοριακοί κατήγγειλαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις ως αμοιβή των ελεγκτών για να διενεργήσουν τον έλεγχο και να εκδώσουν το πιστοποιητικό ποσό έως και 35.000 ευρώ. Μήπως γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εισαγγελική έρευνα;

Υποστήριξαν επίσης ότι το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά καθώς οι οργανικές θέσεις έχουν ελαττωθεί την τελευταία πενταετία κατά 5.500 χιλιάδες, ενώ μόνο το 2011 αποχώρησαν από τις υπηρεσίες 1.800 εφοριακοί. Αρα πώς να γίνουν έλεγχοι;

Τέλος, προανήγγειλαν μηνύσεις κατά του Δ. Σπινέλη για τις καταγγελίες σχετικά με τη διαφθορά στο φορολογικό μηχανισμό. Ο Σπινέλλης είχε πει ότι από τα 100 ευρώ προστίμου που επιβάλλοντα για φοροδιαφυγή, τα 40 γλιτώνει ο ελεγχόμενος, τα 40 τσεπώνει ο ελεγκτής και μόνο τα 20 πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο.

Αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση των εφοριακών μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο. Όπως αναφέρουν, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται ούτε 1 ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2011 και το 2012, ενώ σημειώνουν πως στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο το οποίο (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ) φορολογείται με πραγματικό συντελεστή 6%, όταν ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 12%. Μάλιστα, αναφέρουν πως αν τα τελευταία 10 χρόνια φορολογούνταν το κεφάλαιο με 12%, τότε θα συγκεντρώνονταν ποσό 110-120 δις ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το αρχικό μνημονιακό δάνειο.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις εφορίες καταγγέλλουν “την φορολογική ασυλία και τα μερίσματα των πολυεθνικών, τον μηδενικό φόρο πετρελαίου ναυτιλίας, των σκαφάτων και των εφοπλιστών, το φορολογικό καθεστώς των ενδοομιλικών συναλλαγών και τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν στος μεγαλοφοροφυγάδες και στους μεγαλοοφειλέτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι κι ας χρωστάνε εκατομμύρια στο Δημόσιο.

Αναφερόμενοι στους μεγαλοφοροφυγάδες που “φυγάδεψαν” τα κλοπιμαία τους στην Ελβετία τους φωτογραφίζουν λέγοντας πως:

- Είναι αυτοί που έφτιαξαν τους ελληνικούς δρόμους με κόστος επταπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

- Είναι αυτοί που πουλούσαν φάρμακα στα ελληνικά νοσοκομεία 1.000% και 2.000%, πάνω από την πραγματική τους τιμή.

- Είναι αυτοί που θησαύριζαν και θησαυρίζουν, από τα υπερτιμημένα εξοπλιστικά προγράμματα.

- Είναι αυτοί που καταλήστευσαν τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου