Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Κίνδυνος να ξεμείνουν από υλικά 6 μεγάλα νοσοκομεία

 ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ: «ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ»
 Επίσης από την πρώτη του έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους

«Στεγνώνουν» από υλικά στις 9 Ιανουαρίου έξι μεγάλα νοσοκομεία, καθώς όλοι οι σύλλογοι των προμηθευτών σταματούν, ως πρώτη αντίδραση, την παράδοση προμηθειών, λόγω των υπέρογκων οφειλών του ΕΣΥ.

Στο μεταξύ, σε... αναστολή της πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν από 1ης Γενάρη και οι φαρμακοποιοί, επικαλούμενοι «αδυναμία λειτουργίας με τα σημερινά δεδομένα». Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, προμηθευτές - μέλη των συλλόγων ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας, ΠΑΣΥΠΟΥ και ΠΑΣΥΠΙΕ, επισημαίνουν ότι «η υπομονή τους έχει εξαντληθεί» από την ασυνέπεια πολλών νοσοκομειακών μονάδων που δεν τακτοποιούν τις μακροχρόνιες οφειλές τους προς τις εταιρίες παρά τις εντολές και τις δημόσιες διαβεβαιώσεις. Η διακοπή της προμήθειας υγειονομικού υλικού θα πραγματοποιηθεί στον «Ευαγγελισμό», το «Αττικόν», στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και στο «Αγία Ολγα» της Νέας Ιωνίας.

Πιο αναλυτικά, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που μέχρι τέλους του χρόνου δεν αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες και απαιτητές οφειλές, θα αναγκαστούν σε πρώτη φάση να διακόψουν την επί πιστώσει τροφοδοσία των νοσοκομείων τα οποία είναι μακράν τα πιο ασυνεπή. Όπως αναφέρεται στην κοινή επιστολή των συλλόγων προς τον υπουργό Υγείας, «είναι πλέον τραγική πραγματικότητα το γεγονός ότι οι εταιρίες του κλάδου βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυτης οικονομικής καταστροφής, αφού μοναδικό τους έσοδο είναι οι πενιχρές πληρωμές τιμολογίων παρελθόντων ετών από ορισμένα μόνο νοσοκομεία».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές των νοσοκομείων έστειλαν επιστολή και στον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Δ. Αβραμόπουλο, κάνοντας έκκληση να πραγματοποιηθούν εξοφλήσεις.

Όπως υποστηρίζουν, τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των τεράστιων χρεών τους προς τους προμηθευτές από το 2006 αλλά και ακόμη παλαιότερα.

Την αναστολή της πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την πρώτη κιόλας ημέρα του 2012 αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, λόγω της «οικονομικής ασφυξίας» που έχουν περιέλθει τα περισσότερα φαρμακεία. Έτσι, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, κόστος δυσβάσταχτο, ειδικά όταν πρόκειται για σκευάσματα βαριών ασθενειών. Οι φαρμακοποιοί έφτασαν σε αυτήν την απόφαση, καθώς οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία ξεπερνούν πλέον τα 400 εκατ. ευρώ. με μεγαλύτερο οφειλέτη το Ταμείο του Δημοσίου, το οποίο χρωστά περίπου 240 εκατ.

Προς «λουκέτο» 800 φαρμακεία

Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί. λόγω της έλλειψης ρευστότητας αλλά και του γεγονότος ότι πολλές φαρμακευτικές ζητούν πλέον να πληρώνονται μόνο μετρητοίς, περίπου 800 φαρμακεία σε όλη τη χώρα αναμένεται να οδηγηθούν το επόμενο έτος σε κλείσιμο. Ανοιχτά θα παραμείνουν τελικά τα φαρμακεία του Πειραιά, τα οποία είχαν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προθέσεις του υπουργού Υγείας να μειώσει στο ⅕ το ποσοστό κέρδους τους. Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για δεσμευτικές κινητοποιήσεις από την 1η Ιανουαρίου, ανέστειλαν τη 48ωρη απεργία.

(Ε.Τ. 27/12/2011 – ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου