Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Τα καρφιά και τα μαχαίρια των τοκογλύφων


  Αν και στις μεταξύ τους συνομιλίες οι αρχηγοί των τεσσάρων συμμοριών εμφανίζονταν ενωμένοι, στις επαφές τους με τρίτους δεν διστάζουν να «δίνουν» τους ανταγωνιστές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι «εκμυστηρεύσεις» του Δ. Λαμπάκη για τον Μ. Καραμπέρη

Ο επικεφαλής της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, Δημήτρης Λαμπάκης, κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα
Ο επικεφαλής της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, Δημήτρης Λαμπάκης, κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα
Μπορεί στις απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες οι πρωταγωνιστές του συνδικάτου του εγκλήματος να αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις και να επαίρονταν για τα κατορθώματά τους, όμως από πίσω σε άλλες συνομιλίες με τρίτους έριχναν «μαχαιριές» και «καρφώματα», με αποτέλεσμα η αστυνομία να έχει στα χέρια της ένα σπουδαίο προανακριτικό υλικό, το οποίο καλείται τώρα να ξεδιαλύνει ο ανακριτής.
Ετσι «δίνουν» το γνωστό στέλεχος του ΣΔΟΕ, Χρήστο Παπαχατζή, που ήδη κρίθηκε προφυλακιστέος, ως άνθρωπο του Μάρκου Καραμπέρη, όταν ο τελευταίος τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ. Συγχρόνως όμως φαίνεται ότι το ΣΔΟΕ είναι... σουρωτήρι από «δικούς τους».
Ο επικεφαλής της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, Δημήτρης Λαμπάκης, ακούγεται τον Ιούνιο να λέει σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Δ.Κ. για τον επικεφαλής της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, Μ. Καραμπέρη, ότι απέκτησε μεγάλη άκρη στο ΣΔΟΕ.
Προφυλακιστέος κρίθηκε αργά το βράδυ ο Γ. Πολυμέρης, ο φερόμενος ως επικεφαλής της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης
Προφυλακιστέος κρίθηκε αργά το βράδυ ο Γ. Πολυμέρης, ο φερόμενος ως επικεφαλής της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Εχει τώρα μια πολύ μεγάλη άκρη, πολύ μεγάλη, μπήκε ένας δικός του. Δεν σ' το 'χει πει αυτό;
Δ.Κ: Οχι.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Δεν σ' το λέει επίτηδες ο π...ης.
Δ.Κ.: Πού;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: «Εχει μεγάλη άκρη στο ΣΔΟΕ, πολύ μεγάλη».
Δ.Κ.: Στο ΣΔΟΕ;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Τώρα πολύ μεγάλη.
Δ.Κ.: Εεε, εντάξει ρε, δεν μπορεί να είναι πιο μεγάλη από τη δικιά μου...
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Δεν ξέρω, δεν ξέρω...
Οι δυο τους στη συνέχεια ακούγονται να «καρφώνουν» τον Μ. Καραμπέρη, αν και ο Λαμπάκης, που έχει ανοικτή γραμμή με τον προαναφερθέντα, επιχειρεί παράλληλα να ηρεμήσει τον συνομιλητή του Δ.Κ., που είναι οργισμένος για τις πιέσεις που δέχεται.
Την πόρτα του ανακριτή περνά σήμερα για να απολογηθεί ο Μ. Καραμπέρης, καθώς και άλλοι δύο εκ των «αρχηγών» του συνδικάτου του εγκλήματος
Την πόρτα του ανακριτή περνά σήμερα για να απολογηθεί ο Μ. Καραμπέρης, καθώς και άλλοι δύο εκ των «αρχηγών» του συνδικάτου του εγκλήματος
Δ.Κ.: Τι είμαι εγώ, Μάρκος; Αντε τώρα πήρε τα 100 (χιλιάδες), τα πήρα 115 σε έναν μήνα, έβγαλε 15 χιλιάρικα, στ' αρχ...α μου...
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Εγώ αυτόν τον άνθρωπο, αδερφέ, μεταξύ μας, τον φοβάμαι, όχι στην παλικαριά, πρόσεξε μην μπερδευτείς σ' αυτό...
Δ.Κ.: Ναι.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Δεν τον φοβάμαι, τον φοβάμαι σε άλλα πράγματα, στην ίντριγκα και στα μπερδέματα, εγώ γι' αυτό έκανα τον μ...α.
Παράλληλα, ο Λαμπάκης επιχειρεί να δείξει ότι ο ίδιος δεν συμπεριφέρεται όπως ο Μ.Κ. στα... θύματά του.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Εγώ, Θόδωρε, να σου πω κάτι. Δεν θα πάρω ποτέ τη γυναίκα σου τηλέφωνο, για παράδειγμα, ακόμη και 150 χιλιάδες άμα φτάσει. Και να μου πεις δεν σ' τα δίνω, ρε, δεν θα μπορέσω να κάνω, να στείλω φωτογραφία στη γυναίκα σου ή οτιδήποτε να σου χαλάσω το σπίτι. Δεν θα πάω στο ΣΔΟΕ, δεν θα πάω...
Δ.Κ.: Ναι, ρε, και προχτές ο μ...ας φοβήθηκε μήπως εγώ πάρω τηλέφωνο και κάνω ή μην πάω και κάνω καμιά καταγγελία, και με λέει «υπέγραψε εδώ».
Ο «ξεχασμένος» θάνατος
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες όμως φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον «ξεχασμένο» θάνατο του Εύρη Φιλιππίδη, ο οποίος είχε βρεθεί κρεμασμένος τον Μάιο του 2009 στο Λιτόχωρο Πιερίας, αφού προηγουμένως δεχόταν τους εκβιασμούς και τις απειλές του Μ. Καραμπέρη. Ο Δ.Κ. ακούγεται να λέει για τον Εύρη Φιλιππίδη συνομιλώντας με τον Λαμπάκη:
Δ.Κ. Εκεί μέσα (σ.σ. στον Καραμπέρη) γνώρισα εκείνο το σκουπίδι. Μ' έφαγαν 120.000. Με γνώρισε εκείνο τον Εύρη. Χωρίς να φταίω τίποτα έχασα άλλα 40, 50 (δυσνόητη), έχασα άλλα 200. Δεν θες να σου πω και άλλα τώρα... Ναι τον... με χρωστάει αυτή τη στιγμή 210 χιλιάρικα που έδωσα για τον Εύρη για να κόψει κάτι χαρτιά...
Ενας ακόμη προφυλακισμένος, o Αχιλλέας Μπέος, φαίνεται πως είχε παρτίδες μαζί τους.
Δ.Κ.: Εδωσα (σ.σ. στον Μ. Καραμπέρη) εγώ τον λόγο μου για τον Μπέο. Μπήκα, έχασα εγώ 200 χιλιάρικα... Κάναμε μια συμφωνία και εγω λέω ναι θα την τηρήσω, αλλά του λέω, ρε μ...α, θα βγάλεις 200-100 χιλιάρικα. Θα δώσει 100 και στο τέλος θα πάρει 200 χιλιάρικα...
«Σιγή ιχθύος»
«Σιγήν ιχθύος» κρατά ο Π. Ψωμιάδης αναφορικά με τις χτεσινές αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» ότι έστελνε «πελάτες» σε τοκογλυφικό κύκλωμα. «Δεν έχω να πω τίποτα. Οταν έχω να πω θα το πω», ήταν η απάντησή του στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ - ΠΑΠΙΣΤΑΣ
Νοίκιαζαν ακίνητα - φιλέτα στο Δημόσιο
Οι Μάρκος Καραμπέρης και Θανάσης Πάπιστας δεν είχαν μόνο κουμπαριές. Ο πρώτος είχε βαφτίσει τον γιο του δεύτερου και του είχε δώσει το όνομα του... Εφραίμ. Στα οικόπεδα-φιλέτα του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη, που κατέληξαν μέσω Βατοπεδίου στον Πάπιστα, ο Μ. Καραμπέρης είχε αναλάβει να προσφέρει και «προστασία» στον Πάπιστα από όποιους ανεπιθύμητους απειλούσαν να του χαλούσαν τη δουλειά. Μαζί όμως οι δύο τους με τις προνομιακές πολιτικές σχέσεις-προσβάσεις που έχουν επί ΝΔ καταφέρνουν να νοικιάζουν μια σειρά από ακίνητα σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο Δημόσιο. Ετσι ο Μ. Καραμπέρης νοικιάζει στο Δημόσιο σε αρκετά ακριβή τιμή δύο ακίνητά του στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία», όπου στεγάζονται η Δ' ΔΟΥ και το Διαπεριφερειακό Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, έναντι ποσού 252.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ακόμη ένα ακίνητό του, όπου στεγάζεται η Ιατροδικαστική Υπηρεσία -στο γυάλινο κτίριο στον Βαρδάρη, όπου είχε ο Μάρκος Καραμπέρης το στρατηγείο του-, το Δημόσιο πληρώνει άλλα 96.000 ευρώ τον χρόνο.
Να σημειωθεί ότι για το κτίριο «Πλατεία», όπου στεγάζονται επίσης τα προξενεία των ΗΠΑ, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» στις 11-7-2009, η φύλαξη είχε ανατεθεί σε μια παράνομη εταιρεία σεκιούριτι, πίσω από την οποία ήταν ο απότακτος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Μ. Χάιτας, που είχε παραπεμφθεί σε δίκη για συμμετοχή σε κυκλώματα προστασίας. Η εταιρεία σεκιούριτι είχε αποκαλυφτεί ότι λειτουργούσε παράνομα κάτω από το όνομα της μητέρας του Χάιτα, Μαριάνθης, ενώ το όνομα του Μ. Χάιτα ακούγεται και στις συνομιλίες των πρωταγωνιστών του συνδικάτου του εγκλήματος.

ΤΑ «ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
Προστασία και σε... πωλητές λουκουμάδων
Πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμη και στη λεγόμενη «μαφία των... λουκουμάδων» στη Χαλκιδική φαίνεται πως έπαιζαν τα αδέλφια Μελέτη, που όχι μόνο είχαν υπό τον έλεγχό τους δεκάδες καταστήματα και beach bars στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, αλλά παρείχαν «προστασία» και στους... μικροπωλητές που πουλούσαν λουκουμάδες στους λουόμενους στις δημοφιλέστερες παραλίες. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που αφήνει σημαντικά κέρδη τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Το περασμένο καλοκαίρι εξαρθρώθηκε σπείρα με επικεφαλής έναν ομογενή πρώην πρωταθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης και δύο Βούλγαρους συνεργάτες, οι οποίοι κρατούσαν υπό τον έλεγχό τους την παραλία της Ποτίδαιας.
Σε καταγεγραμμένη συνομιλία του Κωνσταντίνου Μελέτη με το «δεξί χέρι» της οργάνωσης, Ηλία Σαρναζίδη, επονομαζόμενο και «Γκούφη» ή «Ψηλό», ο πρώτος τον ενημερώνει για ένα πρόβλημα που προέκυψε με τον αδελφό του, Νίκο Μελέτη και δύο άτομα που αποκαλεί «Δάσκαλο» και «Βούλγαρο» σχετικά με τον έλεγχο των παραλιών. Ο Σαρναζίδης τον διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή», έχοντας μαζί του και όπλο με αβολίδωτα φυσίγγια για να το χρησιμοποιήσει εναντίον της άλλης ομάδας.
ΜΕΛΕΤΗΣ: Και με πήρε ο δάσκαλος και μου λέει να να πάρουμε κι εμείς κανένα μεροκάματο. Τουλάχιστον άφησέ μας εκείνη την παραλία και γιατί δεν μας αφήνεις να πάρουμε κανένα μεροκάματο; Και του λέω μέχρι τώρα ήμασταν αμυντικοί, λέω. Πρόσεχε, λέω, μη γίνουμε επιθετικοί, γιατί αν γίνουμε επιθετικοί, θα σας γ... τα σπίτια εκεί πέρα που είναι, λέω.
ΣΑΡΝΑΖΊΔΗΣ: Καλά τον είπες, εντάξει. Θα 'χω τον νου μου, εντάξει. Εχω και το νταλαβέρι μου μαζί μου, θα βάλω και τα αβολίδωτα μέσα.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ
Αρνούνται τώρα όλες τις κατηγορίες
Με τις απολογίες του «εγκεφάλου» Μ. Καραμπέρη και άλλων δύο εκ των «αρχηγών» ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της δικαστικής διαδικασίας για τα 53 συλληφθέντα μέλη της μαφίας των τοκογλύφων-εκβιαστών που λυμαίνονταν τη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι μετά την απολογία τους, μεταξύ αυτών και το ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρ. Παπαχατζής, ενώ χθες -πρώτος από τους αρχηγούς- πέρασε την πόρτα του 3ου ειδικού ανακριτή ο επικεφαλής της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης, Γ. Πολυμέρης.
Ο τελευταίος αρνήθηκε τον αρχηγικό ρόλο, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπήρχε καν οργάνωση. Υποστήριξε ότι δεν έχει δανείσει, εκβιάσει και απαιτήσει ποτέ τόκους από κανέναν, ενώ ομολόγησε μια απάτη με ακάλυπτη επιταγή που εξέδωσε -όπως είπε- προσωπικά σε κάποιον φίλο του. Ο Γ. Πολυμέρης κρίθηκε αργά το βράδυ προφυλακιστέος. Ο συνήγορός του Κ. Γραμματικός δήλωσε, πάντως, ότι «ακόμα και από αυτή την πολυσέλιδη (αλλά και επιλεκτικά αποσπασματική) απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του εντολέως μου, δεν προκύπτουν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν τις σε βάρος του κατηγορίες».
Ο Χρ. Παπαχατζής αρνήθηκε ότι κράτησε στο «συρτάρι» καταγγελία σε βάρος του Μ. Καραμπέρη. Χαρακτήρισε ... τυπική και «στο πλαίσιο ενημέρωσης που θα έκανα στον οποιονδήποτε» την καταγεγραμμένη συνομιλία, στην οποία τον ενημερώνει για μια «κρατημένη» καταγγελία και υποστήριξε πως 10 μέρες μετά διέταξε έλεγχο.
Ο συνήγορός του, Δ. Τσάκος, ανέφερε πως σήμερα θα καταθέσει προσφυγή κατά του εντάλματος προφυλάκισης.
Ο δημοσιογράφος Γ. Φερέτης, αρνήθηκε κάθε σχέση με το κύκλωμα και τις κατηγορίες που του αποδίδονται. «Δεν γνωρίζω κανέναν από όσους υποτίθεται ότι έβαλαν χρήματα στον λογαριασμό μου, εκτός από έναν, τον οποίο διευκόλυνα, όταν είχε πρόβλημα», είπε.
Εγγραφο
Ο συνήγορός του, Μ. Αποστολίδης, παρουσίασε έγγραφο, στο οποίο το φερόμενο ως θύμα δηλώνει ένορκα ότι τα χρήματα, που είχε δανειστεί, τα επέστρεψε χωρίς τόκο. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας του σε αστυνομικό τμήμα 2 φορές τον μήνα.
Ο Χ. Ανδριώτης, εν ενεργεία αστυνομικός στο ΑΤ Λ. Πύργου, που επίσης προφυλακίστηκε, υποστήριξε πως στο σύνολο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών ο ίδιος εμφανίζεται μόνο σε τρεις, που είναι -όπως είπε- αδιάφορες και δεν προκύπτει από αυτές πως έχει λάβει ως αντάλλαγμα το παραμικρό ποσό. Ο γιος του Μ. Καραμπέρη, Θωμάς, που επίσης κρίθηκε προφυλακιστέος, υποστήριξε πως δεν έχει καμία συμμετοχή στη δραστηριότητα του πατέρα του, η οποία -όπως είπε- ξεκίνησε, όταν ο ίδιος ήταν μαθητής και στη συνέχεια πήγε στην Αγγλία.
Ακόμη προφυλακίστηκαν ο απότακτος αστυνομικός Ε. Κωνσταντινίδης, ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Μ. Τζούρτζεβιτς και 10 άτομα που είχαν ρόλους εκβιαστών ή εισπρακτόρων.
Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης από 10.000 ως 200.000 ευρώ, αφέθηκαν συνολικά 14 άτομα που απολογήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο. Μεταξύ αυτών ο εφοριακός Α. Μουταφίδης (200.000 ευρώ), οι δικηγόροι Ν. Ζήνδρος και Αλ. Σταμπουλής (100.000 ευρώ), το διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Θεοδώρου (100.000 €)
EΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου