Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

" ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΛΟΥΑ - ΛΟΥΑ " ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΠΟΝΗ

Θέμα ημερών, αν όχι θέμα ωρών, θεωρείται η κατάθεση του υπομνήματος με το οποίο οι παραιτηθέντες οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης θα εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν σε παραίτηση.

Χθες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, έδωσαν εξηγήσεις στον προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, στον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή που έχει αναλάβει την έρευνα των λόγων παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης κατά τη διάρκεια των συναντήσεων κατονόμασαν τα πρόσωπα που δημιούργησαν προσκόμματα στο έργο τους.

Τώρα καλούνται να αιτιολογήσουν πλήρως την παράγραφο- φωτιά που εμπεριέχεται στην επιστολή παραίτησης και αναφέρει ότι «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση» κάνοντας λόγο για «πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Εν τω μεταξύ, οι υποθέσεις που χειρίζονταν, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του πολιτικού προσωπικού, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η περίπτωση εκείνη που ενδεχομένως αποτέλεσε την θρυαλλίδα και οδήγησε στην παραίτηση.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στα χέρια των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, βρίσκονταν πολλοί καυτοί φάκελοι.

Μεταξύ αυτών και ο φάκελος «Λούα- Λούα» όπως αναφέρεται συνθηματικά πλέον η περίπτωση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από τα αρχικά του ονόματός του. Πρόκειται για φάκελο που όπως λέγεται περιέχει εντυπωσιακά ευρήματα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της Proton Bank. Ο φάκελος βρισκόταν στα χέρια του εισαγγελέα Πεπόνη και αφορούσε στα δάνεια που ενέκρινε η τράπεζα και θεωρούνται επισφαλή. Από τα 700 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν, πολλά κατέληξαν σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Από αυτά ο Λαυρεντιάδης έσπευσε να επιστρέψει στην Proton Bank 51 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον νέο νόμο ο οποίος εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο των «λευκών κολάρων».

Η συγκεκριμένη υπόθεση, έχει και ένα άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι φήμες λένε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει κατά καιρούς χρηματοδοτήσει πολλά πολιτικά πρόσωπα- δεν σταματούν όμως εκεί. Οι φήμες θέλουν πολλά πολιτικά πρόσωπα να έχουν δεχθεί παραινέσεις ή και πιέσεις προκειμένου να μεσολαβήσουν ώστε η υπόθεση να καθυστερήσει για ένα 6μηνο.

Ο Λαυρεντιάδης, αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα Ι. Δραγάτση αμέσως μετά τα Θεοφάνεια για να δώσει εξηγήσεις.

Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση Λαυρεντιάδη, έχουν γραφτεί πολλά, ενώ έχει ασκηθεί κριτική και σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για τους χειρισμούς που έγιναν.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν και κατά πόσο οι φήμες αυτές, που κυκλοφορούν και στα εισαγγελικά και στα πολιτικά και στα δημοσιογραφικά γραφεία, αληθεύουν.

Ουδείς ταυτοχρόνως μπορεί να αγνοήσει ότι ο φάκελος «Λούα- Λούα» είναι μια πραγματικά καυτή περίπτωση που καταβαράθρωσε μια τράπεζα, πολλές εταιρείες και έδωσε καίριο πλήγμα στον τομέα του φαρμάκου.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…



Θέμης Δαγκλής

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου