Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

"Πωλούσαν όπλα στην Ελλάδα παρά την κρίση"

"Η Γαλλία και η Γερμανία ευθύνονται για την κρίση στην Ελλάδα": Με αυτό τον τίτλο, δημοσίευμα του βρετανικού Independent αποδίδει το μερίδιο της ευθύνης για την κρίση, σημειώνοντας ότι "ευρωπαϊκά κράτη πίεζαν την Αθήνα να αγοράσει οπλικά συστήματα που δεν μπορούσε να πληρώσει".



Το δημοσίευμα εξειδικεύει: "Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα - με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων- υπήρξε μέσα στους πέντε πρώτους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο. Τα περισσότερα από τα υπέρογκα ακριβά όπλα, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, τανκ και μαχητικών αεροσκαφών, κατασκευάστηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες".

"Οι αγορές οπλικών συστημάτων ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας, ακόμη και πριν χτυπήσει η οικονομική κρίση το 2009. Αρκετές εκατοντάδες τανκ τύπου Leopard αγοράστηκαν από τη Γερμανία, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για να αγορασθούν και τα πολεμοφόδια τους", προσθέτει.

Και συνεχίζει: "Ακόμη και το 2010, όταν η έκταση της οικονομικής καταστροφής ήταν εμφανής, η Ελλάδα αγόρασε 223 αυτοπροωθούμενα πυροβόλα όπλα και ένα υποβρύχιο από τη Γερμανία έναντι 403 εκ. ευρώ".

"Στη νέα συμφωνία διάσωσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκ. ευρώ. Οι ηγέτες της ευρωζώνης μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει μεγαλύτερη επιείκεια στις περικοπές για τις αμυντικές δαπάνες - και ας είναι διπλάσιες από τον μέσο όρο του ΝΑΤΟ ως προς το ΑΕΠ - από ό,τι έχουν δείξει για την υγεία ή τις συντάξεις", τονίζει το ρεπορτάζ.

Ο Independent καταλήγει λέγοντας ότι "τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί δεν μπορούν να ακυρωθούν καθώς υπάρχουν ποινικές ρήτρες που ορίζουν χρηματικά πρόστιμα".
οnnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου