Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΤΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ


1)ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΑΖΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ
2)ΓΚΑΖΑΚΙΑ(ΤΟ EL GRECO,ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ)
3)ΟΣΠΡΙΑ
4)ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ
5)ΚΟΡΝ ΦΛΕΗΚΣ
6)ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ
7)ΣΠΙΡΤΑ-ΑΝΑΠΤΗΡΕΣ(Ή ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΠΙΝΘΗΡΑ)
8)ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ
9)ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
10)ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ-ΧΑΡΤΟΒΑΜΒΑΚΑΣ
11)ΡΥΖΙ-ΠΙΛΑΦΙ
12)ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΠΙΤΟΝΙΑ
13)ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Ή ΗΛΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
14)ΦΑΚΟΣ+ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
15)ΕΛΙΕΣ
16)ΛΑΔΙ
17)ΚΑΦΕΣ
18)ΖΑΧΑΡΗ
19)ΚΑΚΑΟ ΙΟΝ(ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ)
20)ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΙΟΝ Ι ΚΙΛΟ(ΜΕΓΑΛΗ)
21)ΤΥΡΙ ΜΥΖΗΘΡΑ ΞΕΡΟ ΠΟΥ ΝΑ  ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ
22)ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ......ΥΓΙΕΙΝΗΣ(ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΚΛΠ)
23)ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
24)ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ
25)ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ
26)ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ-ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
27)ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΣΕ ΑΕΡΟΣΤΕΓΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
28)ΞΥΡΑΦΑΚΙΑ
29)ΦΥΤΙΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΤΗΛΙ ΝΕΡΟΥ-ΛΑΔΙΟΥ
30)ΚΑΦΕΣ
31)ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ(ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΦΡΟΥΤΑ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ  ΜΙΑ ΚΑΘΕ 2Η ΜΕΡΑ)
32)ΤΡΑΧΑΝΑΣ
33)ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
34)ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
35)ΒΟΤΑΝΑ
36)ΜΕΛΙ
37)ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ(ΒΟΤΚΑ,ΚΟΝΙΑΚ)
38)ΠΟΔΗΛΑΤΟ
39)ΣΥΝΕΡΓΑ ΡΑΠΤΙΚΗΣ
40)ΤΣΙΓΑΡΑ Ή ΚΑΠΝΟ
41)ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΑ
42)ΦΑΡΚΑΚΕΙΟ: ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ-ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΒΙΩΣΕΙΣ, ΒΑΜΒΑΚΙ, ΓΑΖΕΣ, ΙΩΔΙΟ, ΜΠΕΤΑΝΤΙΝ, ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ(ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΣΑΚΧΑΡΟ ΚΛΠ), ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΗ ΣΚΟΝΗ Π.Χ.APABOXYN.
***ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ***
OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τι πρέπει να προσέξουμε :
Εύχομαι ποτέ να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές και να διαβάζουμε όλοι αυτήν την ανάρτηση μετά απο 5 χρόνια και να γελάμε με τους φόβους μας, αλλά…. δε θα νοιώθατε καλύτερα σε αυτή την καταστροφική περίπτωση αν είχατε 5 κιλά μακαρόνια στο ράφι της κουζίνας ;Με λίγα λόγια είναι εύκολο σήμερα να κάνουμε ένα στοκ βασικών τροφίμων και χρήσιμων πραγμάτων στο σπίτι μας, τα οποία θα μας βοηθούσαν να επιβιώσουμε για 2-3-x μήνες στην περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον έξω κόσμο.
Τον κατάλογο που ακολουθεί τον ονομάζω οδηγό επιβίωσης σε συνθήκες χάους και θα τον εμπλουτίζω κατά καιρούς με τις διάφορες ιδέες μου. Οποιαδήποτε καλή δική σας ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.
Τα κριτήρια για να μπει κάτι σε αυτή τη λίστα είναι (ειδικά για τα τρόφιμα είναι):
- Να έχει μικρό όγκο και μεγάλη θρεπτική αξία (ένα λάχανο- wrong! Mια πλάκα σοκολάτα – good ! )
- να αποθηκεύται εύκολα για μεγάλο διάστημα (συσευασμένα τρόφιμα και κονσέρβες).
- Να μη σαπίζει ή αλλοιώνεται εύκολα ( πχ φρέσκα φρούτα)
- να μη χρειάζεται ψυγείο για τη συντήρησή του
- να μαγειρεύται εύκολα, γρήγορα και απλά χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Το ιδανικό θα ήταν να τρώγεται απευθείας με το άνοιγμα της συσκευασίας (πχ κονσέρβες, σοκολάτες κτλ)
- αποθηκεύστε τρόφιμα που τρώτε στην καθημερινότητά σας και είδη που χρησιμοποιείτε ούτως ή άλλως. Έτσι αφενώς θα ανακυκλώνετε τις προμήθειές σας καταναλώνοντας τις παλιότερες κι αφετέρου δε θα βρεθείτε μ’ ένα σωρό άχρηστα πράγματα και να με βρίζετε στο τέλος :)
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Α. ΝΕΡΟ
Χωρίς νερό μπορούμε να ζήσουμε 2-3 ημέρες (τα νούμερα πάντα με κάποια επιφύλαξη).
Εξασφαλίστε τη δυνατότητα να αποθηκεύετε πόσιμο νερό σε πλαστικά δοχεία ( δε σπάνε).
Υπολογίστε ότι ένα άτομο χρειάζεται να πιει περίπου 2 λίτρα υγρά τη μέρα κατά μέσο όρο.
Βάλτε στα μπαλκόνια σας μεγαλύτερα πλαστικά δοχεία ( των 60-100 λίτρων) μαύρα (για να μην αλλοιώνεται το νερό από το φως κι αναπτύσσονται μικροοργανισμοι και βούρκος). Στην Πειραιώς, στην Εθνική οδό, αλλά κι αλλού υπάρχουν βιοτεχνίες που πουλάνε τέτοια πλαστικά βαρέλια.
Θα επανέλθω με οδηγίες για τη χλωρίωση του νερού, κάτι που σκοτώνει τα μικρόβια και κάνει το νερό πόσιμο.
Β. ΤΡΟΦΙΜΑ
Χωρίς τροφή μπορούμε να ζήσουμε μερικές εβδομάδες (έως 50 ημέρες – τα νούμερα πάντα με κάποια επιφύλαξη). Η τροφή όχι μόνο μας κρατάει στη ζωή, αλλά μας δίνει και καλή διάθεση κι όρεξη για δράση. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της πρώην ΕΣΣΔ, λέγεται ότι σκόπιμα υποσιτίζανε τους πολιτικούς κρατουμένους για να έχουν χαμηλό ηθικό και να μην έχουν ικανότητα για σωστή σκέψη και δράση (οι δε Ναζί απλά άφηναν τους δύστυχους κρατούμενους να λιμοκτονήσουν).
Υπολογίστε ότι ο άνθρωπος για να ζήσει θέλει τουλάχιστον 1000 θερμίδες τη μέρα και σκεφτείτε ότι μια πλάκα σοκολάτας 100 gr έχει περίπου 500-600 θερμίδες.
Εδώ να προσθέσω ότι δεν έχω ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα (δλδ πόσες είναι ακριβώς οι ελάχιστες θερμίδες και τι θερμιδική αξία έχουν όλα τα τρόφιμα, οπότε βάλτε κι εσείς λίγο γκουγκλάρισμα όπου έχετε απορίες…Πάντως πάνω στο πακέτο των πτιμπέρ στο σούπερ μάρκετ γράφει ότι ο μέσος ενήλικας θέλει 2000 θερμίδες τη μέρα κατά μέσο όρο. Και στο ασανσέρ μου γράφει ότι ο μέσος ενήλικας ζυγίζει 75 κιλά).
Παρατηρείστε ότι από τη λίστα λείπει το αλεύρι γιατί η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι είναι χρονο- κι ενεργοβόρα, ενώ εμάς ενδιαφέρει το εύκολο-γρήγορο αποτέλεσμα. Επίσης, αν υπάρξει δελτίο τροφίμων σε περιόδους αναταραχής, αυτό που σίγουρα μοιράζεται είναι τουλάχιστον λίγο ψωμί.
1. Βιταμίνες : επειδή τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα δεν έχουν τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, αγοράστε πολυβιταμίνες σε χάπια και πίνετε ένα χάπι κάθε 2-3 μέρες. Δε θέλουμε ούτε να πάθετε σκορβούτο, ούτε να θαμπώσουν τα μαλλιά σας, ούτε να κάνετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ! Από την άλλη δε θα παίζετε τένις, ούτε θα κάνετε extreme sports, οπότε δεν είναι ανάγκη να κάνουμε και τις φαρμακοβιομηχανίες πλούσιες.
2. Λάδι : Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι το ελαιόλαδο ( 2η επιλογή το αραβοσιτέλαιο και σίγουρα όχι τα σπορέλαια-μηχανόλαδα….) Δυο κουταλιές τουλάχιστον της σούπας ελαιόλαδο ανά άτομο την ημέρα δίνουν τα καλύτερα λιπαρά για το σώμα μας. Διαλέξτε συσκευασίες 5 λίτρων, είναι οι πιο πρακτικές. Υπολογίστε και μαγειρικά λίπη αν θέλετε για το μαγείρεμα (τύπου φυτίνη, μινερβίνη).
3. Ζυμαρικά : μακαρόνια, παστα-κριθαράκι κτλ. Εδώ προσέξτε ότι το απλό μακαρόνι θέλει περίπου 8 λεπτά βράσιμο, ενώ το κριθαράκι ας πούμε, θέλει σχεδόν 15-17 λεπτά, δλδ το διπλάσιο ποσό ενέργειας !
4. Σοκολάτα: πλάκες μαύρης σοκολάτας υγείας των 100 gr (= 600 θερμίδες ! ) είναι η καλύτερη επιλογή. Αλλά δε βαριέστε…πάρτε ό,τι σοκολάτα σας κάνει κέφι! Η φτώχια θέλει καλοπέραση….
5. Ξηροί καρποί : κι αυτοί έχουν ψηλή θερμιδική αξία και πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Φυστίκια, φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια κτλ. Υπάρχουν χονδρέμποροι που τα πουλάνε σε συσκευασίες με κενό αέρος κι έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα για πολύ καιρό. Στην κατηγορία αυτή μπαίνουν και τα αποξηραμένα-ψημένα σύκα.
6. Γάλα : αν είναι δυνατόν να λείπει το εβαπορέ γάλα από τη λίστα μας ! (Ακόμη θυμάμαι τη μάνα μου να γυρίζει με την κούτα το γάλα, λαχανιασμένη αλλά θριαμβεύτρια, από το σουπερμάρκετ επί Τσέρνομπιλ). Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες με παιδάκια.
7. Κονσέρβες : πάρτε οπωσδήποτε κονσέρβες με ζαμπόν. Θα σας δώσουν ένα παράγωγο κρέατος, που τρώγεται πανεύκολα με το άνοιγμα της κονσέρβας.
8. Συσκευασμένο ρύζι σε πακέτα του μισού κιλού.
9. Αλάτι, πιπέρι, ξύδι, λεμονάκι κι ότι άλλα καρυκεύματα θέλετε.
10. Καφές – ζάχαρη – αφεψήματα (βότανα, τσάγια κτλ)
Ιδανικός είναι ο καφές τύπου νεσκαφέ, ή οποιοσδήποτε άλλος που φτιάχνεται στο χέρι ή δεν απαιτεί βράσιμο, φίλτρα, ειδική καφετιέρα κτλ
11. Μπισκότα
Περιφρονείστε τα πανάκριβα και …χτυπείστε τύπου Πτι-μπερ ή Μιράντα. Το κλασικό πακέτο των Πτι-μπερ έχει 225 gr βάρος και δίνει 1000 θερμίδες, τις ίδιες θερμίδες δίνουν και τα Μιράντα.
Γ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
1. Σαπούνια
Βρείτε από τις ειδικές αποθήκες χαρτικών-απορρυπαντικών 5κιλες συσκευασίες υγρό σαπούνι για τα χέρια. Κοστίζουν γύρω στα 5 ευρώ (τσάμπα ! ) και κρατάνε πολύ.
Για το σώμα σας όμως διαλέξτε σαπούνια ή αφρόλουτρα που ξέρετε ήδη, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες δερματικές αλλεργίες. Σε αυτές τις αποθήκες χονδρικής όμως θα βρείτε τις αγαπημένες σας εταιρείες σε πολύ καλύτερες τιμές από το σούπερ μάρκετ.
2. Οινόπνευμα ( οι λοσιον 70% οινόπνευμα στο σουπερμάρκετ κάνουν και για αφτερσέιβ ! Το καθαρό οινόπνευμα είναι πανάκριβο…)
3. Ξυραφάκια ξυρίσματος – αφρος ξυρίσματος (είπαμε πεινασμένοι, αλλά όχι και μπίχλες ! )
4. Σαμπουάν
5. Οδοντόκρεμες
6. Χαρτί υγείας (ναι γελάστε….να δώ τι θα καταφέρετε με τις …εφημερίδες και το γυαλιστερό χαρτί του Τηλεθεατή….)
7. Προφυλακτικά ( είπαμε…η φτώχια θέλει καλοπέραση ).
8. Απορρυπαντικά για πλύσιμο στο χέρι.
9. Χλωρίνη. Διαλέξτε την απλή χωρίς αρωματικά ή άλλα χημικά πρόσθετα χλωρίνη του εμπορίου για να μπορείτε να την χρησιμοιποιείτε και για τη χλωρίωση του νερού σας αν χρειαστεί.
Οι γυναίκες ό,τι άλλο θεωρούν απαραίτητο.
Δ. ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Εάν το κράτος μπορεί και παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, έστω και λίγες ώρες τη μέρα, αυτό είναι καλή λύση, αφού θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πανάκριβη ηλεκτρική κουζίνα σας με τις κεραμικές εστίες και τα 26 προγράμματα για το βράσιμο των αυγών (…μόνο..)(και κόστισε στον πατέρα σας όσο 5000 εμβόλια για τα φτωχά παιδάκια της Αφρικής…).
Ναι, είναι αυτή η κουζίνα που τώρα χρησιμοποιείτε μόνο για να ψήνετε ελληνικό καφέ και μάλιστα στο μεγάλο μάτι ( αυτό που κάνει το ρολόι της ΔΕΗ να γυρίζει σαν τον έλικα του ελικοπτέρου Σινούκ…) γιατί κατά τα άλλα τρώτε μόνο κινέζικο και πίτσο-σούβλακα…
Εάν δεν υπάρχει καθόλου ρεύμα (από ώρες έως μέρες) τότε ετοιμαστείτε να χρησιμοποιείσετε εστίες υγραερίου με φορητά φιαλίδια (είτε αυτά τα μικρά που έχουν οι γιαγιάδες για να ψήνουν τον καφέ, είτε και μεγαλύτερα από καταστήματα με είδη καμπινγκ ).
Οι πιο προνοητικοί έχουν καβάντζα το πετρογκάζ της γιαγιάς τους και 2-3 μεγάλες μπουκάλες υγραέριο ( θα ρωτήσω το μαγέρικο απέναντι πόσο κρατάει μια μεγάλη μποτίλια υγραερίου και θα σας πω). Να θυμάστε ότι οι μποτίλιες υγραερίου είναι επικίνδυνες και η χρήση και φύλαξή τους απαιτεί πολλή προσοχή.
Οι πιο τυχεροί είναι αυτοί που έχουν τζάκια στα σπίτια τους κι αρκετή ξυλεία.
Εδώ φαίνεται η χρησιμότητα των τροφίμων που τρώγονται χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα.
Το να αρχίσετε να καίτε τα έπιπλά σας δε συνιστάται γιατί είναι ενεργειακά ασύμφορο-θα πρέπει να κάψετε πχ το τραπεζάκι του σαλονιού για να βράσετε μια μακαρονάδα…ε, δε λέει !
Ε. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο σεισμός του 1999 στην Αθήνα απέδειξε πόσο απατεώνες ήταν (τουλάχιστον τότε…) οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Τα δίκτυά τους «κρέμασαν» αμέσως, από το πλήθος του κόσμου που έψαχνε συγγενείς και φίλους και κανείς δεν μπορούσε να κάνει κλήσεις.
Σε περιόδους κρίσεων γενικότερα καλό θα είναι να έχετε ένα ταπεινό ραδιοφωνάκι κι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 2Α. Για πολλούς αυτή η δυνατότητα υπάρχει στα κινητά τους τηλέφωνα ή στις mp3 συσκευές που έχουν για να ακούνε μουσική. Έτσι θα μπορείτε αν μην τι άλλο να έχετε στοιχειώδη ενημέρωση από τον έξω κόσμο. Το ραδιόφωνο είναι ο πιο απλός και φθηνός τρόπος για να μεταδωθούν μαζικά μηνύματα και ειδήσεις προς το κοινό.
Τα υπόλοιπα ΜΜΕ, συν το Ίντερνετ, στηρίζονται σε πιο πολύπλοκους μηχανισμούς λειτουργίας, που καταστρέφονται ή «σιγούν» ευκολότερα σε περιόδους κρίσεων.
Κι αφού ο έξω κόσμος μπορεί και φτάνει ως εσάς, για να δούμε πώς εσείς θα μπορέσετε να επικοινωνείτε μαζί του αν υπάρξει ανάγκη:
1. Σφυρίχτρα : φανερώνει τη θέση σας σε μεγάλη απόσταση και με λίγη προσπάθεια. Ειδικά χρήσιμη σε κάποιον που έχει εγκλωβιστεί σε ερείπια.
2. Τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, είναι ευπρόσδεκτα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργούν τα δίκτυά τους.
Παρ’ όλα αυτά φροντίστε να έχετε πάντα ένα καρτοκινητό καβάντζα, με κάρτα SIM διαφορετικού δικτύου από αυτήν του επίσημου κινητού σας. Έτσι θα έχετε πρόσβαση σε δυο διαφορετικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε ώρα ανάγκης.
3. Ορίστε με τους φίλους σας και την οικογένειά σας ένα σταθερό σημείο συνάντησης (συνήθως κοντά στη γειτονιά σας) σε περίπτωση καταστροφής κι αδυναμίας επικοινωνίας.
Αποφύγετε τον παλιό Μπακάκο στην Ομόνοια, γιατί εκεί θα μαζευτούν όλοι οι πατριώτες του Ζάχου Χατζηφωτίου και θα γίνεται ένας χαμός…
ΣΤ. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Πάλι τα διδάγματα έρχονται από το σεισμό του 1999, τότε που μπλόκαραν όλοι οι δρόμοι από μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα και δεν κινούνταν τίποτα, εκτός από τις μοτοσυκλέτες !
Ναι, η μοτοσυκλέτα είναι ο βασιλιάς της πόλης. Πάει εύκολα παντού και καίει λιγότερο από το αυτοκίνητο. Τυχεροί αυτοί που τις έχουν, αρκεί να φοράνε κράνος και να μην κάνουν ταρζανιές.
Ποδήλατο : η εναλλακτική λύση της μοτοσυκλέτας, αλλά με περιορισμένη ακτίνα δράσης (όσο αντέχουν τα πνευμόνια σας !).
Αλλά πάλι σκεφτείτε ότι με ένα ποδήλατο μπορείτε άνετα να κινηθείτε στο δήμο σας και στους γειτονικούς δήμους ή να διασχίσετε μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι με τα πόδια.
Ζ. ΦΑΡΜΑΚΑ
Τα στοιχειώδη ενός οικιακού φαρμακείου είναι :
1. Οινόπνευμα
2. Βαμβάκι – γάζες – ελαστικοί επίδεσμοι
3. Τσιρότα – λευκοπλάστης
4. Οξυζενέ – Betadine
5. Παυσίπονα – Αντιπυρετικά: Depon, Ponstan
6. Αντισταμινικά : Ζιρτέκ
7. Αντιδιαροικά : Imodium
8. Αντιβιωτικά : Amoxil
9. Για το στομάχι : Zantak, Μαλόξ (κάνει και για τα δακρυγόνα….)
10. Δερματικές αλλοιφές για εγκαύματα (Bepanthol), για μύκητες (Daktarin) και αλλεργίες (κορτιζονούχες)
11. Σαμπουάν για ψείρες
12. Σταγόνες για τη μύτη (Otrivin) και για τα αυτιά (ρωτήστε φαρμακοποιό)
13. Αλοιφές για αιμορροίδες
14. Stick αμμωνίας για τσιμπήματα εντόμων – κουνουπιών
15. Liposan για τα χείλη
Η. ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Βρείτε φακούς επαναφορτιζόμενους ή απλούς φακούς, αλλά πάρτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Λάμπες πετρελαίου (θυέλης) και 10 τουλάχιστον λίτρα πετρέλαιο : είναι πολύ πιο πρακτικές από τα κεριά, για πολύωρη χρήση.
Σόμπα πετρελαίου : στην Αθήνα το κλίμα είναι ήπιο, αλλά στην ανάγκη, μια σόμπα πετρελαίου είναι η πιο πρακτική λύση θέρμανσης, όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τζάκι με ξύλα.
Συσκευή πετρογκάζ με φιάλη υγραερίου.
Θ. ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Ιδανικά θα μπορούσατε να έχετε :
Αναπτήρες
Μεγεθυντικός φακός (ανάβετε φωτιά με τη βοήθεια του ήλιου)
Τανάλια
Σφυρί
Κατσαβίδια
Μονωτική ταινία
Μαχαίρι
Σφυρί
Πριόνι
Πρόκες, βίδες
Βελόνα ραψίματος και κλωστές (όσοι έχουν δει το Ράμπο, ξέρουν…)
Τσεκούρι
ή τουλάχιστον κάποιον ελβετικό σουγιά-πολυεργαλείο
http://epamdytikisattikis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου