Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Χαίρε Δημόσιε Τομέα….!!!

Χαίρε Δημόσιε Τομέα….!!!
Καιρό είχαμε να γράψουμε… Δεν είναι ότι δεν υπήρχαν αρκετές πηγές έμπνευσης για νέα άρθρα, αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και κυρίως με το ρυθμό που συμβαίνουν, προτιμήσαμε να τηρήσουμε μια σιγή… ραδιοφώνου μέχρι να “αγανακτήσουμε” πάλι και να επανέλθουμε δριμύτεροι. Κι επειδή η αγανάκτηση είναι κάτι πολύ εύκολο στη χώρα που ζούμε, αρκούσε μια επίσκεψη στην τοπική Δ.Ο.Υ. για την προμήθεια του σήματος ΙΧ για το 2012!
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι δε μου αρέσει να ειρωνεύομαι ή να κακολογώ το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, διότι όπως σε οποιονδήποτε οργανισμό, εταιρεία ή επιχείρηση, πάντα υπάρχουν οι καλοί υπάλληλοι και οι κακοί κηφήνες! Στο δημόσιο όμως, οι δεύτεροι είναι δυστυχώς η προφανής πλειοψηφία!
Η δική μου εμπειρία (και μιλάω προφανώς για σήμερα) είναι ότι πήγα να πληρώσω το σήμα με το ειδοποιητήριο που έλαβα, το οποίο αναφέρει (στο πίσω μέρος) ότι για να το πληρώσεις χρειάζεται απλά να προσκομίσεις το ειδοποιητήριο. Η έκπληξή μου λοιπόν ήταν τεράστια όταν η υπάλληλος μου ζήτησε την άδεια κυκλοφορίας! Όταν της ανέφερα ότι δεν λέει κάτι τέτοιο στις οδηγίες, μου είπα πολύ απλά ότι δεν μπορεί να το βρει στο σύστημα χωρίς αυτή την πληροφορία κι ότι δεν μπορώ να το πληρώσω χωρίς την άδεια. Με παρέπεμψε δε στη διπλανή (τεράστια) ουρά όπου καταθέταν πινακίδες, σημειωτέον διπλάσια ουρά από αυτούς που όντως πληρώνανε το σήμα, για να βρούνε λέει αυτοί την ημερομηνία πρώτης άδειας. Το αποτέλεσμα ήταν απλό… Πήγα και το πλήρωσα στην τράπεζα, όπως έπρεπε να είχα κάνει εξαρχής, και θα το είχα κάνει αν δεν τύχαινε να έχω μια άλλη δουλειά στην εφορία!
Από αυτή την ιστορία, δεν προσπαθώ να κατηγορήσω την υπάλληλο που απλά έκανε τη δουλειά της, αλλά μια παθογένεια που μας έχει γίνει βίωμα κι έχουμε όλοι συμβιβαστεί με αυτή, δηλαδή την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου Τομέα. Πράγματι, στην τράπεζα πλήρωσα μέσα σε 10 λεπτά το σήμα (κι εκεί είχε ουρά) χωρίς φυσικά να μου ζητήσει κανείς την άδεια κυκλοφορίας.
Κι αναρωτιέσαι λοιπόν, ποιος ευθύνεται για αυτή την αναποτελεσματικότητα; Γιατί η υπάλληλος δεν μπορούσε να ψάξει με τον αριθμό κυκλοφορίας που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο και αν όντως για κάποιο λόγο χρειάζεται την ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας, γιατί αυτή δεν αναγράφεται επίσης στο ειδοποιητήριο; Ας μην ξεχνάμε ότι για τον υπολογισμό των τελών, η ημερομηνία αυτή έχει ληφθεί υπόψη!
Δεν μπορώ να κατηγορήσω την υπάλληλο λοιπόν, αλλά τους “επιστήμονες” που υλοποιούν συστήματα για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, απορροφώντας τεράστια κονδύλια κι αντί να βελτιώνουν την κατάσταση, ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Ακόμα ένα παράδειγμα, είναι και η πρόσφατη έκτακτη εισφορά, για την οποία καθυστέρησε η Εφορία να μας στείλει το ειδοποιητήριο για τη δεύτερη δόση, παρόλα αυτά το κράτος είχε την απαίτηση να πας να στηθείς στην ουρά για να πληρώσεις, από μόνος σου!!!! Αυτό είναι μέθοδος, πήγαινε στην ουρά να σου πουν τί πρέπει να πληρώσεις.
  1. Αυτοί που σκέφτονται και σχεδιάζουν αυτές τις διαδικασίες, γνωρίζουν πόσο χρόνο (από την εργασία του, αλλά κι από τη ζωή του) τρώει ο μέσος Έλληνας περιμένοντας σε ουρές στις Δημόσιες Υπηρεσίες;
  2. Καταλαβαίνουν άραγε ότι σε όλο τον κόσμο αυτά γίνονται ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται η φυσική παρουσία στην Εφορία;
  3. Έχουν μπει ποτέ στο προκαταρκτικό μάθημα της Δημόσιας Διοίκησης που λέει ότι το βασικότερο είναι να ελαχιστοποιείται η επαφή του φορολογούμενου πολίτη με τον έφορο ή τον εκάστωτε δημόσιο λειτουργό;
  4. Καταλαβαίνουν σε τελική ανάλυση ότι οι ουρές δημιουργούν υψηλές απαιτήσεις προσωπικού σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και προκειμένου να ανταποκριθεί το Δημόσιο στις περιόδους αυτές, πληρώνει όλο το χρόνο (και για μία ζωή) περισσότερους υπαλλήλους από όσους πραγματικά χρειάζεται;
Όταν όμως έρθει η ώρα για την εργασιακή εφεδρεία ή τις απολύσεις, έχετε την αίσθηση ότι θα φύγουν οι δεινόσαυροι που διοικούν κι αποφασίζουν; Όχι βέβαια, η υπάλληλος θα φύγει που κάνει τη δουλειά της, όπως την έχουν μάθει. Κι αυτό είναι το λυπηρό! Διότι αυτοί που πραγματικά διαιωνίζουν την παθογένεια της αναποτελεσματικότητας είναι καλά ριζωμένοι… και βαθιά νυχτωμένοι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου