Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΣΕ ΝΟΜΟ ΣΙΩΠΗΣ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

Ποινικό αδίκημα και μάλιστα με την διαδικασία αυτοφώρου, είναι η μη καταβολή δεδουλευμένων, δηλαδή, για πάσης φύσεως αποδοχές που καθορίζονται είτε από συμβάσεις εργασίας (ατομικές) είτε από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είτε από το νόμο είτε από έθιμο, σύμφωνα τον ΑΚ 690/45 και το νόμο 2336/95.

Οι εργοδότες που δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα και στο ακέριο τις αποδοχές των εργαζομένων, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης (6) έξη μηνών και με χρηματικά ποσά ανάλογα με τις καθυστερούμενες οφειλές.

Οι μηνύσεις για την μη καταβολή δεδουλευμένων (εφαρμογή συμβάσεων εργασίας) σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, εκτός από τους ενδιαφερομένους, υποβάλλονται από τις επιθεωρήσεις εργασίας ή τα οικεία αστυνομικά τμήματα.



Παρόλα αυτά, η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει. Οι εργοδότες, κόβουν τους μισθούς όποτε θέλουν, καταβάλουν όσο μισθό αυτοί θέλουν, όποτε θέλουν ή και καθόλου, και παρά τις καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων, αυτές δεν ακολουθούν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ούτε τα αστυνομικά τμήματα παραλαμβάνουν τις μηνυτήριες αναφορές εργαζομένων, ούτε οι επιθεωρήσεις εργασίας ασκούν μηνύσεις σε όλες τις εργατικές διαφορές για την μη καταβολή δεδουλευμένων. Αλλά και όσες από αυτές καταλήγουν στην δικαιοσύνη, δεν εκδικάζονται με την διαδικασία αυτοφώρου!!

Η ατιμωρησία των παρανομούντων εργοδοτών οφείλεται και στις ελλιπείς εγκυκλίους του Υπουργείου εργασίας (ΣΕΠΕ), που ενώ κάνουν λόγο για αυτόφωρο αδίκημα, όταν πρόκειται για μη καταβολή δεδουλευμένων, το περιορίζουν στο δώρο των Χριστουγέννων και στο δώρο του Πάσχα!!

Τι λέει ο νόμος;

'Άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995 : Κυρώσεις για καθυστέρηση καταβολής αποδοχών

1. Η παρ. 1 του άρθρου μόνου του α.ν. 690/1945 (ΦΕΚ 292Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως :

<1. Κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές, που καθορίζονται είτε από τη σύμβαση εργασίας είτε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε από αποφάσεις διαιτησίας είτε από το νόμο ή έθιμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3198/1955, συνεπεία της θέσεως των εργαζόμενων σε κατάσταση διαθεσιμότητας, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερόμενων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας ή των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζόμενων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού, για την εξεύρεση του οποίου οι τυχόν σε είδος οφειλόμενες αποδοχές πρέπει να αποτιμώνται, με τη σχετική απόφαση, σε χρήμα. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του Κ.Π.Δ.>.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Το υπουργείο εργασίας (ΣΕΠΕ), ως αρμόδιος φορέας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, οφείλει, να εκδώσει νέα εγκύκλιο που να καλεί τους εργοδότες να συμμορφωθούν με τον νόμο και σε περίπτωση άρνησης οι επιθεωρήσεις εργασίας να κινούν διαδικασίες μηνύσεων, οι οποίες θα εκδικάζονται με τη διαδικασία αυτοφώρου.

Η ΓΣΕΕ έχει την στοιχειώδη υποχρέωση, να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση και πλήρη εφαρμογή του παραπάνω νόμου.
Μ.LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου