Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

GAP ΚΑΙ SOROS



Η επίσκεψη του Σόρος στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου θύμισε την προ ετών προτροπή της μητέρας του,  Μαργαρίτας, να  τον γνωρίσει .  Το περιοδικό «Νέμεσις» της Λιάνας Κανέλη είχε δημοσιεύσει,  πριν από δέκα περίπου χρόνια, πλήθος επιστολών από την αλληλογραφία της Μαργαρίτας με τον γιο της. Σε μία από αυτές, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ακόμα στο υπουργείο Παιδείας, του έγραφε: «Παιδί μου φτιάξε σχέση με τον Σόρος».

Όπως έγραφε το περιοδικό «Νέμεσις» (τεύχος 41) στην εν λόγω επιστολή : «Του γνωστοποιεί την ισχύ του Τζορτζ Σόρος στην Ανατολική Ευρώπη. Του λέει ότι είναι κολλητός του φίλου της Στάνλει Σάινμπάουμ…Τον προτρέπει τον Γιωργάκη να πιάσει γνωριμία με τον Σόρος και να στήσει ένα ίδρυμά του εδώ…».

Ο ΓΑΠ που έκτοτε έχει πετύχει πολλούς από τους στόχους και τα όνειρα που είχε η μητέρα του για εκείνον, κατάφερε να πραγματοποιήσει και αυτή την επιθυμία της.

Προσπάθειες υποβάθμισης της επίσκεψης

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίσκεψη του Σόρος στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ως κάτι μη σημαντικό. Ένας γκουρού των αγορών ήρθε να μιλήσει και σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου, απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις προσπάθειές της.

Όμως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Την ίδια στιγμή που το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για την οικονομία, την ίδια στιγμή που η λέξη αναδιάρθρωση ακούγεται όλο και περισσότερο, έτσι για να τη συνηθίσουμε (και να μη χρησιμοποιούμε τη σωστή λέξη πτώχευση), έρχεται στην Αθήνα ένας μετρ της κερδοσκοπίας, ένα αρπακτικό των αγορών και όχι μόνο συναντάται με τον κ. Παπανδρέου, αλλά βλέπει σε κλειστό γεύμα την Κυριακή το βράδυ, 40-50 επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Κάποιος δεν πρέπει να μας πει με σοβαρότητα τι σημαίνει αυτό; Γιατί δηλαδή συζήτησαν όλοι αυτοί, κι αν γίνει αναδιάρθρωση δε θα έχει δικαίωμα ο κόσμος να βγει στους δρόμους και να τα σπάσει;

Ας μας πει κάποιος κυβερνητικός αν ο Τζ. Σόρος έδωσε εντολές και συστάσεις στους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες για το πώς θα αντιμετωπίσουν την αναδιάρθρωση, την ώρα που ο κόσμος βράζει στο ζουμί του και φοβάται για τις καταθέσεις του, τους μισθούς και τις συντάξεις του.

Αν δηλαδή η επίσκεψη Σόρος έγινε για να προειδοποιηθούν τα μεγάλα “κεφάλια” της χώρας για την πτώχευση, τότε δημιουργείται μείζον θέμα.

Διότι οποιοσδήποτε θα έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι θα την γλιτώσουν κάποιοι, και μάλιστα θα βγάλουν και λεφτά ποντάροντας στην πτώχευση της χώρας.


Και μια μικρή ιστορία απόλυτα ταυτισμένη με τα παραπάνω. Στη Λιβερία η οικονομία ήταν σε μαύρο χάλι και ο πρόεδρός της ξεκίνησε πρωτοβουλίες για να την σώσει. Πήγε στις ΗΠΑ για βοήθεια, κάλεσε το ΔΝΤ και στο τέλος επισκέφτηκε τη χώρα και ο… Τζόρτζ Σόρος. Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά;
M.LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου