Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Stratfor: Καλύτερα χρεοκοπία, παρά επιτροπεία στην Ελλάδα


Ο σάλος που προκλήθηκε από την πρόταση της Γερμανίας για τοποθέτηση επιτρόπου προϋπολογισμού στην Ελλάδα δεν άφησε αδιάφορο το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής Stratfor.


Σύμφωνα με ανάλυσή του, η πρόταση της Γερμανίας κρίνεται δικαιολογημένη μεν, ωστόσο κρύβει κινδύνους που καθιστούν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας προτιμότερη.


«Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να τοποθετηθεί ένας Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος θα αντικαταστήσει την ελληνική κυβέρνηση. Διατυπώνοντας τη γερμανική πρόταση κατ' αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ακούγεται ακραία, όμως δεν είναι παράλογη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

«Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ήδη ελέγχει το νόμισμα της Ελλάδας, το ευρώ, θα μεταφερόταν αποτελεσματικά ο έλεγχος από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού όποιος ελέγχει τις δαπάνες, τη φορολογία και τη νομισματική πολιτική μιας χώρας, ελέγχει την ίδια τη χώρα. Επομένως, η γερμανική πρόταση θα περιόριζε την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τις δημοκρατικές διαδικασίες ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια».

Το αμερικανικό ίδρυμα σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως η πρόταση απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κάθε άλλο παρά «νεκρή».

Οι Γερμανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους Έλληνες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, γεγονός το οποίο το Stratfor βρίσκει λογικό, αφού η Ελλάδα δεν αποδείχτηκε πρόθυμη να εφαρμόσει τις προηγούμενες συμφωνίες. Η τοποθέτηση επιτρόπου, με περιορισμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, θα ήταν μια δίκαιη τυπική διαδικασία, εάν στη θέση της Ελλάδας ήταν ένας οργανισμός ή ένα νομικό πρόσωπο, αντί για ένα έθνος-κράτος. «Σύμφωνα με τις πτωχευτικές διαδικασίες, διορίζεται ένας εμπειρογνώμονας για να διασφαλίσει ότι ο υπό εξυγίανση οργανισμός θα συμπεριφέρεται συνετά στο μέλλον».

Η περίπτωση όμως ενός έθνους-κράτους σκοντάφτει στην προκείμενη της λαϊκής βούλησης, η οποία είναι αυτή που καθορίζει τις δράσεις του κράτους, σημειώνει το Stratfor.

Για να βρεθεί λύση στο δίλημμα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος της Γερμανίας στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, ο οποίος χρειάζεται διπλή ανάγνωση. Μπορεί οι Γερμανοί να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της, όμως οι ίδιοι έκαναν τα στραβά μάτια, όταν παραλάμβαναν αυτά τα ψευδή στοιχεία. Ο λόγος ήταν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας έπρεπε να έχει αγορές ικανές να απορροφήσουν τα προϊόντα της. Μία από αυτές, στο μερίδιο που της αναλογεί, ήταν και η Ελλάδα. Η στρατηγική όμως της Γερμανίας έχει αλλάξει, οπότε άλλαξαν και οι ρόλοι που «διανέμει» στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη στιγμή αυτή, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: Να δεχτεί την ευθύνη των χρεών της και τους όρους των πιστωτών, είτε αυτό επιτευχθεί μέσω επιτρόπου είτε μέσω ενός λιγότερο επίσημου θεσμού. Δεύτερον, μπορεί να χρεοκοπήσει.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα αποφύγει μια κλιμακούμενη εσωτερική κρίση, επικαλούμενη ότι έσωσε την εθνική κυριαρχία.

Στην περίπτωση της επιτροπείας, η σκληρή λιτότητα που θα έχουν επιβάλει ξένες δυνάμεις θα δυναμιτίσει μια τέτοια εσωτερική κρίση, που θα φέρει αντιμέτωπο το ελληνικό κράτος με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα θα είναι εκρηκτικό, υποστηρίζει το αμερικανικό ίδρυμα.

Ως εκ τούτου, η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι λιγότερο επώδυνη και άρα προτιμότερη από το ενδεχόμενο επιτροπείας.

Σε τελευταία ανάλυση, η σημερινή κρίση δεν έχει να κάνει τόσο με τις επιλογές της Ελλάδας όσο με τις επιλογές της Γερμανίας, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει πόσο μακριά θέλει να τραβήξει το σκοινί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου