Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΩΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ!(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ)


Τα 14,87 δισ. ευρώ φτάνει το συνολικό ποσό που χρωστούν στο Δημόσιο 4.151 μεγάλοι οφειλέτες. Ισοδυναμεί με το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον ονομαστικό κατάλογο.

Ιδού οι 4.151 «ωραίοι» και τα χρέη τους
Υπέρογκα χρέη τα οποία προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ ή το 7% του ΑΕΠ έχουν 4.151 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, τα στοιχεία των οποίων έβγαλε χθες στη... φόρα το υπουργείο Οικονομικών. Στη λίστα «μαμούθ» που δόθηκε στη δημοσιότητα με τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων, το ΑΦΜ τους και τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και τελωνεία βρίσκονται γνωστοί επιχειρηματίες που έχουν απασχολήσει τις διωκτικές και ελεγκτικές Αρχές κατά το παρελθόν.
Ανάμεσά τους ο Γιώργος Κοσκωτάς και ο αδελφός του Σταύρος, ο Παύλος Ψωμιάδης, ο Ιωάννης Ραπτόπουλος, ο Γιώργος Μπατατούδης κ.ά. Επίσης, σε αυτή φιγουράρει ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος και ο παλιός μπασκετμπολίστας του Αρη Μιχαήλ Μισούνοφ. Καθένας από τους μεγαλοοφειλέτες χρωστάει στο Δημόσιο ποσά άνω των 172.000 ευρώ και μέχρι 952 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ανέρχεται σε 14,87 δισ. ευρώ.
Ο νούμερο ένα οφειλέτης του Δημοσίου είναι Θεσσαλονικιός. Πρόκειται για τον λογιστή Νίκο Κασιμάτη, ο οποίος είχε εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ από ιδιοκτήτες εταιρειών-μαϊμού που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές. Ο λογιστής έφτασε να χρωστά το ποσό των 952 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται στη φυλακή. Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Ευάγγελος Σιέμπος που οφείλει 320,69 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση μία γυναίκα οφειλέτης, η Ελένη Καρυδοπούλου, της οποίας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 239,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας:
  • Δεκαπέντε φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας. Συνολικά τα 15 αυτά άτομα οφείλουν 3,2 δισ. ευρώ.
  • Ακολουθούν άλλα 15 άτομα με οφειλές από 50 έως 100 εκατ. ευρώ έκαστος. Το συνολικό ύψος των χρεών τους ανέρχεται στο ποσό των 916,23 εκατ. ευρώ.
  • Από 25 έως 50 εκατ. ευρώ οφείλουν 64 άτομα. Το σύνολο των χρεών τους φθάνει τα 2,22 δισ. ευρώ.
  • Από 10 έως 25 εκατ. ευρώ χρωστούν 182 άτομα, με το συνολικό χρέος τους να φθάνει τα 2,89 δισ. ευρώ.
  • Οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ και μέχρι 10 εκατ. ευρώ έχουν 1.467 άτομα. Συνολικά, χρωστούν 4,46 δισ. ευρώ.
Στο σημείωμα του υπουργείου που συνοδεύει τη λίστα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρεται ότι από τον κατάλογο με τα 4.151 ονόματα έχουν εξαιρεθεί όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για την τακτοποίηση των χρεών τους και δεν περιλαμβάνονται οφειλές που τελούν υπό αναστολή ή δικαστική αμφισβήτηση, οφειλές πτωχών, ανηλίκων και θανόντων.
Και ποινικοί στη λίστα
Δεκάδες πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχονται για τη συμμετοχή τους σε ποινικά αδικήματα περιέχονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Μάλιστα για έναν εξ αυτών που χρωστά στην εφορία πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι είναι ο... εγκέφαλος της «μαφίας των πλειστηριασμών». Αλλοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή για οικονομικά ή άλλα εγκλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επικεφαλής της λίστας Κασιμάτης Νικόλαος, με χρέη-μαμούθ 952 εκατ. ευρώ, ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης.
Ιωάννης Ραπτόπουλος: Ο ιδιοκτήτης της «Express Service» έχει χρέη προς την εφορία 14,3 εκατ. €
Σάμι Φάις: Είχε κατηγορηθεί για τη χειραγώγηση της μετοχής των Μακεδονικών Κλωστηρίων. Χρωστά 1,82 εκατ. €
Μ. Μισούνοφ: Ο παλιός καλαθοσφαιριστής του Αρη έχει οφειλές 614.000 €
Π. Ψωμιάδης: Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ομίλου Ασπίς, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για απάτη εις βάρος των ασφαλισμένων της εταιρείας, χρωστά 1,15 εκατ. ευρώ
Γεώργιος Μπατατούδης: Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ έχει χρέη 2,5 εκατ. ευρώ.
Γιώργος και Σταύρος Κοσκωτάς: Τα δύο αδέλφια έχουν χρέη προς την εφορία συνολικού ύψους 4,83 εκατ. ευρώ: ο Γιώργος 2,42 εκατ. και ο Σταύρος 2,41 εκατ. ευρώ. Ο Γιώργος Κοσκωτάς ήταν ο εγκέφαλος του σκανδάλου της Τράπεζας Κρήτης, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο αδερφός του Σταύρος ήταν το δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο τιμόνι της πειραϊκής ομάδας
Τόλης Βοσκόπουλος: Ο δημοφιλής τραγουδιστής φαίνεται να διακανόνισε μέρος της αρχικής του οφειλής προς το Δημόσιο ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ και πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, χρωστά 515.000 ευρώ
Κώστας Τσαχάκης

Δείτε αναλυτικά τη λίστα των μεγαλοοφειλετών σε μορφή .DOC, κάνοντας κλικ εδώ.
Δείτε αναλυτικά τη λίστα των μεγαλοοφειλετών σε μορφή .PDF, κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου