Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Κυβερνητικά ρήγματα κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου


Περισσότεροι από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» σε επιμέρους άρθρα

Σε θρίλερ για την ενδοκυβερνητική συνοχή εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Περισσότεροι από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» σε επιμέρους άρθρα.
Σημαντικές ήταν οι «διαρροές» στο επίμαχο άρθρο για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, στο οποίο εξάλλου η Νέα Δημοκρατία δήλωσε «παρών» ενώ ο ΛΑΟΣ καταψήφισε.

Θετική ήταν η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στα υπόλοιπα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, την περικοπή δώρων και επιδομάτων για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που προκάλεσαν και τις περισσότερες αντιδράσεις.

Στο επίμαχο άρθρο που αφορά τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε βελτιωτική αλλαγή. Εντούτοις, τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης αναφέροντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην λιανική πώληση του φαρμάκου οι πολυεθνικές εταιρίες.

Η ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

Ο κ. Λοβέρδος δεν δέχτηκε να αποσύρει το άρθρο, το οποίο τελικά μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα του ΚΚΕ.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου