Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Δείτε το έγγραφο-σοκ με το οποίο οι Γερμανοί ζητούν τα "κλειδιά της χώρας" μας!


Ζητάνε τα “κλειδιά της χώρας” οι Γερμανοί,ξεπερνώντας πλέον κάθε όριο! Έγγραφο που αποκαλύπτουν οι Financial Times αποδεικνύει ότι η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Οπως σχολιάζει το δημοσίευμα, σε μια «πρωτοφανή επέκταση του ελέγχου της ΕΕ επί ενός κράτους μέλους», ο δημοσιονομικός επίτροπος θα είχε την εξουσία άσκησης βέτο επί αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές.

"Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου", αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης. 

"Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα", εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.


Το σενάριο της απόλυτης δημοσιονομικής κηδεμονίας κάθε άλλο παρά νέο είναι, την τελευταία διετία. Ωστόσο την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν δύο ξεκάθαρες προειδοποιητικές βολές.


Η πρώτη από τον Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και η δεύτερη και θεσμικώς σημαντικότερη από τον υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ.

Ευρωπαϊκή πηγή στη Φραγκφούρτη επιβεβαίωσε σήμερα το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. «Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα», δήλωσε.
«Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ ότι η Γερμανία φέρεται να θέτει ζήτημα μεγαλύτερου ελέγχου της δημοσιονομικής της πολιτικής της Ελλάδας από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Γίνονται εσωτερικές συζητήσεις στους κόλπους του Eurogroup και υπάρχουν προτάσεις, μία από τις οποίες είναι γερμανική, σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο εποικοδομητικός χειρισμός προγραμμάτων στήριξης χωρών, που επανειλημμένα είναι εκτός στόχων» ανέφερε ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.

Η ίδια ανώνυμη πηγή πρόσθεσε ότι πολλές δημοσιονομικού χαρακτήρα αποφάσεις στην Ελλάδα λαμβάνονται ως σήμερα με τρόπο αποκεντρωμένο. «Μας ενδιαφέρει η βιώσιμη σταθεροποίηση στην Ελλάδα. Με αυτό το πλάνο συνεργαζόμαστε, αυτή τη χρονική στιγμή, όλοι στην Ευρώπη» κατέληξε.

Κυβέρνηση: Δεν το συζητάμε καν



«Καμία χώρα δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα στο Eurogroup» δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να σχολιάσει πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμες πηγές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός. Δεν το συζητάμε καν», απαντούν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
geopoliticsdailynews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου