Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ…


«Δουλειές ως συνήθως…» για το Γ. Παπανδρέου την επομένη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου όπου πέρασε η πρότασή του για εκλογή νέου προέδρου το Μάρτη και απ’ όπου τα περισσότερα στελέχη έφυγαν με σχεδόν εδραιωμένη την εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κερδίζει χρόνο και επιδιώκει να διατηρήσει την πρωτοβουλία κινήσεων και ίσως αιφνιδιασμού.
Την εντύπωση αυτή ενισχύουν οι κινήσεις και πρωτοβουλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από σήμερα αλλά και η νέα δήλωση Πετσάλνικου ότι «υπάρχει κόσμος που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και θα ήθελε να ξαναδεί υποψήφιο τον κ. Παπανδρέου» αν και νωρίτερα ο Π. Μπεγλίτης είχε δώσει μια πολύ καθαρή απάντηση για το αν ο κ. Παπανδρέου θα διεκδικήσει ή όχι προεδρία και πρωθυπουργία.

Συνεδρίαση
Χθες, ενώ αναμενόταν ο ορισμός της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου για να συζητηθούν τα χρονοδιαγράμματα της εκλογής νέου αρχηγού και να συζητηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε σύγκληση σήμερα ευρείας σύσκεψης για το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου που συζητείται στη Βουλή. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο και μεθαύριο μόνον που την πρώτη ημέρα θα συζητηθούν παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη τα θέματα της απασχόλησης και τη δεύτερη θα ασχοληθούν με το ζήτημα της διαδοχής.
Διαφορετική αίσθηση απ’ όσους ισχυρίζονται ότι ο Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο έδωσε την εικόνα ότι θα είναι υποψήφιος έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος.«Δεν προέκυψε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος, αλλά το αντίθετο» υποστήριξε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Αντιμέτωπος με το ίδιο ερώτημα βρέθηκε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος δήλωσε ότι τυπικώς εάν ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι δικαίωμά του, ωστόσο θύμισε: «Υπάρχει, πάντως, μια δήλωσή του ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου και μένω σε αυτή». Δηλαδή την αρχική διαβεβαίωση Παπανδρέου στο άτυπο διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρωθυπουργός ούτε για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δίκαιη
Ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως χαρακτήρισε «απόλυτα σωστή, δίκαιη και έντιμη την πρόταση του Γ. Παπανδρέου» για εσωκομματικές εκλογές το Μάρτιο και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα γίνουν όλα σωστά και θα γίνουν όλα πριν από την προεκλογική (για τις εθνικές εκλογές) περίοδο» και είπε το αυτονόητο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επαναβεβαίωσε και χθες την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος με τη φράση «δικαιούμαι ανά πάσα στιγμή όταν εκδηλωθούν αυτές οι διαδικασίες», ενώ απαντώντας στο ερώτημα «εάν έχει τις απαιτούμενες υπογραφές για την υποψηφιότητα» είπε: «Δεν είναι αυτό το ζητούμενο αυτήν την ώρα». «Εγώ πιστεύω ότι δεν θα είναι υποψήφιος», ανέφερε ο Κώστας Σκανδαλίδης ενώ και ο Χρήστος Πρωτόπαπας εξέφρασε την εκτίμηση πως «δεν θα πάμε με το Γ. Παπανδρέου στις εκλογές».

Δύο φορές
«Το έχει πει δύο φορές στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα ούτε για πρόεδρος ούτε για αρχηγός. Αλλά δεν μπορεί να περιμένει κάποιος από έναν επικεφαλής παράταξης να λέει κάθε μέρα ‘δεν θα είμαι υποψήφιος δεν θα είμαι υποψήφιος’ και να υπογράφει πιστοποιητικά», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης ερωτηθείς σχετικά με τη στάση Παπανδρέου.
Αντιθέτως ο Φίλιππος Πετσάλνικος που ανήκει επίσης στο στενό κύκλο των προεδρικών ανατροφοδότησε τη συζήτηση περί ενδεχόμενου να διεκδικήσει εκ νέου ο κ. Παπανδρέου την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αν και παρέπεμψε για απαντήσεις στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου διατύπωσε την άποψη ότι πολλοί που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να τον ξαναδούν υποψήφιο. Και αποφάνθηκε: «Ποτέ μη λες ποτέ». Αίσθηση προκάλεσε πάντως η προσπάθεια που κατέβαλε να «αποσείσει» από πάνω του την ευθύνη της εισήγησης και υπεράσπισης της απόφασης Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την εκδοχή του κ. Πετσάλνικου εκείνος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το Γ. Παπανδρέου για τον κίνδυνο διαρροών στην Κ.Ο. αλλά δεν εισακούστηκε.

Είπαν
  • Ανδρέας Λοβέρδος: «Δεν προέκυψε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος, αλλά το αντίθετο».
  • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Υπάρχει μια δήλωση του Γ. Παπανδρέου ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου και μένω σε αυτή». (Δηλαδή την αρχική διαβεβαίωση Παπανδρέου στο άτυπο διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρωθυπουργός ούτε για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ).
  • Πάνος Μπεγλίτης: «Το έχει πει δύο φορές στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα ούτε για πρόεδρος ούτε για αρχηγός.
  • Φίλιππος Πετσάλνικος: «Ποτέ μη λες ποτέ».
  • Χρήστος Πρωτόπαπας: «Δεν θα πάμε με το Γ. Παπανδρέου στις εκλογές».
  • Κώστας Σκανδαλίδης: «Εγώ πιστεύω ότι δεν θα είναι υποψήφιος»
πηγή: imerisia.gr / Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου