Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου.

Όπως είπε, «είναι εκείνα που έχουν τις μεγάλες απώλειες από την ύφεση αλλά και από την αδυναμία των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τις εισφορές, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση».

Όπως δήλωσε, οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν τα 11,5 δις ευρώ, ωστόσο τα 3,5 δις από αυτά δεν μπορούν να εισπραχθούν είτε λόγω πτώχευσης, είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας (θάνατος κλπ).


Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη το 60% των επιχειρήσεων χρωστάει στο ΙΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 230.000 κοινές επιχειρήσεις (όχι οικοδομοτεχνικές), οι 130.000 οφείλουν 6,5 δις ευρώ από τα οποία μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα 4,5 δις. Τα υπόλοιπα αφορούν εταιρείες που έχουν κλείσει και όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εισπραχθούν.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μέχρι στιγμής 40.000 επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στην τελευταία ρύθμιση για τακτοποίηση των οφειλών και έχουν ρυθμιστεί συνολικά 2,5 δις ευρώ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως μόνο από την ανεργία τα δύο τελευταία χρόνια η επιβάρυνση είναι 1,7 δις ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση (που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο) για αυτούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους – με βάση την οποία προβλέπεται πως όσοι πληρώσουν τις εισφορές μέσα σε 3 μήνες θα υπάρχει διαγραφή των προσαυξήσεων – ο κ. Κουτρουμάνης μίλησε για μια απολύτως αναγκαία ρύθμιση που έπρεπε να γίνει για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε αυτές τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Αποτελεσματική δε και αναγκαία χαρακτήρισε και τη θεσμοθέτηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ που υπάρχει για χρέη προς το Δημόσιο.

πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου