Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Μεγαλύτερη διαγραφή χρέους ζητά ο Τσίπρας


Μεγαλύτερη διαγραφή χρέους και αναστολή πληρωμής του για μια τριετία πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στο Βερολίνο, για να μετάσχει στη Σύνοδο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.



Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι η κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε σημείο που «μονοπωλεί τις συνεδριάσεις εδώ και δύο χρόνια».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του, αλλά και μετανάστες από την Ελλάδα, στους οποίους μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Βερολίνου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού τάχθηκε υπέρ του να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για μεγαλύτερη διαγραφή του χρέους, προειδοποιώντας ότι αν η Ελλάδα δεχθεί τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα λιτότητας που τη συνοδεύουν, σε δύο χρόνια θα είναι πτωχευμένη και εκτός ευρωζώνης.

«Η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους χωρίς υπερβολικά επιτόκια και μνημόνια», τόνισε, προτείνοντας να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πίεσης και η αναστολή πληρωμών.

Άλλωστε, ο ίδιος εκτιμά ότι πολύ γρήγορα η χώρα μας θα αντιμετωπίσει το δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή τοκοχρεολύσια που θα λήξουν.

Γι αυτό, ο κ. Τσίπρας πρότεινε να εγκαταλειφθεί το PSI και το νέο δάνειο και να ανασταλούν για μια τριετία οι πληρωμές προς τους δανειστές, για την εξοικονόμηση πόρων 50 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Λύτρωση η αναστολή πληρωμών»

Υπέρ της αναστολής πληρωμών τάχθηκε και ο Όσκαρ Λαφονταίν, που χαρακτήρισε «λύτρωση» μια τέτοια προοπτική.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απομόνωσης της Ελλάδας και την αποκοπή της από τις αγορές, ο Λαφονταίν παραδέχθηκε ότι ο φόβος αυτός είναι ορατός «αν οι λαοί της Ευρώπης δεν είναι αλληλέγγυοι και αν η Αριστερά, με την ευρύτερη της έννοια, δεν δραστηριοποιείται για να ξεπεραστούν εθνικοί εγωισμοί».

Έλλειψη αλληλεγγύης και συντονισμού

Ένα άλλο σημείο που διαπιστώθηκε από τους εκπροσώπους της Αριστεράς είναι η έλλειψη αλληλεγγύης από τα συνδικάτα και τα Αριστερά κινήματα της Ευρώπης προς την Ελλάδα.

«Το μεγάλο πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι την περίοδο που θα το χρειαζόμασταν, δηλαδή την περίοδο της έντασης της κρίσης, δεν έχουμε εκείνες τις δράσεις του κοινωνικού φόρουμ, των μεγάλων ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων που μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το κενό, παρά τις προσπάθειες του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν θα καλυφθεί, αν τα συνδικάτα δεν μπουν σε διαδικασία συνεννόησης και διεκδίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου