Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το θέατρο του παραλόγου με τις ΜΚΟ συνεχίζεται

Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία και τις χρηματικές ενισχύσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και πάγωμα των χρηματοδοτήσεων νέων προγραμμάτων τους, μέχρι να επανεξεταστούν τα παλαιότερα, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλης ανέφερε πως η κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει από επιτροπή ορκωτών λογιστών, να εξετάσει εκ νέου τους 195 επίμαχους φακέλους της περιόδου 2000-2008, πριν υπάρξει οριστικό κλείσιμό τους.

Σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα των ορκωτών λογιστών, οι 431 ΜΚΟ που υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών έλαβαν €115 εκατομμύρια μόνο την τελευταία δεκαετία ενώ αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Γιάννη Τραγάκη ότι ΜΚΟ εισέπραξε €8 εκατ. για την αποναρκοθέτηση του Έβρου και ανέθεσε τις εργασίες σε …πακιστανούς!

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει πρόταση νόμου, η οποία θα θεσπίζει αυστηρό πλαίσιο για τις όποιες νέες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ υπάρξουν- και οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας, στο πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. «Αναπτυξιακή βοήθεια για το εσωτερικό της χώρας δεν νοείται», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Δόλλης, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί το αναπτυξιακό χρήμα για την ανάδειξη διαφόρων οργανώσεων στο εσωτερικό».
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιάννης Τραγάκης παρατήρησε πως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις φθάνουν τις 80.000- μεγάλη μερίδα των οποίων διασπάθισε δημόσιο χρήμα, εκμεταλλευόμενη τα κενά του θεσμικού πλαισίου. Τόσο ο Ιω. Τραγάκης, όσο και ο Σ. Βαλυράκης πρότειναν τη διενέργεια ΕΔΕ για τις αποκλίσεις στους οικονομικούς απολογισμούς των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες, για κάποια έτη, φθάνουν τα €12 εκατ. Προληπτικό έλεγχο των χρηματοδοτήσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο μέλλον πρότεινε ο Πρ. Παυλόπουλος ενώ τη δυσφορία της για τα αποτελέσματα των χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε η Λιάνα Κανέλλη. Ο Ιω. Κοραντής μίλησε μεταξύ άλλων για το πραγματικό όφελος που έχει η χώρα από τις χρηματοδοτήσεις ορισμένων ΜΚΟ και, αναφερόμενος σε οργάνωση για την ελληνοτουρκική επιχειρηματικότητα, η οποία από το 2001 έως και το 2004 έλαβε περίπου €580.000, αναρωτήθηκε «ποιο το νόημα να χρηματοδοτούμε μόνο εμείς τα συγκεκριμένα συνέδρια».
Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης έλαβε περίπου €9 εκατομμύρια την περίοδο 2000-2004, για την αποναρκοθέτηση εμπόλεμων περιοχών, με €400.000 περίπου χρηματοδοτήθηκε το ΙΣΤΑΜΕ για την τριετία 2002-2004, με €544.000 το ΕΛΙΑΜΕΠ, σχεδόν €7,5 εκατ. εισέπραξε το Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Προοπτική, η Ελληνική Δράση Αφρικής έλαβε €1,1 εκατ., ενώ η ΜΚΟ Αλληλεγγύη πήρε €23,126 εκατ.

strategyreports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου