Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ δεν σημαίνει ότι οι Ιρακινοί απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου τους, αλλά μάλλον το αντίθετο. Εκεί παραμένουν εκεί μερικές από τις ισχυρότερες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης, όπως η Exxon, η BP και η Shell, δείχνοντας ότι ο «κακός» Σαντάμ Χουσεΐν που καταστρατηγούσε τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας, ήταν ρεαλιστικό επιχείρημα μόνο για τους οπαδούς του... Κινήματος του Τσαγιού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (Energy Information Administration-EIA) το Ιράκ, με τα αποθέματα των 112 δισεκατομμυρίων βαρελιών, είναι δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, πίσω από τη Σαουδική Αραβία. Η ΕΙΑ υπολογίζει, επίσης, ότι το 90% της ασιατικής χώρας παραμένει ανεξερεύνητο, λόγω των πολέμων και των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Στις εταιρείες που παίρνουν μέρος στο μεγάλο «φαγοπότι» του Ιράκ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η Petronas, η Τοtal S.A., η Lukoil, η Statoil, η Εni, η Occidental Petroleum, η South Oil Company, Korea Gas Corporation και η China National Petroleum.

Τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι δυτικές εταιρείες είναι κάτι παραπάνω από επικερδή: Στις 27 Νοεμβρίου η Royal Dutch Shell υπέγραψε σύμβαση για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο νότιο Ιράν, η οποία αγγίζει τα 17 δισ. δολάρια. Τρεις μέρες αργότερα, η αμερικανική Emerson εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Ζουμπάιρ, το οποίο υπολογίζεται σε οκτώ εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Νωρίτερα μέσα στο 2011, η ίδια εταιρεία συμφώνησε για παροχή τεχνολογίας και σε άλλους ενεργειακούς σταθμούς στη χώρα.

Παράλληλα, δύο τεράστια κοιτάσματα του νοτίου Ιράκ, της Ρουμάιλα και του Ματζινούν, ελέγχονται από την BP και την Shell αντίστοιχα. Το κινεζικό μερίδιο, πάντως είναι περιορισμένο.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πριν από την αμερικανική εισβολή το 2003, οι πετρελαϊκοί όμιλοι έμεναν εκτός Ιράκ. Τώρα όμως φαίνεται πως θα μείνουν για πολύ αφού η ασιατική χώρα με τη βοήθεια επενδύσεων θα μπορέσει να ανεβάσει κατά πολύ την παραγωγή της. Η κυβέρνηση Ομπάμα, εξάλλου, πιέζει την Βαγδάτη να περάσει νόμο για το πετρέλαιο, με τον οποίο, τα συμβόλαια δεν θα χρειάζονται να περάσουν από το κοινοβούλιο. Άρα η διαφάνεια στις συμφωνίες αυτές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη προς όφελος των δυτικών εταιρειών. Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί δεν πρόκειται να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Η κυβέρνηση Μπους που αυθαίρετα εισέβαλε και στο Ιράκ, στα πλαίσια του πολέμου κατά της «τρομοκρατίας», πέτυχε απόλυτα στα σχέδια του κορπορατικού συστήματος που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Πηγή: Al Jazeera/Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου