Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Η ημερομηνία που για πρώτη φορά ήταν φανερό ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει


Με τίτλο “η ημερομηνία, που για πρώτη φορά διεφάνη πότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει” ο αρθρογράφος του Business Insider, Edward Harrison εξηγεί ότι η 9η Φεβρουαρίου 2010, ήταν η μέρα, που εκείνος ξεκίνησε να διαβλέπει το αναπόφευκτο για τη χώρα μας, δηλαδή την....


χρεοκοπία, μετά από μια συζήτηση σε τηλεοπτικό δίκτυο στην εκπομπή Newsnight μεταξύ του βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομίας, κ. Stiglitz, και του Hugh Hendry από την Ecclectica Asset Management, ένα βρετανικό hedge fund. Από εκείνη τη στιγμή, αναφέρει ο Harrison, μάθαμε για πρώτη φορά την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων του χρέους της Ελλάδας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Ελλάδα ήταν, όπως διεφάνη, η απάτη των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας, που απέκρυψαν τα πραγματικά επίπεδα του χρέους. Αυτό εκείνη τη στιγμή είχε τεράστια επίπτωση στην απόδοση των spreads. Εκείνες τις ημέρες τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έφθασαν τις 353 μονάδες βάσης, επισημαίνει ο Harrison. Η άνοδος των spread δεν οφείλονταν στον πληθωρισμό, αλλά στον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος και το “κρυφό” χρέος ήταν στο επίκεντρο αυτού του “φιάσκου” λέει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Business Insider.

Μετά την αποκάλυψη της “απάτης” και του εν λόγω βίντεο, “το παιχνίδι είχε πια τελειώσει”, αναφέρει ο Harrison. Κατά τον αρθρογράφο του Business Insider, ακόμα και τότε όταν ο καθηγητής Hendry, έλεγε τότε ότι η Ελλάδα κατέρρεε το 2010, ο ίδιος ο Harrison πίστευε ότι η χώρα θα μπορούσε να σωθεί μέσω δρακόντειων μέτρων και βοήθειας από την Ε.Ε.

Από τον Φεβρουάριο του 2010 έως και σήμερα έχουν λάβει χώρα πολύ περιεκτικά: το πρώτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα και η συμφωνία για μέτρα λιτότητας, τον Μάιο του 2010, το δεύτερο πακέτο διάσωσης με μια ήπια αναδιάρθρωση, τον Ιούνιο του 2011 και το τρίτο πακέτο διάσωσης, με μια σκληρή αναδιάρθρωση, μέσω της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου του 2011. Για τον Harrison, αυτό ήταν και το τελευταίο μεγάλο πακέτο διάσωσης, που η Ευρώπη θα μπορούσε ποτέ να προσφέρει. Ωστόσο, τα προβλήματα που ανέκυψαν σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία... κάνουν τον αρθρογράφο του Business Insider να πιστεύει ότι οδηγούμαστε πλέον στη “Μεγάλη Ύφεση”, αλλά και συγχρόνως και στη “Μεγάλη Κατάθλιψη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου