Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΤΑΡΑΧΟΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Σάββα Μαυρίδη - Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας* > ΜΕΣΑ στη δίνη των γεγονότων των τελευταίων ημερών, που μας δημιουργούν δικαιολογημένο φόβο και αγανάκτηση, το μυαλό μας, το μυαλό του κάθε Έλληνα υπερθερμαίνεται και αναρωτιέται τι στο καλό συμβαίνει και βρισκόμαστε εμείς πάντα σαν τον ποντικό στη φάκα. Μήπως πράγματι δεν φταίνε μόνο οι Τούρκοι οι φουκαράδες που δεν πειράζουν ούτε μυρμήγκι, που δεν κατέλαβαν το μισό της ΚΥΠΡΟΥ εδώ και είκοσι χρόνια, και θέλουν να πάρουν και το υπόλοιπο; Μήπως δεν είναι οι Τούρκοι οι γενοκτόνοι των ΚΟΥΡΔΩΝ, εντός λαού που βρίσκεται ανέκαθεν σ' αυτόν τον χώρο, ενώ οι Τούρκοι ήρθαν τελευταίοι;


Μήπως δεν είναι οι Τούρκοι οι γενοκτόνοι των Αρμενίων ενός λαού που ανέκαθεν βρίσκεται σ' αυτόν τον χώρο, ενώ οι Τούρκοι ήρθαν τελευταίοι; Μήπως οι Τούρκοι δεν είναι οι γενοκτόνοι των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας;
Βέβαια όλα αυτά τα έκαναν οι Τούρκοι και μόνον οι Τούρκοι. Οι μόνοι εγκληματίες του σημερινού κόσμου, αφού και οι Νοτιοαφρικάνοι βρήκαν το δίκαιό τους και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Μας λένε λοιπόν ότι τα νησιά μας βρίσκονται κοντύτερα στην Τουρκία, στην Μικρά Ασία όπως είναι το ιστορικό όνομα του χώρου και για αυτόν τον λόγο πρέπει να ανήκουν στην Τουρκία; Είναι βέβαια η τουρκική λογική μοναδική στον κόσμο. Και λέω ότι είναι μοναδική στον κόσμο διότι με την λογική του ότι είναι κοντά μου είναι και δικό μου, τότε θα ‘πρεπε να είχαμε τις εξής αλλαγές συνόρων στον κόσμο που θα εσήμανε και τους αντίστοιχους πολέμους.
Παράδειγμα πρώτον: Η Αλάσκα μαζί με όλα τα νησιά της είναι κοντύτερα στον Καναδά και πολύ πιο κοντά στην Ρωσία παρά στις ΗΠΑ. Θα πρέπει λοιπόν οι ΗΠΑ εάν δέχονται την λογική των Τούρκων να μοιράσουν την Αλάσκα ανάμεσα στη Ρωσία και στον Καναδά.
Παράδειγμα δεύτερον: Η Κορσική είναι κοντύτερα στην Ιταλία αλλά ανήκει στην Γαλλία.
Παράδειγμα τρίτον: Οι Κανάριοι νήσοι πολύ κοντά στη Δυτική Σαχάρα αλλά ανήκουν στην Ισπανία.
Παράδειγμα τέταρτον: Η Κοπεγχάγη πρωτεύουσα της Δανίας είναι πολύ κοντά στη Σουηδία και μακριά σχετικά από τον κύριο κορμό της χώρας αυτής.
Παράδειγμα πέμπτο: Πολλά νησιά των Φιλιππίνων είναι πολύ κοντά στην Βόρνεο αλλά είναι φιλιππινέζικα.
Παράδειγμα έκτο: Πολλά νησιά της Ιαπωνίας είναι πολύ κοντά στην Κορέα αλλά ανήκουν στην Ιαπωνία.
Παράδειγμα έβδομο: Τα νησιά Φώκλαντ είναι πολύ κοντά στην Αργεντινή αλλά ανήκουν στην Αγγλία που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου.
Υπάρχουν και άλλα παρόμοια παραδείγματα στην Ινδονησία αι στην Σκανδιναβία όμως και αυτά επαρκούν να αποδείξουν ότι η σημερινή συνοριακή σχέση γίνεται σεβαστή από όλους εκτός βέβαια από τους Τούρκους. Εάν δηλαδή διακατέχονταν από την ίδια λογική και άλλες χώρες όπως η Τουρκία, θα είχαμε κάθε εβδομάδα πόλεμο στον πλανήτη, και ένα δύο ακόμη παγκοσμίους πολέμους. Ευτυχώς όμως όλοι δεν είναι Τούρκοι. Αλλά βέβαια δεν φταίνε μόνον οι Τούρκοι.
Φταίει και η σημερινή ηγεσία μας που σέρνεται από τα γεγονότα.
Φταίνε και άλλοι επώνυμοι πολιτικοί και καλλιτέχνες που συνομιλούσαν για το μοίρασμα του Αιγαίου, φταίμε και εμείς οι ίδιοι και ο γράφων μαζί, που ανεχόμαστε πολιτικούς που θα έπρεπε να έχουν αλλάξει επάγγελμα, ίσως καμιά φορά και εθνικότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος δε φαίνεται ότι είναι το εξής: ότι πάντα λέμε εμείς δεν έχουμε προσβλέψεις σε κανέναν. Τότε λοιπόν λένε οι Τούρκοι και άλλοι γείτονες: αφού δεν έχουν αυτοί βλέψεις από εμάς, γιατί να μην έχουμε εμείς βλέψεις από αυτούς;
Κορόιδα είμαστε; Αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε με βάση την ιστορία, μήπως οι πρόγονοί μας ξυπόλυτοι και ρακένδυτοι δεν έδιωξαν τους προγόνους των ίδιων αυτών Τούρκων, πασάδων και σουλτάνων. Εάν όπως λένε οι Τούρκοι θα μας κάνουν πόλεμο έτσι κι αλλιώς, γιατί να μην τον κάνουμε εμείς πρώτοι και να τον κερδίσουμε. Μήπως θα αμαρτήσουμε; Άλλωστε αυτός ο χώρος είναι η κοιτίδα του ελληνισμού. Η κοιτίδα των Τούρκων είναι η κεντρική Ασία. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Στο θεωρητικό επίπεδο, υπάρχει ερμηνεία τέτοιας συμπεριφοράς, τόσον της τουρκικής πλευράς όσο και της ελληνικής. Στις θεωρίες που ασχολούνται με τη δημιουργία κρατών υπάρχει μια άποψη που υποστηρίζει ότι κράτη που σχηματίστηκαν από την απόσχιση μεγαλύτερων κρατών, όπως π.χ. ήταν οι αποικιοκρατίες, διατηρούν μέσα στις δομές τους στοιχεία της εξάρτησης και της υποτέλειάς τους απέναντι στις πρώην αποικιακές δυνάμεις.(1) Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα και όχι μόνον βέβαια απέναντι στην Τουρκία, τηρεί η Ελλάδα υποτελή στάση. Και εάν βέβαια συμβαίνει σε χώρες περισσότερο ανεπτυγμένες και ισχυρές, υπάρχει ίσως και κάποια δικαιολογία. Σήμερα δε, που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει Κανένας λόγος να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όσο δε αφορά την ειρηνική επίλυση των διαφορών, δηλ. τις διαπραγματεύσεις θα είχα την εξής απλοϊκή απορία προς Έλληνες και Τούρκους και Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Όταν οι Έλληνες θα διαπραγματευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, οι Τούρκοι τι θα διαπραγματευτούν;

Παραπομπές: Rokkan Stein, Models and Methods in the Camparative Study of Nation - Building. Background Paper for a Preparatory Meeting on Problems of Nation - Buildingk, organized by the UNESCO, BRUSSEL, 24/25 Sept 1967. Ο όρος αυτού του τύπου των κρατών καθιερώθηκε ως Secessionstate αποσχισμένο κράτος.

*Ο Σάββας Μαυρίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας πανεπιστημίου Φρανκφούρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου