Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

DER SPIEGEL: «ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Ένα εσωτερικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αποκαλύπτει το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κρίνει ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα το ΔΝΤ «αμφιβάλλει»κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί μειώσει το πάρα πολύ μεγάλο, σήμερα, εξωτερικό χρέος της.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το περιοδικό εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.


«Πρέπει η Ελλάδα να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της. Αλλως, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου δηλαδή του 50%» αναγράφεται στο έγγραφο του ΔΝΤ, όπως υποστηρίζει το Spiegel.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των επιλογών που διακρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι είτε η λήψη νέων μέτρων λιτότητας είτε η αύξηση της βοήθειας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι στο έγγραφο του ΔΝΤ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη διαρθρωτική προσαρμογή της χώρας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των φόρων και στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, τα κράτη μέλη στην ευρωζώνη ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή στον εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας. Επίσης, το ΔΝΤ , ενόψει της προσεχούς επανόδου της τρόικας, καυτηριάζει την απουσία προόδου όσον αφορά τη συλλογή των φόρων, ενώ εκτιμά πως τα δημόσια έσοδα από τις κρατικοποιήσεις επί του παρόντος είναι λιγότερα των αρχικώς αναφερθέντων.

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου