Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Το Facebook μας κάνει δυστυχισμένους;


Αισθάνεστε κάπως πεσμένος το τελευταίο διάστημα; Ένας γρήγορος τρόπος για να νιώσετε καλύτερα ίσως είναι το να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Facebook ή να διαγράψετε φίλους που δεν γνωρίζετε στην πραγματικότητα.


Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Utah Valley, αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι χρήστες που χρησιμοποιούν την δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι...

Οι κοινωνιολόγοι Hui-Tzu Grace Chou και Nicholas Edge μελέτησαν τις απαντήσεις 425 φοιτητών γύρω από την ευτυχία τους και αυτή των φίλων τους.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με δηλώσεις όπως «Η ζωή είναι δίκαιη» και «Πολλοί από τους φίλους μου έχουν μια καλύτερη ζωή από μένα», ενώ το 95% χρησιμοποιούν τακτικά το Facebook με μέσο όρο 5 ώρες την εβδομάδα.

Η μελέτη λοιπόν διαπίστωσε ότι «όσο περισσότερη ώρα χρησιμοποιούσαν οι ερωτηθέντες το Facebook, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πεποίθησή τους ότι οι άλλοι ήταν πιο ευτυχισμένοι».

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους χρήστες που έχουν στο Facebook «φίλους» τους οποίους στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν με βεβαιότητα ''ότι η ζωή είναι άδικη''.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο να βρεθούν από κοντά με τους φίλους τους αισθάνονται λιγότερο δυστυχισμένοι...

Η κ. Chou ισχυρίζεται ότι αυτό ισχύει καθώς στο Facebook αντλούμε λανθασμένα συμπεράσματα για τους ανθρώπους επειδή διαθέτουμε περιορισμένη γνώση για αυτούς...

Σύμφωνα πάντα με την κ. Chou, «κοιτάζοντας ευτυχισμένες εικόνες των άλλων στο Facebook μας δίνει την εντύπωση ότι οι άλλοι είναι πάντα χαρούμενοι και με καλή ζωή», ενώ στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα για αυτούς..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου