Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο «killer» τραπεζίτης με ακουστικό στ’ αυτί


Χαμογελαστός ήταν αρχικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που υπέστη από τους δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης γνωριμίας μαζί τους. Δεν είχε βεβαίως το γνωστό «καρφιτσωμένο χαμόγελο», για το οποίο είχε μιλήσει κάποτε ο Λαλιώτης για άλλον πολιτικό, ωστόσο η διάθεσή του ήταν φανερά προσποιητή.

Οπως και της πρωταγωνίστριας της σειράς «Λούσι», που μετέδιδε η ΥΕΝΕΔ κάποτε και το όνομα της οποίας ήταν το παρατσούκλι του κυρίου πρωθυπουργού στο Κολλέγιο Αθηνών.
Οταν όμως η ώρα πέρασε και ο νέος ένοικός του χαλάρωσε, απομακρύνθηκε λίγο από τη δημοσιογραφική αγέλη που λυπήθηκε να κατασπαράξει το θήραμά της από το πρώτο ραντεβού και έστησε πηγαδάκι με τους συνεργάτες του Παντελή Καψή και Δημήτρη Τσιόδρα.
Αίφνης η όψη του προσώπου του άλλαξε και έγινε σκληρή όταν ενημερώθηκε για κάτι που προφανώς δεν του άρεσε. Το μάτι του γυάλισε και όπως είπε αμήχανα δημοσιογράφος που τον παρατηρούσε από ικανή απόσταση «ρε, σεις, αυτός είναι κίλερ!»
Αλλος πιο μετριοπαθής, που είναι χρόνια στο ρεπορτάζ για το ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «μετεξελιγμένο Σημίτη»...
Η βραδιά γνωριμίας Παπαδήμου - δημοσιογράφων ξεκίνησε ομαλά. Λίγο πριν από τις 8 και ενώ έξω το κρύο θέριζε, όλοι οι διαπιστευμένοι έκαναν την εμφάνισή τους στην είσοδο του Μαξίμου από την οδό Βασιλέως Γεωργίου. Την «είσοδο Ψυχάρη», όπως την ονόμασαν ξεκαρδισμένοι στα γέλια μερικοί χιουμορίστες εξ αυτών.
Υστερα από έναν τυπικό έλεγχο που τους έγινε από τους άνδρες ασφαλείας του κτιρίου, κατευθύνθηκαν από το υπόγειο, μέσα από στενούς διαδρόμους και γραφεία, που, όταν τα βλέπει κανείς, απομυθοποιεί στο μυαλό του το κτίριο και τη σημασία του προς το ισόγειο.
Για να φτάσουν μέχρις εκεί, χρειάστηκε να στριμωχτούν λιγάκι σε μια μικρή, στενή και σκοτεινή σκάλα που οδηγεί σε αυτόν, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Τα ασανσέρ του κτιρίου είναι μικρά (χωράνε μετά βίας δύο άτομα) και εξαιρετικά αργά. Υπάλληλοι του κτιρίου τούς οδήγησαν στη μεγάλη αίθουσα αναμονής όπου βρίσκεται το πιάνο, τα πλήκτρα του οποίου έχουν να αντηχήσουν από την εποχή που η Δήμητρα Παπανδρέου οργάνωνε βραδιές Μαξίμου με Θάνο Μικρούτσικο και Αλκηστι Πρωτοψάλτη προς τιμήν του συζύγου της Ανδρέα.
Σήμερα, στην αίθουσα που δεξιώθηκε τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός συνήθως κάθονται οι πολιτικοί αρχηγοί σε αναπαυτικούς καναπέδες προτού μεταβούν στο γραφείο του, στο πλαίσιο των τακτικών τους συναντήσεων.
Η πρώτη έκπληξη για τους συναδέλφους ήταν ο λιτός μπουφές:
Προσφερόταν μόνον πορτοκαλάδα, σπράιτ, κρασί, κόκα κόλα και νερό, όλα αγορασμένα από τον βασικό προμηθευτή της κυβερνήσεως, το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη. Ουίσκι και άλλα αλκοολούχα απαγορεύονταν διά ροπάλου. Λίγο μετά τις 8 και με καθυστέρηση μόλις ενός τετάρτου, εμφανίστηκε στην αίθουσα ο πρωθυπουργός.
Αν και όπως κάθε μέρα είχε πάει στο Μαξίμου από τις 6 το πρωί, έδειχνε ξεκούραστος, γιατί, ως γνωστόν, η εξουσία ανανεώνει.
Περιστοιχιζόμενος από τους συνεργάτες του Παντελή Καψή (υπουργός Επικρατείας), Γκίκα Χαρδούβελη (οικονομικός σύμβουλος), Γιώργο Παγουλάτο (διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού) και Δημήτρη Τσιόδρα (διευθυντή του γραφείου Τύπου), πλησίασε τους δημοσιογράφους.
Για να είναι σίγουρος ότι τίποτε δεν θα διαστρεβλωθεί (τόση εμπιστοσύνη μάς είχε), τον ακολουθούσε από κοντά μια διαχρονική αξία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο Στέλιος Μπίθας, που ηχογραφούσε τους -υποτίθεται- off the record διαλόγους.
Και μολονότι οι συνεργάτες του ζητούσαν επιτακτικά από τους συναδέλφους να περιοριστούν σε ερωτήσεις γνωριμίας, εκείνος απολάμβανε την κουβέντα.
Με κάποια δυσκολία είναι η αλήθεια, καθώς ένας δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι διέκρινε ένα ακουστικό στο αυτί του, αλλά τα κατάφερνε πάντως. Την γκάφα δεν την απέφυγε, όταν δεν διέψευσε ότι εξετάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση -πράξη νομοθετικού περιεχομένου- για τη μείωση των μισθών, κάτι που τροφοδότησε τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας.
Ανθρωποι που τον ξέρουν λένε ότι επρόκειτο περί εσκεμμένης γκάφας για να μετρηθούν οι αντιδράσεις.

Του άνοιξε η... όρεξη!
Η ώρα πέρασε και ο Λουκάς Παπαδήμος έπρεπε να αποχωρήσει από το γραφείο του, όπως κάθε βράδυ στις 11, για το σπίτι του στο Ψυχικό. Η κατάκλιση προ της δωδεκάτης νυχτερινής είναι κανόνας.
Ο εκβιαστικός τόνος που χρησιμοποίησε ο Παπαδήμος, ο οποίος τώρα μπαίνει στα παπούτσια του, ήταν η τελική γεύση που έμεινε στους δημοσιογράφους από την πρώτη επαφή μαζί του. Το γεγονός άλλωστε ότι δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ηγηθεί κόμματος δείχνει ότι του άνοιξε η όρεξη, την οποία πρέπει να του κόψει ο ελληνικός λαός. Το ταχύτερο.
dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου