Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΑΔΙΕΞΟΔΟ! ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ PSI+!


ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ; ΕΛΙΓΜΟΣ;  'Η ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ;
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ! ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ! Διακόπηκαν αιφνιδίως οι διαπραγματεύσεις των ιδιωτών πιστωτών (Τραπεζών) και κυβέρνησης για τη σύναψη συμφωνίας επί του PSI+ («κούρεμα» 50% επί του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες – τράπεζες).
Η διακοπή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ακολούθησε τις έντονες διαφωνίες που εμφανίστηκαν και οι οποίες άγγιζαν τα όρια τελικής ρήξης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι διαφωνίες αυτές ήταν πολλές και σε πολλά κομβικά σημεία, κυρίως (;), όμως, προέρχονταν από την πλευρά του ΔΝΤ (!), το οποίο θεωρούσε ότι ένα επιτόκιο στα υπό ανταλλαγή ομόλογα ύψους άνω του 5 %, στο οποίο επέμεναν οι Τράπεζες, καθιστούσε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και επομένως θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του ΔΝΤ, με βάση το καταστατικό του, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα!
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση στέκεται στις σχετικές διαπραγματεύσεις ως, περίπου, τρίτος παρατηρητής και είναι το ΔΝΤ που την πιέζει αφόρητα να διεκδικήσει χαμηλότερο επιτόκιο!
Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο το ΔΝΤ να υποστηρίζει περισσότερο τα ελληνικά συμφέροντα από τον Λ. Παπαδήμο!
ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη διακοπής των συνομιλιών είναι πολλά.
 Έχουμε ενώπιον μας μια οριστική ρήξη;
Πρόκειται για έναν εκβιασμό από διάφορες πλευρές και κυρίως από τις Τράπεζες ή και το ΔΝΤ;
 Μήπως αντιμετωπίζουμε ελιγμούς ή παιχνίδια για να «χρυσωθεί το χάπι» των κατάπτυστων όρων του PSI+ στον ελληνικό λαό;
Αυτή την ώρα δεν είναι εύκολη η απάντηση, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μιλάνε για «πιέσεις» προς την Ελλάδα προκειμένου να συνομολογηθούν και να περάσουν ιδιαίτερα επαχθείς όροι!!!
Σε κάθε περίπτωση, μια ρήξη γύρω από το PSI+, είναι πιθανότατο να οδηγήσει τη χώρα σε «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία, ενώ αν τελικώς επιτευχθεί –έστω με «περιπέτειες»- συμφωνία γύρω από το PSI+, επίσης, πιθανόν είναι η χρεοκοπία να καταστεί «ελεγχόμενη», εξαιτίας της σχετικά περιορισμένης εθελοντικής συμμετοχής.
Τα σενάρια αυτά έρχονται να αναδείξουν τον καταστροφικό δρόμο που ακολουθεί η χώρα!
Αυτή την ώρα έχει καταστεί αδήριτη επιλογή επιβίωσης η προοδευτική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με άμεσους στόχους τη στάση πληρωμών στο χρέος, την έξοδο από το ευρώ και μια νέα πορεία ανασυγκρότησης της χώρας!
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Όσον αφορά τα γεγονότα, ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζακ Λεμιέρ τονίζουν με δηλώσεις τους ότι : ''η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που να είναι συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου''
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ, επισημαίνουν στη δήλωση τους ότι συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου», αναφέρουν.
«Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες», προσθέτουν, «οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν σταματήσει για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναδεσμευθεί επικοιδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ολοκληρωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης».
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το ΔΝΤ με μια λιτή και ''περίεργη'' ανακοίνωσή του καλεί τα μέρη να επαναλάβουν τις συνομιλίες γύρω από το PSI+!
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 13:20
Η «Iskra», προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΜΒΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΡΩΝ
Η κεντρική διαφορά των δύο μερών είναι το επιτόκιο των νέων ομολόγων και η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ να είναι χαμηλό. Τραπεζικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, τονίζει ότι «στην ουσία, πρόκειται για μια διαφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το IIF», τονίζοντας το ΔΝΤ πιέζει την ελληνική πλευρά να μην αποδεχτεί υψηλό επιτόκιο, άνω του 4%, εκτιμώντας ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Το ΔΝΤ έχει ανακοινώσει ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για να τοποθετηθεί επ' αυτής. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχθεί υψηλότερο επιτόκιο. Ομως τα κεφάλαια για τις πληρωμές τόκων προέρχονται κατά ένα μέρος από τους εν ενεργεία -αυτή την περίοδο- πιστωτές της χώρας, που είναι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Συνεπώς, θεωρούν ότι έχουν κάθε λόγο παρέμβασης.
Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει για τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης, που θα ενεργοποιηθούν, αν η εθελοντική συμμετοχή δεν πιάσει το 100%, αλλά ποσοστό ανώτερο του 51% των τίτλων κάθε έκδοσης.
Δηλαδή οι όροι του PSI επεκτείνονται υποχρεωτικά σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που αρνήθηκαν και θα έχουν το ίδιο κόστος με τους θεσμικούς που εντάχθηκαν.
Η εξέλιξη αυτή όμως ενδεχομένως θεωρηθεί συντεταγμένη χρεοκοπία και θα ξεκινήσει μετά το θρίλερ, αν θα πρέπει να πληρωθούν τα cds. Οι τράπεζες δεν θέλουν να ενεργοποιηθούν τα cds, κάτι όμως που επιδιώκουν τα hedge funds.
Το άλλο ζήτημα που εγείρει η ρήτρα συλλογικής δράσης είναι πώς θα εξαιρεθούν τα ομόλογα (αξίας 60 δισ. ευρώ) που κατέχει η ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, όμως, προκύπτει ότι η θέση των πιστωτών δεν είναι ενιαία. Τα hedge funds εμφανίζονται αδιάλλακτα, σε σύγκριση με τις τράπεζες που δηλώνουν έτοιμες να συμφωνήσουν.
Την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής ευθύνης άφησε ανοιχτή, χθες το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, για να αναδιπλωθεί το απόγευμα, λέγοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Η συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο haircut κατά 50% του ελληνικού χρέους, έχει πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale Φρεντερίκ Ουντεά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που διαρρέονται και από άλλες πηγές, έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να κλείσει η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, ενώ η επίσημη πρόταση είναι πιθανό να γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Αντιθέτως, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σημειώνει σήμερα ότι το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας κινδυνεύει να αποτύχει, ενώ η «Handelsblatt» τονίζει ότι «ο τζόγος με τα ελληνικά ομόλογα γίνεται όλο και πιο απροσχημάτιστος».
Οπως τονίζει, μπορεί το παιχνίδι να έχει υψηλό ρίσκο, αλλά έχει και απίστευτα υψηλές αποδόσεις. Εάν κάποιος μπορούσε να αγοράσει χθες ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου με λήξη στις 20 Μαρτίου του 2012 στην τρέχουσα αξία τους, που είναι στο 44% της ονομαστικής, θα είχε ετησιοποιημένη απόδοση 670%.
ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται για «διακοπή», αλλά για «παύση» των συνομιλιών, για περίπου 5 ημέρες, προκειμένου αυτές να ξαναρχίσουν, ενδεχομένως την προσεχή εβδομάδα, «κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Τονίζουν ακόμα ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμα πως «η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης», αλλά και ότι «η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους».
* Πριν από τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, με δηλώσεις του στη Wall Street Journal, δήλωσε ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων ως προς το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Οπως είπε, «ανησυχούμε πολύ για την έλλειψη ξεκάθαρης προόδου» προσθέτοντας πως «όλα τα μέρη πρέπει να έρθουν σε επαφή εδώ και πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες».
Σε άλλο μήκος κύματος είναι η δήλωση στην ίδια εφημερίδα Ελληνα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος αναφέρει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και πως ίσως επιτευχθεί τελική συμφωνία μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
ΟΜΟΛΟΓΟ 14,4 ΔΙΣ.
Η διαδικασία για τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα, ώστε να ενταχθεί στο PSI και το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Μαρτίου.
«ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ» Η ΕΛΛΑΔΑ, ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Λουκά Παπαδήμου ότι η διαπραγμάτευση για το PSI παραμένει ανοικτή και την αισιοδοξία του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι θα βρεθεί λύση με τους ιδιώτες πιστωτές για το "κούρεμα" του χρέους, τα ξένα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η αναστολή των διαπραγματεύσεών του IIF με την Ελλάδα συνιστά ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
Η Ελλάδα ίσως γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα για πάνω από 60 χρόνια που θα χρεοκοπήσει πλήρως, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπεραίνει ότι οι απώλειες των κατόχων ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, ειδάλλως η βοήθεια των €130 δις προς την Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της διεκόπησαν με σκοπό την εξέταση του οφέλους της εθελοντικής συμμετοχής στην όλη διαδικασία, όπως δήλωσαν οι Τσαρλς Νταλάρα - διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου – και ο Ζαν Λεμιέρ – στέλεχος της BNP Paribas – οι οποίοι διαπραγματεύονται εκ μέρους των τραπεζών κι άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς στις 20 Μαρτίου λήγει τριετές ομόλογο ύψους €14,4 δις και το οποίο θέλουν να εντάξουν στη συμφωνία του PSI. Αν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια ώστε να μην βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής και υποχρεωθεί σε άτακτη χρεοκοπία, υπογραμμίζουν οι Financial Times.
Παρόμοιος είναι ο τίτλος της Guardian που γράφει ότι πλησιάζει απειλητικά ο κίνδυνος της ελληνικής χρεοκοπίας.
H εφημερίδα σημειώνει ότι η Αθήνα προειδοποιεί για "καταστροφικές επιπτώσεις" για την Ελλάδα και την ευρωζώνη εάν δεν βρεθεί λύση στο κούρεμα του χρέους.
Οι New York Times εκτιμούν ότι η είδηση της διακοπής των επαφών Ελλάδας-IFF είναι εξίσου σημαντική με την είδηση για τις υποβαθμίσεις των εννέα χωρών της ευρωζώνης απο τον οίκο αξιολόγησης S&P.
Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι μετά από τρία χρόνια ευρωπαϊκής κρίσης δεν υπάρχει ακόμη φως στην άκρη του τούνελ, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.
Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-IFF αυξάνει τις πιθανότητες μεγαλύτερων απωλειών για τους ιδιώτες επενδυτές των ελληνικών ομολόγων.
Η ρήξη αποδεικύει -σύμφωνα με την εφημερίδα - πως μια μικρή χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και για τις 17 χώρες του κλαμπ.
Πηγές: ΑΠΕ, naftemporiki.gr, tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου