Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Εxετε καταλάβει γιατί επί δύο χρόνια δεν έκαναν το PSI; Oχι. Και ούτε σας νοιάζει....


Γράφει ο Aδαμάντινος

Mε το PSI συνεχίζεται η παράδοση των μεγάλων πολιτικών επιτυχιών… Πρώτα ήταν η παράλογη είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ διαθέτοντας ελάχιστη ανταγωνιστικότητα απέναντι στις χώρες του Βορρά, αποκλείοντας απο τα έσοδά της τη φορολογία των εισαγομένων προιόντων από τις χώρες της ΕΟΚ. Ακολούθησε η ψευτοανάπτυξη με δάνεια, η υπερφόρτωση του δημόσιου τομέα, η αποβιομηχανοποίηση της χώρας και η.....

περίφημη αγορά του αιώνα. Ακολούθησαν η είσοδος της χώρας στην ευρωζώνη με ψεύτικα στοιχεία, τα αλεπάλληλα σκάνδαλα, η έξοδος ή πώληση του ελληνικού χρυσού σε χαμηλή τιμή, το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο Αγιο όρος σε ένα διαρκή χορό απο μίζες και διαπλοκή.

Τέλος, ακολούθησε η είσοδος στο ΔΝΤ με αμφιλεγόμενα στατιστικά στοιχεία, η μείωση της εθνικής κυριαρχίας και το κλείσιμο του ΙΓΜΕ του μόνου ερευνητικού ιδρύματος, που μπορούσε να έχει άποψη για το κρυφό μέχρι τώρα από τους πολλούς ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ολα αυτά συνέβησαν σε μια δημοκρατία που ποτέ δεν λειτούργησε σωστά, που ποτέ δεν τιμώρησε κανέναν και που με δικαιολογία to άπλετο “φώς” που εκπέμπει η Ακρόπολη, ποτέ δεν παρουσίασε κάτι σημαντικό σε κανένα τομέα. Τα λόγια πάντα περίσσευαν στην Ελλάδα για να φάνε και οι κότες. Η παράδοση συνεχίζεται…

Το PSI είναι ο προτελευταίος στόχος της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων δύο χρόνων. Αρκετοί το λένε “κούρεμα του χρέους” αλλά στη πραγματικότητα πρόκειται για μια νέα διεθνή συμφωνία που υποκρύπτει μιά αναδιάρθρωση του χρέους και μιά αφύσικη υποστήριξη των δανειστών έναντι της χώρας, λόγω της αναγνώρισης σε αυτή του Αγγλικού Δικαίου αντι του Ελληνικού όσον αφορά μελλοντικούς διακανονισμούς του χρέους αλλά και λόγω τη παροχής επιπλέον εγγυήσεων στους δανειστές π.χ. υποθήκες επι κρατικών και ιδωτικών περιουσιαστικών στοιχείων, παραχώρηση κρατικών δικαιωμάτων κλπ.

Για να καταλάβετε την ουσία και να μη ζείτε στα σύννεφα, ας υποθέσουμε ότι μετά απο πολλούς “κόπους” και παλλινδρομήσεις επέρχεται μία συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και τους δανειστές, που αναγκαστικά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με νόμο για να μη τρέχουν οι διαφωνούντες στα δικαστήρια, σύμφωνα με την οποία

1. γίνεται χοντρικά 50% κούρεμα στην αξία των ομολόγων και
2. συμφωνείται χοντρικά 5% επιτόκιο για τα νέα ομόλογα, που θα εκδοθούν για να αντικαταστήσουν τα παλαιά που υπάγονταν στο Ελληνικό Δίκαιο, με νέα περίοδο λήξης τα 20 χρόνια.
Μια τέτοια συμφωνία, της οποίας οι μυστικές λεπτομέρειες και ανά περίπτωση θα αποτελέσουν θέμα ιστορικής και δικαστικής διερεύνησης στο μέλλον, δίνει χοντρικά κέρδος στον ιδιοκτήτη ενός ομολόγου το 20 x 5% = 100% του κουρεμένου κεφαλαίου ή το 50% του αρχικού. Αν στη λήξη του ομολόγου πληρωθεί και το 50% του αρχικού κεφαλαίου, τότε κανένας κάτοχος ελληνικού ομολόγου δεν χάνει τίποτα. Βέβαια υπάρχουν και οι κάτοχοι των CDS που πρέπει να ληφθούν και αυτοί υπόψη στη συμφωνία για το “κούρεμα” (γύρω στο 25% των ενδιαφερομένων). Αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι ότι κάθε επένδυση έχει τα ρίσκα της…

Το χρέος της χώρας αν προκύψει η παραπάνω συμφωνία, την οποία ανέφερα για παράδειγμα, δεν μειώνεται αλλά μπορεί να γίνει βιώσιμο, αφού κάθε χρόνο θα διατίθενται λιγότερα χρήματα για επιτόκια και θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα να διατεθούν για “ανάπτυξη” η οποία δεν υπήρξε ποτέ σωστά αντιληπτή στην Ελλάδα και μάλιστα από δεκαετίες. Απόδειξη, ότι μέχρι και τώρα τα κόμματα γεμίζουν με στελέχη που επι χρόνια συμμετέχουν σε μη παραγωγικές διαδικασίες π.χ. δικηγόρους, δημοσιογράφους, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές, ανεπάγγελτους απογόνους πολιτικών, στρατιωτικούς, διπλωμάτες, θεωρητικούς επιστήμονες κλπ. αλλά και η κυβέρνηση συνεχίζει να διορίζει κατά χιλιάδες πολίτες στο Δημόσιο σε μη παραγωγικές θέσεις.



ΠΡΟΣΟΧΗ

ΑΝ αυτή η συμφωνία που περιέγραψα γινόταν πιό νωρίς δεν θα χρειαζόταν η είσοδος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αλλά ούτε και καμμία δανειακή συμφωνία (παλαιά ή νέα) θα ήταν απαραίτητη. Αν επιτευχθεί συμφωνία, τότε τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν και παράλληλα θα ανέβουν οι τραπεζικές μετοχές. Αυτή η συμφωνία μπορεί να γίνει και με τις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το παραπάνω διάγραμμα.

Εχετε καταλάβει τι παίχτηκε;

Eχετε καταλάβει τη σημασία αυτου του άρθρου και την σημασία των όρων του PSI;

To άρθρο εχει δημοσιευτεί απο το default-gr.blogspot.com απο τη 17η Ιανουαρίου.

ΟΤΑΝ ΓΪΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 160 ΔΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου