Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ- Απρίλη οι κάλπες, αλλιώς φεύγω


  Ο αρχηγός της ΝΔ θεωρεί ότι τελικά το PSI θα εξελιχθεί θετικά και ότι ο χρόνος είναι υπεραρκετός

Απρίλη οι κάλπες, αλλιώς φεύγω
Εκλογές στις 8 Απριλίου ή συνεχίστε χωρίς εμάς». Σε αυτήν τη φράση, που αποδίδεται στον ίδιο τον κ. Σαμαρά, συμπυκνώνεται το τελεσίγραφο που απευθύνει η Νέα Δημοκρατία προς την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα άλλα κόμματα που τη στηρίζουν.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επαναφέρει το θέμα του χρόνου των εκλογών στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, θεωρεί ότι τα προβλήματα που προέκυψαν προχθές με το PSI θα ξεπεραστούν και άρα ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να στηθούν οι κάλπες το αργότερο την Κυριακή των Βαΐων.
Στο επιτελείο της Λ. Συγγρού θεωρούν ότι έχουν κάνει ήδη πολλά προκειμένου να στηρίξουν το εγχείρημα της κυβέρνησης και εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλο πολιτικό κόστος από την επιλογή αυτή, κάτι που είπε και δημόσια προ ολίγων ημερών ο κ. Γ. Μιχελάκης.
Με δεδομένο, δε, ότι και στο επίπεδο των μέτρων που θα περιληφθούν στη δανειακή σύμβαση η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σηκώσει τη «σημαία της αντίστασης», οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι το μόνο «χαρτί» που έχουν στα χέρια τους είναι η επιμονή στην ανάγκη επίσπευσης του χρόνου των εκλογών.
Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο μόνο θέμα που εμφανίζεται άτεγκτος αυτήν την ώρα είναι στην ημερομηνία της αναμέτρησης.
Ο φόβος
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τις επισημάνσεις στελεχών των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων για την ανάγκη αναβολής των εθνικών εκλογών για το φθινόπωρο.
Πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να καθυστερήσει τις πολιτικές εξελίξεις, προκειμένου να «ξεχαστεί» η διετία Παπανδρέου και να ανακάμψει εκλογικά, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης γνωρίζει ότι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου τού έχει προκαλέσει μεγάλη φθορά και θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ανακάμψει.
Αυτά ακριβώς θέλει να προλάβει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και γι΄αυτό θέτει μετ' επιτάσεως και υπό τη μορφή τελεσιγράφου το θέμα της ημερομηνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του αυτή είναι αποφασισμένος να την επαναλάβει και στην περίπτωση που γίνει τελικά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.
Η επιμονή αυτή του κ. Σαμαρά εξηγείται -έως έναν βαθμό- και από την ανάγκη που έχει ο ίδιος να κατευνάσει τις αντιδράσεις του «σκληρού» κομματικού του πυρήνα.
Ο κ. Γ. Μανώλης, αλλά και ένα τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Γερ. Γιακουμάτος κ.ά.), θεωρεί ότι το κόμμα εισπράττει τεράστια φθορά εξαιτίας της παραμονής του στη συγκυβέρνηση.
Εισηγήσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ομάδα αυτή των στελεχών υπάρχουν εισηγήσεις να ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκλογές εδώ και τώρα.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει ότι μια τέτοια επιλογή θα τινάζει όλη την εθνική προσπάθεια στον αέρα, επιχειρεί υποσχόμενος εκλογές σύντομα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλύψει τη δυσαρέσκεια βουλευτών και κομματικών στελεχών που προκαλεί η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε αντιδημοφιλή μέτρα.
Καχυποψία
Ο Αντώνης Σαμαράς και οι επιτελείς του αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τις επισημάνσεις στελεχών των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων για την ανάγκη αναβολής των εκλογών για το φθινόπωρο.
Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αν και έχει υποχωρήσει σε αρκετά σημεία και έχει προχωρήσει σε συμβιβασμούς, εμφανίζεται άτεγκτος σε ένα και μόνο θέμα. Αυτό των εκλογών.
«Πράσινο» για ανασχηματισμό
Αδιάφορος ως προς το θέμα του ανασχηματισμού δηλώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς, στον βαθμό που δεν επηρεάζεται η θέση της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, όταν ετέθη ως ενδεχόμενο από τον πρωθυπουργό, στην τελευταία συνάντησή τους, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ως δεν έχει καμία αντίρρηση να γίνουν αλλαγές, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι από τη ΝΔ θα συμμετάσχουν τα ίδια πρόσωπα και στις ίδιες θέσεις.
Είναι σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να ενισχύσει την παρουσία του κόμματός του στο κυβερνητικό σχήμα, ούτε να αναλάβουν «γαλάζια στελέχη» τις «ηλεκτρικές καρέκλες». Θεωρεί ότι η ισορροπία που έχει επιτύχει, με τους γαλάζιους υπουργούς να βρίσκονται σε πολιτικά ανώδυνα πόστα, δεν πρέπει να αλλάξει.
Ωστόσο, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν εισηγήσεις να μη δεχθεί ο κ. Σαμαράς αλλαγή του οικονομικού επιτελείου, καθώς, όπως επισημαίνουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, η φθορά του κ. Ευ. Βενιζέλου μπορεί να αποδειχθεί «χρήσιμη» πολιτικά στην περίπτωση που ο νυν υπουργός Οικονομικών είναι ο αντίπαλος του κ. Σαμαρά στις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένουν στη ΝΔ, προκειμένου να τοποθετηθούν επίσημα και στο θέμα του ανασχηματισμού, είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν υπάρξει άμεσα λύση, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ θα θέσει θέμα, καταγγέλλοντας ότι οι εσωκομματικές συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί στην κυβέρνηση.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου