Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΜΑΡΙΟ ΣΟΑΡΕΣ Οι «Μερκοζί» συμπεριφέρονται ανεπίτρεπτα στην Ελλάδα - είναι ντροπή τους


  Ο ιστορικός ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να βάλλει εναντίον του γαλλογερμανικού άξονα. Στο «Εθνος της Κυριακής» δηλώνει τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και στηλιτεύει τις ανεύθυνες ηγεσίες και τα χρηματοπιστωτικά κέντρα που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Οι «Μερκοζί» συμπεριφέρονται ανεπίτρεπτα στην Ελλάδα - είναι ντροπή τους
Δηλώνει μέγας θαυμαστής της Ελλάδας, θεωρεί ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά του διδύμου «Μερκοζί» έναντι της χώρας μας, ιδίως από τη στιγμή που οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας φέρουν ευθύνες για την οικονομική κρίση. Χαρακτηρίζει εγκληματική τη δράση των οίκων αξιολόγησης και εύχεται η Ευρώπη να προχωρήσει για να μη χάσουμε τη δημοκρατία, ακόμα και την ειρήνη.
Σε ηλικία 87 ετών ο ιστορικός ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, παραμένει μια στεντόρεια φωνή. Δύο φορές πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και επί 10 χρόνια πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σοάρες συνδέθηκε με την ένταξη της πατρίδας του στην ΕΕ.
Ο ίδιος βίωσε 12 συλλήψεις από το καθεστώς Σαλαζάρ και τη δικτατορία, εξορίστηκε, έζησε την Επανάσταση των Γαριφάλων και μετείχε στο κτίσιμο της Ενωμένης Ευρώπης. Σήμερα λέει απερίφραστα ότι η Ευρώπη «πάσχει» από έλλειμμα ηγεσίας, ενώ η εξουσία έχει μεταφερθεί στα χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Μέσα σε δύο χρόνια τρεις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ και υπάρχουν φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες όπως η Ιταλία. Ποια θεωρείτε ως βαθύτερα αίτια της κρίσης;
Κατά τη γνώμη μου η κρίση δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια. Ξεκίνησε στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Ωστόσο, επιδεινώθηκε από τον τρόπο με τον οποίο η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί χειρίστηκαν τις δυσκολίες με χώρες όπως η Ελλάδα. Ομως και άλλες χώρες πρόκειται να επηρεαστούν από την κρίση και τις κερδοσκοπικές αγορές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμα και η ίδια η Γαλλία.
Αρκετοί, απλοί πολίτες και οικονομολόγοι, λένε ότι η συνταγή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (αύξηση φόρων, περικοπή αποδοχών, μείωση δημοσίου τομέα) δεν αποτελεί την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα...
Στην πραγματικότητα η συνταγή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν -όπως θα έπρεπε- η κατάλληλη για την υπεράσπισή της. Η λιτότητα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να αυξάνει την οικονομική ύφεση και την ανεργία.
Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος. Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η Ελλάδα επινόησε και ανέπτυξε τη Δημοκρατία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη, τα οποία σήμερα θεωρούμε ως ευρωπαϊκές κατακτήσεις.
Εκτιμάτε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει σήμερα χαρισματικούς ηγέτες για να την οδηγήσουν σε μια νέα εποχή και να εμπνεύσουν τους Ευρωπαίους πολίτες;
Πιστεύω πράγματι ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη ηγεσίας. Εξαιτίας αυτού η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παραλύσει. Λόγω της αδυναμίας των ηγετών της. Ολοι τους είναι υπερσυντηρητικοί και λαϊκιστές.
Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση των 17 χωρών αποτελεί απάντηση στην κρίση; Επαρκεί για να λύσει τα προβλήματα;
Νομίζω πως ναι. Η Ευρώπη, όπως σημειώνει και ο Ζακ Ντελόρ, βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Θα είναι τραγωδία για όλη την Ευρώπη αλλά και την υφήλιο εάν πέσει στην άβυσσο. Ελπίζω ότι οι ηγέτες της, ακόμα και εκείνοι που τους χαρακτηρίζει η μετριότητα, θα συναισθανθούν ότι επιβάλλεται να δράσουν για να σώσουν το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αρκετοί πιστεύουν ότι η Ευρώπη πλέον δεν μπορεί να υποστηρίζει το κράτος πρόνοιας, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος, γήρανση πληθυσμού και έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ποια είναι η άποψή σας;
Το κράτος πρόνοιας είναι ένα απο τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής προσπάθειας, το οποίο για δεκαετίες μάς προσέφερε ευημερία και ευμάρεια. Η γήρανση του πληθυσμού, αντίθετα, επιβάλλει τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας ακριβώς ως υπηρεσία προς τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Αισθάνεστε ότι σταδιακά η πολιτική εξουσία έχει φύγει από τα χέρια των εκλεγμένων κυβερνήσεων, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, και έχει μεταφερθεί σε κάποια «αόρατα χρηματοοικονομικά κέντρα»;
Πράγματι, είναι αλήθεια. Η κερδοσκοπία των αγορών και οι εγκληματικοί οίκοι αξιολόγησης ελέγχουν τα κράτη, ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο.
Η ανάγκη για χρηματοδότηση δεν πρέπει να παρακάμπτει την ανάγκη για ευημερία των ανθρώπων και τις κοινωνικές κατακτήσεις που η ΕΕ έχει οικοδομήσει.
Πόσο δίκαιη ή άδικη είναι η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα; Ορισμένοι επιμένουν ότι πρέπει να εξέλθουμε από το ευρώ...
Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Ελλάδας, που αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού μας. Ο τρόπος με τον οποίο το δίδυμο «Μερκοζί» έχει συμπεριφερθεί στην Ελλάδα είναι ανεπίτρεπτος και αποτελεί ντροπή γι' αυτούς. Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αντιδράσουν.
Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την Ελλάδα ή χωρίς την Πορτογαλία; Είναι πιθανόν η Ενωση να χάσει το ευρωπαϊκό της πνεύμα ή να ζήσουμε εκ νέου επικίνδυνα φαινόμενα στην ήπειρό μας;
Δεν μπορώ να φανταστώ την ΕΕ χωρίς την Ελλάδα. Ούτε χωρίς την Ισπανία ή την Πορτογαλία. Πρόκειται για τα κράτη -ας μην το ξεχνάμε- που προσέφεραν στην Ευρώπη τη γνώση για την υφήλιο.
Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η πλέον σημαντική και αυθεντική προσπάθεια από την πολιτιστική και ουμανιστική οπτική, την οποία έχει βιώσει έως σήμερα ο κόσμος ολόκληρος. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει μπροστά σε ένα σχήμα που ίσως προσομοιάζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουμε τη Δημοκρατία και ίσως ακόμα και την ίδια την ειρήνη. Είναι πολύ ανόητο να το αφήσουμε να συμβεί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου