Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Εγκληματίες: Έδωσαν 1,3 δις σε εταιρεία-φάντασμα



2004. Οι φορολογικές Αρχές αρχίζουν να διερευνούν την υπόθεση της εταιρείας «V.C.I. International A.E.», συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Οικονομίδη. Στα χαρτιά η εταιρεία ασχολείται με εξαγωγή φωτογραφικών ειδών στη Βουλγαρία. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια εταιρεία-φάντασμα: Χωρίς εγκαταστάσεις και γραφεία, χωρίς προϊόντα. Μια από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και «καταλήστευσαν» τα δημόσια ταμεία μέσω του παράνομου ΦΠΑ που εισέπρατταν.

Λίγο καιρό αργότερα ο φάκελος της V.C.I. διαβιβάζεται στις εισαγγελικές Αρχές. Είναι ήδη αργά: Ο εκπρόσωπός της έχει εξαφανισθεί στη Νότια Αφρική. Μαζί του και 1,4 δισεκατομμύρια δραχμές τα οποία είχε λάβει ως ΦΠΑ μέσα σε τρία χρόνια.

Η υπόθεση της «εταιρείας» του κ. Οικονομίδη δεν είναι η μόνη. Είναι όμως η πλέον ενδεικτική. Για την εύρυθμη εικονική λειτουργία της συνεργάστηκε μια μεγάλη ομάδα επίορκων εφοριακών υπαλλήλων, ελεγκτών του ΣΔΟΕ και τελωνιακών. Άπαντες– όπως καταγγέλλεται- πλούτισαν από αυτή την ιστορία. Ουδείς ελέγχθηκε πειθαρχικά ή έστω ποινικά. Τουλάχιστον, μέχρι σήμερα…   

Ο ρόλος του κ. Λεπίδα

Το «φαγοπότι» δισεκατομμυρίων σε βάρος του ελληνικού λαού συντελέστηκε την τριετία 1998-2001. Τα έγγραφα-ντοκουμέντα που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr αποκαλύπτουν ότι από το Νοέμβριο του 2002 οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ενήμερες για το γεγονός ότι η εταιρεία V.C.I. έχει λάβει 1.367.870.840 δραχμές μέσω εικονικών τιμολογίων. Γιατί λοιπόν δεν παρέπεμψαν το φάκελο στην ελληνική δικαιοσύνη; Γιατί δεν «έστησαν» στον τοίχο όλους όσοι πρωταγωνίστησαν στο πάρτι δις; Για τον πολύ απλό λόγο, ότι, οι βασικοί κρίκοι της διεφθαρμένης αλυσίδας ήταν συνάδελφοί τους. Επόπτες και ελεγκτές…

Δείτε το απόρρητο έγγραφο του ΣΔΟΕ


Ως συντονιστής και χειριστής της «παράνομης επιστροφής» ΦΠΑ, παρουσιάζεται ο επόπτης της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Λεπίδας. Αυτόν καταγγέλλει ο Νίκος Κασιμάτης στις ενυπόγραφες αναφορές τους προς τις εισαγγελικές Αρχές Θεσσαλονίκης. Τον κατηγορεί ευθέως ότι με επιδέξιους χειρισμούς και την αρωγή εκλεκτών συναδέλφων του και τελωνιακών, κατόρθωσε να «υπεξαιρέσει» το αστρονομικό ποσό από τα δημόσια ταμεία.

Ο κ. Λεπίδας είναι πλέον συνταξιούχος. Ζει πλουσιοπάροχα. Διαμένει σε πολυτελή κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και έχει στα πόδια του τον Θερμαϊκό. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η ακίνητη περιουσία του δεν αποκτήθηκε από τα χρήματα του μισθού του. Ο ίδιος το αρνείται, μιλώντας στη zougla.gr.

Συνεργός σε αυτή την ιστορία με το «σκάνδαλο» της V.C.I. είναι και η κυρία Μαρία Στογιάννου. Πρώην ελεγκτής, κατηγορήθηκε για άλλη υπόθεση, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, παρέμεινε στη φυλακή για έξι μήνες και έκτοτε διαβιεί ελεύθερη, στη Χαλκιδική.

Ο εικονικός έλεγχος

Πώς σημειώθηκε το σκάνδαλο της ανύπαρκτης V.C.I; Με τον γνωστό τρόπο. Για κάθε υποτιθέμενη εξαγωγή προϊόντων η Δ.Ο.Υ. επέστρεφε αρχικά το 90% του συνολικού ποσού του ΦΠΑ. Στο τέλος του έτους το υπόλοιπο 10%. Η εν λόγω εταιρεία ωστόσο ποτέ δεν εξήγαγε το παραμικρό. Υπάρχουν όμως ακόμα και βεβαιώσεις τελωνιακών ότι τα φωτογραφικά είδη έφταναν στη Βουλγαρία. Απίστευτο, τραγικό, αλλά ελληνικό. Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε επί τρία χρόνια. Πόσοι πλούτισαν; Πολλοί. Ποιος ζημιώθηκε; Το ελληνικό δημόσιο.

Ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, εν αντιθέσει με τις περισσότερες περιπτώσεις, το Σ.Δ.Ο.Ε. προέβη σε έρευνα της υπόθεσης όπου διαπίστωσε ότι η εταιρία ήταν εικονική. Ο τελωνιακός υπάλληλος, συνταξιούχος πλέον, κ. Δημήτρης Ψαθάς, μετέβη στη Βουλγαρία και έλαβε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία αποδείκνυαν ότι η εν λόγω εταιρία δεν είχε πραγματοποιήσει ούτε μια εξαγωγή. Στη συνέχεια βέβαια απομακρύνθηκε από την υπόθεση.

Το τραγελαφικό ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι ενώ η έκθεση του Σ.Δ.Ο.Ε., η οποία δείχνει ότι η «V.C.I. INTERNATIONAL A.E.» ήταν λήπτης εικονικών τιμολογίων, στοιχειοθετήθηκε το 2001, ο έλεγχος έγινε το 2005, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης αυτής, Γιώργος Οικονομίδης, να έχει «μετακομίσει» μόνιμα στη Νότιο Αφρική. Οι συνεργοί του ακόμη ελέγχονται...

Τι απαντάει ο κ. Λεπίδας

Πλήρη άγνοια για την υπόθεση της V.C.I. δήλωσε στη zougla.gr o κ. Λεπίδας. Η απάντησή του έχει ως εξής: «Δεν έχω καμία σχέση. Δεν ξέρω ούτε τι αντικείμενο είχε η συγκεκριμένη εταιρία, ούτε ποιοι την είχανε, ούτε που ήταν η έδρα της, ούτε τους μετόχους της, ούτε ποιοι τη διοικούσαν. Το σπίτι μου το πήρα με δάνειο και το πληρώνω ακόμα. Θα το πληρώνω μέχρι το 2013. Είχε ελεγχθεί η περιουσιακή μου κατάσταση για 16 χρόνια από επιθεωρητή και δεν προέκυψε τίποτα. Με εκδικείται ο Κασιμάτης γιατί ήταν υποψήφιος με τον Ψωμιάδη, και μέσω ενός γνωστού μου, τους είπα "πώς τον βάζετε υποψήφιο, τον έχουμε γραμμένο στα κατάστιχα μας". Δεν ξέρω αν η εταιρία V.C.I. ήταν εικονική ή όχι. Δεν έχω καμία σχέση».
ZOYGLA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου