Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Aυτοί ... "άδουν" στο υπουργικό συμβούλιο και η Standard and Poor’s μας χρεοκοπεί νύχτα!



Η Ελλάδα θα κηρυχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας είτε ψηφίσει η Βουλή το νέο Μνημόνιο είτε δεν το ψηφίσει, αν στις επόμενες ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το PSI κλείσει με συμμετοχή τέτοια (οι απόψεις διίστανται, άλλοι μιλάνε για 80%, άλλλοι για 90%) που να δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να τους πάει σε αναγκαστικό "κούρεμα" τους υπόλοιπους δανειστές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πριν από λίγο ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s!

Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζουν οι Αμερικανοί ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses -CACs) με απλά λόγια η διαδικασία "αναγκαστικού κουρέματος" που θα ενεργοποιήσει η Ελλάδα σε περίπτωση που το PSI δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη συμμετοχή,θα σημαίνει αναδρομική ισχύς των CACs και αυτό θα συνιστά απευθείας αξιολόγηση χρεοστασίου, δηλαδή κανονικότατο "και με το νόμο" "πιστωτικό γεγονός" άρα χρεοκοπία!
Την Κυριακή στην Βουλή στο άρθρο που περνάει για το PSI, το υπουργείο Οικονομικών θα συμπεριλάβει στα υπό ψήφιση κείμενα της Κυριακής τη ρύθμιση για το PSI που περιλαμβάνει και τη διάταξη για τις ρήτρες συλλογικής δράσης, τα prior actions που ζητούν οι δανειστές μας και τη ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Φυσικά η διάταξη για τα CACs αναμενόταν να κάνει αναφορά σε αναδρομική ενεργοποίηση των ρητρών - εάν και εφόσον -αυτό κριθεί απαραίτητο, κάτι που μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Standard and Poor’s ενδεχομένως να επανεξεταστεί καθώς εάν γίνει θα φέρει νωρίτερα την αξιολόγηση "Default" για την Ελλάδα.
Η ανακοινωση της S&P αναφέρει αναλυτικά:


«Η S&P ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης της, η εφαρμογή CAC που επηρεάζουν τον χρόνο και το ύψος της αποπληρωμής του χρέους σε ελληνικά ομόλογα, θα αποτελέσει selective default.
Σε περίπτωση που το ελληνικό Κοινοβούλιο, περάσει νομοθεσία που επιτρέπει την τροποποίηση του ελληνικού κρατικού χρέους που υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο, ώστε να περιλαμβάνει αναδρομικά CACs, θα υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις για εκδόσεις χρέους σε D από CC.
Για τις εκδόσεις ελληνικού χρέους που παραμένουν ανεπηρέαστες από οποιοδήποτε αλλαγή στο ελληνικό δίκαιο, θα διατηρήσουμε τις αξιολογήσεις μας».

Εάν λοιπόν ψηφιστεί διάταξη που ενεργοποιεί τα CACs αναδρομικά η Ελλάδα θα λάβει άμεσα "αξιολόγηση χρεοστασίου" δηλαδή πτώχευση.


Άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν ότι "Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες αν θέλουν να μας πάνε σε πτώχευση. Δεν ξέρουμε σε ποιο ποσοστό κλείνει τελικά το PSI. Αν κλείσει έστω και λίγο πάνω από το 80%, μπορεί να κάνουν "τα στραβά μάτια", εκτός και αν έχουν να πληρωθούν τεράστια ποσά στα CDS, οπότε τότε δεν γλιτώνουμε"...
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου