Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα βαδίζει σε ένα δυσοίωνο μέλλον



Στην Αθήνα η κυβέρνηση συνασπισμού έχει παραγγείλει για τη χώρα ένα επόμενο δραστικό πρόγραμμα λιτότητας και ανέβαλε έτσι την έμμεση έξωση ή έξοδο της της χώρας από την Ευρωζώνη. Αυτό το βήμα ανοίγει το δρόμο για το επόμενο πακέτο διάσωσης - αλλά το δράμα συνεχίζεται. Θάρρος ή θράσος, έχουν οι πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού στην Αθήνα. Λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές βουλευτικές εκλογές, θέλουν να εφαρμόσουν ένα περαιτέρω δραστικό πρόγραμμα λιτότητας.


Αυτό ανταποκρίνεται στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτρέπει την άμεση χρεοκοπία.
Ο Έλληνας ασθενής δέχεται μια ακόμη μετάγγιση αίματος, αλλά παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η έξωση ή έξοδος είναι πιθανή.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η πρόκληση είναι να εφαρμόσει το μακρύ συμφωνημένο πακέτο βοήθειας της ΕΕ - αυτό έγινε με την κοινοβουλευτική απόφαση χθες το βράδυ πιο πιθανό, αλλά δεν είναι ασφαλής η κατάληξη του εγχειρήματος. Αυτή η πίστωση είναι μόνο μέρος ενός σύνθετου πακέτου που περιλαμβάνει περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τους ιδιωτικούς και άλλους δημόσιους πιστωτές της χώρας. Και τότε όμως, παραμένει το θεμελιώδες πρόβλημα για πώς η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα κατά του αυξανόμενου θυμού και της απόγνωσης που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και ποια κυβέρνηση πραγματικά;
Οι αγορές δίνουν πίσω στην Ελλάδα σήμερα ένα μικρό μερίδιο από την αξιοπιστία, αλλά τίποτα περισσότερο. Λίγο οξυγόνο, αλλά έως εκεί. Επιπλέον, παραμένει το ζήτημα της αρχής της ΕΚΤ. Τις τελευταίες εβδομάδες, είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι οι δημόσιοι πιστωτές, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα προσθέσουν κάτι παραπάνω. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ αρνείται πεισματικά, αλλά δεν είναι καταληκτική αυτή η συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η οικονομική μοίρα στην Ελλάδα κρέμεται από μια κλωστή και στη συνέχεια - το πακέτο λιτότητας που ψηφίστηκε πρόσφατα πρέπει να εφαρμοστεί. Μόλις είναι να υπάρξουν οι πρώτες αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση παραμένει σταθερά στη γραμμή που συμφωνήθηκε, οι νευρικοί δανειστές θα στρέψουν την πλάτη τους. Επιπλέον, το κοινό στην Ευρώπη, στις χώρες των πιστωτών της Ελλάδος, παρακολουθεί κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία. Στην Ελλάδα, ο μεγάλος συνασπισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπό το Λουκά Παπαδήμο, σπαράσσεται από ένα τεράστιο δίλημμα: Μπορούν να παραμείνουν σε αυτά που ψήφισαν χθές με άγχος - και πρέπει να λογαριάζουν στις εκλογές τον Απρίλιο με την εξαφάνισή τους από τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδος.
Σε μεγάλη αβεβαιότητα παραμένει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λειτούργησε νωρίτερα ως ένας ηγήτορας της αντιπολίτευσης κατά της πολιτικής του Παπανδρέου, και πολέμησε τη λιτότητα του Παπανδρέου και Παπαδήμου. Έως χθες. Χθες την αμύνθηκε Και αύριο; Όπως πάντα, υπάρχουν ρεαλιστικοί διεξόδοι. Για να σώσει την πλειοψηφία των συνεργαζόμενων μερών, η ΕΕ θα μπορούσε να κλείσει για ένα διάστημα δύο μάτια. Μετά τις εκλογές όμως, είναι να επανέλθει δριμύτερα. Ή ο Λουκάς Παπαδήμος αναβάλει τις εκλογές του Απριλίου, και η προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ανάγκης μεταλλάσεται σε μια χούντα.
Και στις δύο περιπτώσεις, η εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποφέρει, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δράμα της Ελλάδος συνεχίζεται.
fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου