Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Από τις συντάξεις του Ιουνίου και σε οκτώ δόσεις οι περικοπές



Τρία μαξιλαράκια, ώστε να μη μειωθούν πέρα από κάποιο όριο οι επικουρικές συντάξεις προκαλώντας στρεβλώσεις σε ορισμένες κατηγορίας προβλέπει το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο, με αλλαγές που προστέθηκαν την τελευταία στιγμή.


 Η παρακράτηση τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές θα γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου σε 8 ισόποσες δόσεις , αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Ιουνίου η οποία καταβάλεται στις 22 Μαϊου.

Συγκεκριμένα:

 - Έως τα 250 ευρώ , οι επικουρικές μειώνονται κατά 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά από τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 200 ευρώ.

 -Οι συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ μειώνονται κατά 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά από τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 225 ευρώ.

 -Οι συντάξεις από 300 ευρώ και άνω μειώνονται κατά 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά από τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 255 ευρώ.

 Παράδειγμα :η σύνταξη των 250 ευρώ μειώνεται κατά 10% δηλ κατά 25 ευρώ και διαμορφώνεται στα 225 ευρώ . Η σύνταξη των 252 ευρώ μειώνεται κατά 15% δηλ 38,7 ευρώ και διαμορφώνεται στα 213,3 ευρώ. Αυτή η τελευταία, ωστόσο, δεν θα μπορεί να μειώνεται κατω από τα 225 ευρώ ώστε να αποφευχθεί η αδικία .

 - Οπως διευκρινίζεται στη μείωση των κυρίων συντάξεων , πρώτα μειώνεται το ποσό
 της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς που επιβλήθηκε το 2011 με το μεσοπρόθεσμο και στη συνέχεια υπολογίζεται η τελευταία μείωση 12% στις συντάξεις άνω των 1300 ευρώ

 - Επίσης η σύνταξη των τραπεζοϋπαλλήλων που έχουν προσυνταξιοδοτικό καθεστώς μειώνεται κατά 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΙΚΑ.

 Στο ίδιο άρθρο "διασώζεται" επίσης το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα απολύτου αναπηρίας υπολογίζεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό έχει καθοριστεί την 31η Δεκεμβρίου 2011 ,ώστε να μη μειωθεί μετά τη μείωση του κατωτάτου ημερομισθίου κατά 22%

 Εκτός πολυνομοσχεδίου θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τις δραματικές αλλαγές στα εργασιακά καθώς οι μειώσεις μισθών θα εφαρμοστούν με εγκυκλίους ή με πράξη υπουργικού συμβουλίου , λόγω του κατεπείγοντος της διάταξης.

Στις εγκυκλίους ανάμεσα στα άλλα θα περιλαμβάνεται :

 Α)Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% σε όλα τα κλιμάκια

 Β) Αναστολή της εφαρμογής οποιασδήποτε ρύθμισης , κανονιστικής πράξης , υπουργικής απόφασης , ορου συλλογικής σύμβασης κα προβλέπει αύξηση αποδοχών συμπεριλαμβανομένων και των ωριμάνσεων.

 Γ)Μέσα σ΄ενα χρόνο από τη δημοσίευση της εγκυκλίου πρέπει να έχουν λήξει υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ. Η διατήρηση όρων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει η έχουν καταγγελθεί δε θα είναι νόμιμη.

 Δ) Η προσφυγή στη Διαιτησία σε όποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων είναι ουσιαστικά απογορευτική αφού πρέπει υποχρεωτικά η προσφυγή να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη εργαζόμενων και εργοδοτών.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου