Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ανησυχία σε ΗΠΑ για Ελλάδα - Φόβοι για "γεωστρατηγικό εκτροχιασμό" λόγω οικονομίας

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στα ηγετικά πολιτικά κλιμάκια των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξέλιξη της "ελληνικής υπόθεσης" καθώς θεωρούν ότι όσο διαρκεί η εκκρεμότητα ρύθμισης του πακέτου Μνημονίου, PSI, δανειακής σύμβασης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η Ελλάδα.¨Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.
Με σαφή δήλωσή του προέτρεψε το ΔΝΤ, το οποίο έχει εξελιχθεί σε τροχοπέδη της συμφωνίας "να στηρίξει την αναμενόμενη συμφωνία επί των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα" λέγοντας "Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό και δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ". Όλα αυτά σε γραπτή του δήλωση, με αφορμή την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και εκτός από το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι σαφής η ανησυχία των ΗΠΑ για πιθανό "γεπολιτικό εκτροχιασμό" της χώρας.
Στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το πακέτο δεν πρόκειται να δώσει οριστικές λύσεις, αφού είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί από την μελλοντική κυβέρνηση. Γνωρίζουν την κάθετη αύξηση της δύναμης της αριστεράς και για πρώτη φροά ανησυχούν ότι ο έλεγχος μεγάλων ΜΜΕ και της οικονομικής ελίτ της χώρας ίσως δεν επαρκούν για να κρατήσουν την Ελλάδα στον σημερινό γεωπολιτικό της προσανατολισμό.
Ήδη προ του Μνημονίου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αποδεχθούμε την κινεζική και ρωσική οικονομική βοήθεια που προσφερόταν τότε. Το γεγονός ότι η Κύπρος εν συνεχεία διασώθηκε με ρωσικά κεφάλαια (το 1/10 των κεφαλαίων που προσέφεραν στην Ελλάδα), χωρίς να αναγκαστεί να προχωρήσει στην ισοπέδωση της κοινωνίας και της αγοράς της, αποτελεί ένα "πολύ κακό προηγούμενο" για κράτη όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, αλλά ακολούθησαν διαφορετική συνταγή, η οποία έχει αποτύχει παταγωδώς.
Στις ΗΠΑ με απλά λόγια φοβούνται ότι η προϊούσα αποσύνθεση στο εσωτερικό ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, όπως το γνωρίζουμε μετά τον Β'ΠΠ, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη ηγεσιών, πολύ περισσότερο "ανοικτών" σε "γενική συνεννόηση" με την Ρωσία.
Μια Ρωσία που σε 10 ημέρες μπαίνει στον "αστερισμό" του Β.Πούτιν για την επόμενη τετραετία ή και οκταετία, αν υπολογίσουμε ότι δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική δύναμη να του αντιπαρατεθεί, πέρα από το κομμουνιστικό κόμμα. Και ο Β.Πούτιν δεν έχει "χωνέψει" ακόμα το πως χάθηκε το παιχνίδι στην Ελλάδα με την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2009, αλλά και με την αναγκαστική απομάκρυνση του ιδίου από την προεδρία, λόγω των εκλογών του 2008.
Πάντως είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο "PLan B" για την Ελλάδα σε περίπτωση που συμβούν τα παραπάνω. Σε όλα τα επίπεδα: Οικονομικό, πολιτικό και αμυντικό. Η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη και όσοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντός τους την Ελλάδα, πλανώνται πλάνην οικτράν. Ειδικά τώρα που η Τουρκία έχει πλήρως αυτονομηθεί και η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη των χωρών με υψηλά ενεργειακά αποθέματα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου