Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Σοβαρότατες ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ.

Σχολιάζοντας τους εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγγέλλει "κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ, "την ώρα που τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωλυκοσυμμαχίας εκβιάζουν και απειλούν το λαό και ετοιμάζονται να ψηφίσουν το μνημόνιο της λαϊκής χρεοκοπίας, διάφοροι μηχανισμοί πυρπολούν κτήρια για να διαμορφωθεί το σκηνικό της καταστροφής που φέρνουν στο λαό".

Τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος επισημαίνουν ότι "ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έδρασαν συντονισμένα ενάντια στις μεγαλειώδεις λαϊκές διαδηλώσεις για να τις διαλύσουν".

Πιάνοντας το νήμα από την καταγγελία της Αλέκας Παπαρήγα ότι το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων είναι παρακρατικοί μηχανισμοί, το γραφείο τύπου του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι κρατικές υπηρεσίες "χρησιμοποιούν το ψέμα, τον εκβιασμό, την καταστολή και την προβοκάτσια, με στόχο να υποτάξουν το λαό. Αυτά είναι τα όπλα τους. Είναι όμως ανήμποροι, αν μπροστά τους βρουν ένα λαό αποφασισμένο και οργανωμένο να τους αντιμετωπίσει, να παλέψει για το δίκιο του και να το κατακτήσει".

"Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα λήψης αυταρχικών μέτρων", καταλήγει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Περισσό.

Πάντως, μετά τον πρωτοφανή "ανταρτοπόλεμο" στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε έντονη φημολογία περί παραίτησής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ζήτησε με γραπτή δήλωσή του την απομάκρυνση του υπουργού.

Ο ίδιος ο υπουργός πάντως, απάντησε στις φήμες που τον ήθελαν να υποβάλει την παραίτησή του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι τυχαίο ότι μπήκαν 40 φωτιές”.

“Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο”, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσερχόμενος στη Βουλή επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μπήκαν 40(!) φωτιές στο κέντρο της Αθήνας. Στέκομαι στο γεγονός ότι όλα τα κόμματα καταδίκασαν τα επεισόδια συνέχισε ο κ. Παπουτσής.

“Σημασία έχει τώρα η ψήφιση του νομοσχεδίου και όχι τα παραπολιτικά και παρακομματικά", απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής κληθείς να απαντήσει αν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε τη λύπη του για τα βίαια επεισόδια στην Αθήνα και που όπως είπε "αμαυρώνουν τις απόλυτα νόμιμες σε μια δημοκρατία, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας".

"Οι βανδαλισμοί, η βία και η καταστροφή δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Θα ήθελα να κάνω μια έκκληση σε όλους σας και στους πολίτες που μας παρακολουθούν για ψυχραιμία και καταλλαγή", είπε ο κ. Παπαδήμος και συνέχισε: "Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας σαν συγκροτημένη κοινωνία. Και όταν έρθει η ώρα, ο λαός που είναι και ο υπέρτατος κριτής θα εκφραστεί".

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι κανένα συγχωροχάρτι δεν μπορεί να δοθεί «σε μία κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται τον φόβο και τον τρόμο και αφήνει ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να καίγονται από βανδάλους που μπορεί να ελέγξει».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

"Πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες πολίτες ειρηνικά βρέθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα στην Αθήνα και πολλές χιλιάδες στις άλλες πόλεις. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής χτυπούσαν ειρηνικούς διαδηλωτές ενώ άφηναν ανενόχλητες δυνάμεις παρακρατικές να καίνε την Αθήνα. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουν να μεταφέρουν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Όχι η εικόνα ενός λαού που αγωνίζεται για το δίκιο του αλλά η εικόνα του παρακράτους και της καταστροφής. Δεν θα πτοηθεί ο ελληνικός λαός. Τα σχέδια της προβοκάτσιας θα επιστραφούν. Ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί για να διεκδικήσει τη λαϊκή του κυριαρχία που του στερείται, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία. Κανένα συγχωροχάρτι σε μία κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται τον φόβο και τον τρόμο και αφήνει ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να καίγονται από βανδάλους που μπορεί να ελέγξει"

Σοβαρότατες οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ
     

Σοβαρότατες ευθύνες για το αποτυχημένο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ  και την πυρπόληση  του κέντρου τη Αθήνας, φέρουν τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αντιμετώπισαν  με απίστευτη χαλαρότητα, ασυνεννοησία  και προχειρότητα μια άκρως σοβαρή κατάσταση. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν σημάδια που έδειχναν πως το βράδυ της Κυριακής θα καιγόταν η Αθήνα και όμως οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ και ο πολιτικός του προϊστάμενος  «σφύριζαν αδιάφορα».

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την παραίτηση τόσο ο κ. Χρήστου Παπουτσής, όσο και ο αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ καθώς είναι φανερό πως φέρουν τεράστιες ευθύνες. Όχι μόνο δεν έδρασαν προληπτικά, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να περιορίσουν τη δράση των 2.000 κουκουλοφόρων.

Η Νομική σχολή καταλήφθηκε, οι ίδιοι  οι αντιεξουσιαστές έλεγαν πως θα είναι το στρατηγείο και η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά έως αδιάφορα την κατάληψη. Κουκουλοφόροι εξτρεμιστές από όλη την Ελλάδα (πληροφορίες λένε και από χώρες της Ευρώπης)  έρχονταν στην Αθήνα και οι πληροφορίες  των ειδικών υπηρεσιών αξιολογούνταν ως μη σοβαρές. Η εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού δεν χρησιμοποιήθηκε και το μόνο που ουσιαστικά έγινε ήταν να εφοδιάσουν με χιλιάδες χημικά τους χιλιάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Φυσικά  στο υπουργείο της λεωφόρου Κατεχάκη δεν «πήραν  είδηση» για το σχέδιο πυρπόλησης της Αθήνας και τα πλάνα που έπεσαν στο τραπέζι των συσκέψεων μιλούσαν απλά για ενδεχόμενες συμπλοκές κουκουλοφόρων με αστυνομικούς.

Οι αριθμοί και οι ευθύνες


Οι αριθμοί  της «μάχης του Συντάγματος» όχι μόνο λένε την αλήθεια, αλλά αποτυπώνουν και τις τεράστιες ευθύνες των υπεύθυνων του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη.   Συγκεκριμένα:

·    Έφτασαν από όλη την Ελλάδα και έδρασαν στο Σύνταγμα περισσότεροι από 2.000 αντιεξουσιαστές, αν και οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ μίλαγαν για μερικές εκατοντάδες.
·    Κάηκαν μέσα σε 90 λεπτά 11 μεγάλα κτίρια του κέντρου, πυρπολήθηκαν δεκάδες άλλα καταστήματα , λεηλατήθηκαν μαγαζιά. Οι άνδρες των ΜΑΤ δεν είχαν ενημερωθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έδειχναν να μην γνωρίζουν πως θα κοιμηθούν.
·    Μόλις ξεκίνησε το μπαράζ των εμπρησμών (περίπου στις 20:30) οι διμοιρίες των ΜΑΤ έμειναν από χημικά και για μισή ώρα  παρακολουθούσαν ανήμποροι να αντιδράσουν τους κουκουλοφόρους.
·    Έπεσαν περίπου 2.000 χημικά – αριθμός υπερβολικός -  καθώς το πλάνο του αρχηγείου έλεγε για περιορισμένη χρήση.
·    Τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί (οι 2 σοβαρά, μπήκαν στο χειρουργείο) καθώς και περιπου 70 πολίτες.
·    Έπεσαν πάνω από 120 ειδικού σχεδιασμού μολότοφ και δεκάδες άλλες «νορμαλ» χωρίς να κατασχεθεί ούτε ένα σακκίδιο.
·    Έγιναν μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου 30 προσαγωγές, αριθμός ειδιαίτερα μικρός για τον όγκο των κουκουλοφόρων.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Αστυνομία νικήθηκε κατά κράτος, το σχέδιο απέτυχε, η χώρα διασύρθηκε σε όλο τον πλανήτη  και οι ευθυνες τόσο του κ. Χρήστου Παπουτσή, όσο και των στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ τεράστιες.. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν.
prwto thema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου