Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΑΨΑΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ

Εκτονώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Πυρκαγιές σε διάφορα κτίρια, σε εμπορικά και σε υποκαταστήματα τραπεζών. Ανυπολόγιστες οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε ιστορικά κτίρια και επιχειρήσεις.


Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας
Το ογκωδέστατο και ειρηνικό συλλαλητήριο των διαδηλωτών, διαδέχθηκαν απίστευτης έκτασης επεισόδια από περίπου 1.500 κουκουλοφόρους που έδρασαν σχεδόν ανενόχλητοι.
Πετροπόλεμος, μολότοφ και εμπρησμοί, κόλαση χημικών και φωτοβολίδων από την πλευρά της ΕΛΑΣ αλλά και εξίσου εκκωφαντική απουσία της σε δεκάδες σημεία του κέντρου, χαρακτήρισαν τα θλιβερά επεισόδια ενώ από τις 8.30 το απόγευμα και έπειτα, το κέντρο της πρωτεύουσας παραδόθηκε σε εστίες πυρκαγιών πολλές από τις οποίες μαίνονταν ανεξέλεγκτες επί ώρες.
Η Πυροσβεστική αντιμετώπισε σοβαρότατα προβλήματα να προσεγγίσει τις εστίες ενώ σε μία περίπτωση καταγράφηκε και επίθεση κουκουλοφόρων σε πυροσβεστικό όχημα το οποίο και προσωρινά κατέλαβαν. Το γεγονός ανάγκασε την Υπηρεσία να απευθύνει δημόσια έκκληση προς τους πολίτες να διευκολύνουν την πρόσβαση των οχημάτων.
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 70 άτομα, ενώ οι προσαγωγές και οι συλλήψεις έφτασαν στις 80.
«Είχαμε πάνω από σαράντα πυρκαγιές στο κέντρο της Αθήνας, σε κτίρια και σε καταστήματα. Προφανώς, τίποτα δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι σε όλες τις φωτιές όταν επιχειρούσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να επέμβει συναντούσε αντίσταση από συγκεκριμένους διαδηλωτές, οι οποίοι μάλιστα επιτίθεντο εναντίον των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Και βεβαίως από κάποια στιγμή κι έπειτα όπου η Αστυνομία επιχειρούσε μαζί με την Πυροσβεστική, τότε δέχονταν επίθεση οι αστυνομικές δυνάμεις και ορισμένοι κατήγγειλαν την αστυνομία για βιαιότητες», δήλωσε ο Χ. Παπουτσής.
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας
Από τις ταραχές:
Εχει υποστεί μεγάλες ζημιές ο κινηματογράφος Αττικόν – Απόλλων.
Μεγάλες είναι οι ζημιές στο κατάστημα «Στάρμπακς» στην πλατεία Κοραή.
Φλόγες απείλησαν τον κινηματογράφο Αστυ.
Πυρπολήθηκαν, επίσης, από κουκουλοφόρους το υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή, της Alpha Bank στην οδό Πεσμαζόγλου, της Εμπορικής επί των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας.
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας

Στις φλόγες παραδόθηκε επίσης βιβλιοπωλείο στην οδού Σταδίου 17, το εμπορικό κατάστημα Ακριουμ (Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου) ενώ ζημιές υπέστησαν δύο καταστήματα (κινητής τηλεφωνίας και γραφείων) στην οδό Εμμ. Μπενάκη.
Από τα σοβαρά επεισόδια (πατήστε εδώ για το ρεπορτάζ) έχουν τραυματισθεί 35 πολίτες. Οι 25 εξ αυτών διακομίστηκαν στο νοσοκομείο "Γ.Γεννηματάς" και άλλοι 10 στη «Σωτηρία». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αναμένεται να λάβουν εξιτήριο.
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας
Υπάρχουν επίσης 30 τραυματίες αστυνομικοί, ενώ η ΕΛΑΣ είχε μέχρι τις 10 το βράδυ προχωρήσει σε 22 προσαγωγές.
Στις 22. 10 επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως (Λεωχάρους και Κολοκοτρώνη) από ομάδα 30 αντιεξουσιαστών με πέτρες και μολότοφ, οι οποίοι πυρπόλησαν σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Στις 10.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε παλιό κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής.
Στις 10.38 ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ζήτησε να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πριν να είναι πολύ αργά».
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας

Στις 10. 45 ο Αντώνης Σαμαράς από περιστύλιο της Βουλής δήλωσε: «Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας, πλήττουν την ίδια την Ελλάδα, πληγώνουν όλους του Έλληνες. Βλέπουμε σκηνές από ένα αύριο, που πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί. Ζητώ από τον κάθε Έλληνα: σωφροσύνη, πατριωτισμό, ψυχραιμία και ενότητα».
Στις 11.00 γίνεται γνωστό από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη ότι ομάδα ατόμων προσπάθησε να καταλάβει το Δημαρχείο. Μετά από επέμβαση της αστυνομία συνελήφθησαν στο υπόγειο 23 άτομα.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι εμπρησμοί σημειώθηκαν σε πολυκατοικία στην οδό Θεμιστοκλέους 91-93 και σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Ακαδημίας.
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας
Στις 11.06 ομάδα που είχε πάρει μέρος σε πορεία, μετά το τέλος της κατέλαβε το δημαρχείο Βόλου,ενώ άλλη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην Οικονομική Εφορία.
Τσίπρας έξω από τη Βουλή στις 11.10: «Πάνω από 500.00 πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής χτυπούσαν ειερηνικούς διαδηλωτές ενώ άφηναν ανενόχλητους παρακρατικούς. Κανένα συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση που επιτρέπει τη δράση βανδάλων που μπορεί να ελέγξει.
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας

Στις 11.11 το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «καταγγέλλει το κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Στις 11.15 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καταλογίζει «αναποτελεσματικότητα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» και ζητεί την παραίτησή του.
Την ίδια ώρα εκδηλώνεται πυρκαγιά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην οδό Ερμού, σε καταστήματα και σε κάδους απορριμμάτων.
Στις 11.48 έγινε γνωστό ότι μία ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε οπλοπωλείο στην Ομόνοια και το λεηλάτησε. Οι δράστες άρπαξαν από τις προθήκες μαχαίρια και αεροβόλα.
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας
Στις 11.58 Εμπρησμός στην τράπεζα Κύπρου στην οδό Αθηνάς, η οποία έγινε η αιτία να καταρρεύσει η στέγη του τριώροφου νεοκλασικού κτιρίου.
Στις 12 τα μεσάνυκτα άγνωστοι πυρπολούν το υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν, στην οδό Αθηνάς.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στο Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και εκτόξευσε δύο βόμβες μολότοφ. Οι κουκουλοφόροι καταδιώχθηκαν και διαλύθηκαν στην οδό Μαυρομιχάλη.
Βανδαλισμοί, λεηλασίες και 40 εμπρησμοί στο κέντρο της Αθήνας

Στις 12.20 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε ότι τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος εμποδίστηκαν από συγκεκριμένους διαδηλωτές, ότι τη μέρα αυτή έπρεπε να περισσεύει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα και πως ορισμένοι χαϊδεύουν αυτιά και συγκαλύπτουν.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Κορκίδης, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς να ζητήσουν την απομάκρυνση όλων των συγκεντρωμένων διαδηλωτών που δεν έχουν σχέση με τους βανδαλισμούς που συμβαίνουν αυτή την ώρα στην Αθήνα.
Στις 12.40 νέα πυρκαγιά σε υποκατάστημα τράπεζας στη λεωφόρο Συγγρού 2- 4.
Μετά τη μία τα ξημερώματα ομάδες κουκουλοφόρων πήγαν προς την πλευρά των Εξαρχείων, όπου επιδόθηκαν σε κλεφτοπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου