Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η μείωση του βασικού θα "ματώσει" τα Ταμεία

Στα 2,2 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων από τη μείωση των κατώτερων αμοιβών κατά 20% και την ανάλογη μείωση των εισφορών, σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών και επιστημονικό διευθυντή του ινστιτούτου εργασίας ΓΣΕΕ και...


ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο κ. Ρομπόλης, επισημαίνει ότι με την επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί η «ασφυκτική» όπως την χαρακτηρίζει «περικύκλωση των ταμείων από τον όγκο των ελλειμμάτων». «Ήδη», τονίζει ο κ. Ρομπόλης, «τα Ταμεία επιβαρύνονται κατά 6,5 δισ. από την ανεργία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ σε 8 δισ. ανέρχεται η εισφοροδιαφυγής λόγω της εκτεταμένης αδήλωτης εργασίας».

Εκτός από τη μείωση των εισφορών τα οικονομικά των Ταμείων επιβαρύνονται περαιτέρω από την παρατεταμένη ύφεση και τον όγκο των ανείσπρακτων οφειλών. Εκτιμάται ότι κάθε αύξηση κατά μία μονάδα της ύφεσης κοστίζει στα Ταμεία 350 εκατ. το χρόνο, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, τα χρέη που οφείλονται από επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών, τα 6,2 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο Εργασίας αλλά και οι ασφαλιστικοί φορείς καταβάλλουν προσπάθειες για την είσπραξη των οφειλών αλλά τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.

Παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες, την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και τα bonus προς τους συνεπείς οφειλέτες κατά το 2010 εισπράχθηκαν από τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών, 940 εκατ. ευρώ.

Η μείωση των αμοιβών κατά 9,2 δισ. από το 2009 μέχρι σήμερα κοστίζει στα Ταμεία 4,2 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ σημαντικές είναι και οι απώλειες που έχουν υποστεί κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι ασφαλιστικοί φορείς από τη μείωση των αξιών των ομολόγων, των εντόκων γραμματίων, των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και των τραπεζικών ομολόγων που κατέχουν.

Οι απώλειες αυτές φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες απώλειες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, οι μειώσεις των συντάξεων δεν αποτελούν λύση και οδηγούν σε φαύλο κύκλο απωλειών και μειώσεων. «Μια μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%, θα αποφέρει στα ταμεία 450 εκατ. ευρώ ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες οπότε είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις ακόμη και στις κύριες συντάξεις» τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕ.

Κατά τον κ. Ρομπόλη, η διέξοδος από τον φαύλο κύκλο των απωλειών και των μειώσεων θα πρέπει να αναζητηθεί «στη δημιουργία δέσμης νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος που μπορούν να προκύψουν από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, τη δημιουργία «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και την είσπραξη πόρων που διαφεύγουν η υποκλέπτονται. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης θα επέτρεπε τη βιωσιμότητα των Ταμείων στο παρόν και αναλογιστικά στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου