Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ανταπόκριση του βρεττανικού "Guardian" από την Αθήνα: "Η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα - Aκολουθεί κοινωνική έκρηξη"!



Η απελπισία έχει καλύψει την Ελλάδα. Η τελευταία πράξη του δράματος για το χρεοκοπημένο έθνος θα καταλήξει όπως πολλοί φοβούνται στην καταστροφή. Οικονομική, κοινωνική και πολιτική.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του news247, με την ατμόσφαιρα στη χώρα να είναι ηλεκτρισμένη, καθώς χιλιάδες πολίτες αναμένεται να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή, οι βουλευτές, όπως εξηγεί η Helena Smith της Guardian, συζητούν τους όρους του επίπονου πακέτου διάσωσης, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, επιμένει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση.

Μπορεί οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους κατά τις ομιλίες τους στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να ψηφίσουν το νέο πακέτο διάσωσης που θα καθορίσει τις ζωές των Ελλήνων για δεκαετίες, αλλά οι βουλευτές των δύο κομμάτων δεν φαίνεται να έχουν πειστεί.

Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την ανοχή του έθνους να θέτει σε κίνδυνο αυτή την τελευταία σανίδα σωτηρίας. Οι πολιτικοί, μηδενός εξαιρουμένου, εκτιμούν ότι είναι καταδικασμένοι είτε σε περίπτωση που ψηφίσουν τα νέα μέτρα είτε όχι.

Μετά από δύο δεκαετίες που καλύπτει τα γεγονότα στην Αθήνα, η Helena Smith σημειώνει ότι δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει. Στο σημείο μάλιστα αυτό επισημαίνει ότι στο όνομα της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος έχουν ωθήσει την Ελλάδα στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Οι ανηλεείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών μετέτρεψαν την Ελλάδα σε σκιά του εαυτού της. Ενώ βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, επισημαίνει πως η Ελλάδα φαίνεται να διαλύεται μέρα με την ημέρα.

Άνδρες και γυναίκες ψάχνουν στους κάδους μέχρι αργά τη νύχτα. Πολλοί είναι εκείνοι που κοιμούνται στους δρόμους. Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδας που περιγράφει, παραθέτοντας τα στοιχεία της Eurostat, βάσει των ένας στους τρεις Έλληνες είναι στα όρια της φτώχειας, με το ποσοστό ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 20,9%.

Με τις θυσίες των πολιτών να μην έχουν βελτιώσει την κατάσταση της χώρας, μπορεί κανείς να κατανοήσει, όπως σημειώνει, γιατί οι πολιτικοί δεν θέλουν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.


"Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μία τριτοκοσμική χώρα, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να ζουν με μισθούς σκλάβου. Αν ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα, αυτό ακριβώς θα συμβεί", σχολίασε βουλευτής που διατήρησε την ανωνυμία του ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Αναφέρεται στη "βροχή" παραιτήσεων βουλευτών, οι οποίοι δήλωσαν την απροθυμία τους να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας πως αποτυπώνεται ο πανικός που επικρατεί στον πολιτικό κόσμο της χώρας και η αδύναμη στήριξη στο νέο πακέτο διάσωσης.

Εάν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, συνεχίζει, θα προέλθει επειδή οι Έλληνες δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις, με τη νέα συμφωνία να προβλέπεται πως θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας, περισσότερες απώλειες σε μισθούς και συντάξεις και μείωση της τάξεως του 22% στον κατώτατο μισθό.

Η "ζύμωση" στους δρόμους επέστρεψε. Τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της τελευταίας απεργίας αναμένεται να αποτελέσουν το προοίμιο σε κάτι ακόμα πιο δυσοίωνο. "Θα υπάρξει τεράστια κοινωνική έκρηξη. Οι πολιτικοί μας είπαν ψέμματα. Ποτέ δεν μας είπαν την αλήθεια και τώρα θέλουν να περάσουν πολιτικές που δεν έχουν εντολή να κάνουν", ανέφερε στη δημοσιογράφο μία άνεργη γυναίκα, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε "Επιλέγουμε να είμαστε ελεύθεροι. Κρατήστε τα λεφτά σας".

Σχολιάζοντας ότι αυτό ήταν ένα από τα ήπια συνθήματα, η Helena Smith υπενθυμίζει ότι πριν από δύο χρόνια τα γκράφιτι ανέγραφαν "απορρίψτε τη λιτότητα" και "Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πήγαινε σπίτι". Αυτά τώρα, σημειώνει, έχουν δώσει τη θέση τους σε συνθήματα όπως "δολοφονήστε τους τραπεζίτες" και "δεν είμαστε σκλάβοι"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου