Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε εξέλιξη είναι έως αυτή την ώρα τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία άρχισαν λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα από τη συμβολή της Β. Σοφίας με την Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα, κατά το συλλαλητήριο οποίο διοργάνωσαν συνδικαλιστοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, ενάντια στα νέα μέτρα της τρόικας. Τα επεισόδια άρχισαν όταν άγνωστοι εκτόξευσαν φωτοβολίδα εναντίον αστυνομικού στο «φράγμα» των ΜΑΤ στη Βουλή, με συνέπεια να τραυματιστεί. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κροτίδων κρότου - λάμψης και απώθησαν τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες.Ο τραυματίας αστυνομικός παρελήφθη από ασθενοφόρο. Λόγω των χημικών ο Μ. Γλέζος διακομίστηκε στο ιατρείο της Βουλής. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών, ενώ προσήχθησαν διάφορα άτομα με την κατηγορία ότι πήραν μέρος στα έκτροπα.


Στις φλόγες 2 τράπεζες και 2 καταστήματα στο κέντρο
«Ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης προσερχόμενος στη Βουλή, καταγγέλοντας παράλληλα τη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις στο συλλαλητήριο που είναι σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

«Στέλνουμε ενα μήνυμα αισιοδοξίας...Αγωνιστήκαμε και νικήσαμε...και αυτή τη φορά θα νικήσουμε», ανέφερε.
Από τους πολλούς καπνούς, τα χημικά και τις βόμβες μολότοφ, σε κάποια στιγμή το κτίριο της Βουλής διακρίνονταν με δυσκολία.
Οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε καταστήματα, προκάλεσαν φθορές σε άλλα, ενώ κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων και τα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος και πολλών πεζοδρομίων.
Μία ομάδα έβαλε φωτιά στην καφετέρια Starbucks, στην πλατεία Κοραή, η οποία υπέστη μεγάλες ζημίες, ενώ, λόγω των καπνών και της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε, ο κόσμος που ήταν στον κινηματογράφο Άστυ, αποχώρησε. Κουκουλοφόροι πυρπόλησαν, επίσης, το υποκατάστημα της τράπεζας Γιούρομπανκ, στην Πανεπιστημίου και Κοραή και της Άλφα Μπάνκ, στην Πεσμαζόγλου και Πανεπιστημίου. Φωτιά έβαλαν, επίσης, και στο Άκριουμ, στην Φειδίου και Τρικούπη.
Στις φλόγες 2 τράπεζες και 2 καταστήματα στο κέντρο

Η κατάσβεση των πυρκαγιών ήταν πολύ δύσκολη, αφού τα πυροσβεστικά οχήματα, όταν επιχειρούσαν να πλησιάσουν τις εστίες, γινόταν στόχος των κουκουλοφόρων.
Τα επεισόδια προκάλεσαν περίπου εκατό άτομα, τα οποία είχαν καλυμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και φορούσαν κράνη μοτοσικλετών.
Οι πρωταγωνιστές εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απέντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών. Η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει γίνει αποπνικτική από τα χημικά, τους καπνούς και τις φωτιές, ενώ πολλά σημεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος θυμίζουν πεδίο μάχης.
Στις φλόγες 2 τράπεζες και 2 καταστήματα στο κέντρο
Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν ο κόσμος που πήγε να διαδηλώσει ειρηνικά να υποχωρήσει και αναζητήσει καταφύγιο σε διάφορα στενά.
Οι κουκουλοφόροι έως τις 8. 30 είχαν μεταφέρει τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και στους δρόμους όπως η Καραγιώργη Σερβίας, η Ερμού, η Μητροπόλεως, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, έως τους στύλους του Ολυμπίου Διός και τα Προπύλαια.
Όσοι ώρα διαρκούσαν τα επεισόδια, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν αρκετές χιλιάδες, παρέμεινε στο δρόμο και δεν μπορούσε, λόγω των επεισοδίων από τους κουκουλοφόρους στην πλατεία Συντάγματος, να προχωρήσει για να διαδηλώσει.
Στις φλόγες 2 τράπεζες και 2 καταστήματα στο κέντρο

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους κουκουλοφόρους, αλλά αυτοί ανασυντάσσονταν και στη συνέχεια επέστρεφαν και επιτίθονταν στα ΜΑΤ που ήταν στο Σύνταγμα.
Κατά τα επεισόδια, έως τις οκτώ το βράδυ είχαν τραυματιστεί δέκα πολίτες, ενώ οι αστυνομικοί προσήγαγαν διάφορα άτομα για συμμετοχή στα έκτροπα.
Στο νοσοκομείο της Βουλής ο Μ. Γλέζος
Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρήψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε πριν από λίγο στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.
Στις φλόγες 2 τράπεζες και 2 καταστήματα στο κέντρο
Επίσης, έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας «δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος».
Μετά τις πρώτες βοήθειες, ο Μ. Γλέζος αποχώρησε και κατευθύνθηκε προς το θεωρείο της Βουλής, όπου παρακολούθησε τη συζήτηση για τα νέα μέτρα μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη.
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ογκώδη συγκέντρωση στην πλατεία της Ομόνοιας. Οι χιλιάδες διαδηλωτές, από την Ομόνοια κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σταδίου προς το Σύνταγμα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου