Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Γιώργος Παπακωνσταντίνου : "Να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει ό,τι άρχισε"



Θα ήταν προτιμότερο να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει ό,τι άρχισε, εκτιμά ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, με τίτλο «Εάν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δεν καταλήξουν, τα ακραία κόμματα θα κερδίσουν τις εκλογές». Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εκλογές λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης σε ένα κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας.



«Στην Ελλάδα βασιλεύει απόλυτη αβεβαιότητα και οι εκλογές λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός στον δημοσιογράφο Μάσιμο Πράντι.
 
Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι «πιθανότατα, θα έχουμε ένα άσχημο αποτέλεσμα, καθώς θα διεξαχθούν κάτω από την πίεση της απογοήτευσης και των προβλημάτων. Τα κόμματα της άκρας δεξιάς και αριστεράς, που προτείνουν χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, θα έχουν υψηλά ποσοστά και θα υπάρξει μεγάλη αποχή από τις εκλογές. Ο λαός υφίσταται μειώσεις μισθών και η ανεργία ξεπερνά το 20%. Δεν έχουμε καμία ελπίδα ως χώρα, αν δεν εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι, στο τέλος αυτής της πολύ σκληρής διαδικασίας, υπάρχει προοπτική».
 
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν είναι υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών μέσα σε δυο μήνες, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «θα ήταν προτιμότερο, η κυβέρνηση Παπαδήμου να έχει το χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε και να επιδείξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Γι' αυτό, θα έπρεπε οι εκλογές να αναβληθούν για τον επόμενο χρόνο. Αλλά αυτό είναι αδύνατον, αφού ο αρχηγός της ΝΔ, Α. Σαμαράς, ζητά εκλογές, το συντομότερο. Οι αρχηγοί των κομμάτων αποφασίζουν».
 
Σε άλλο ερώτημα, σχετικά με τους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος χρηματοδότησης, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε την έννοια της αποτυχίας και υποστήριξε ότι η προσπάθεια των δύο τελευταίων ετών υπήρξε χρήσιμη.
 
«Αποφύγαμε τη χρεοκοπία» εξήγησε, «και εφαρμόσαμε ένα πολύ δύσκολο και σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, το οποίο οδήγησε σε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 8% του ΑΕΠ, ήτοι 20 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί! Εφαρμόσαμε το πιο ευρύ πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 30 ετών. Μεταρρυθμίσεις, που μας επέτρεψαν να ανακτήσουμε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που χάσαμε την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους από το 2011, γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση των δημοσιονομικών σε τοπικό επίπεδο. Δεν εφησυχάζουμε. Γι' αυτό, μπορούμε να πούμε τώρα στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία. Αν αποτύχουμε, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε το χρέος και δεν θα δικαιούμαστε νέο πρόγραμμα βοήθειας».
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε, στη συνέχεια, ότι το γεγονός που ανέτρεψε την ομαλή ροή του προγράμματος ήταν η απόφαση που λήφθηκε στη Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010. Με αυτήν, άνοιξε ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών πιστωτών, είπε. Πλέον, κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν είχε λόγο να αγοράσει ελληνικό ή πορτογαλικό χρέος και έτσι, το ελληνικό πρόβλημα έγινε πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης, υπογράμμισε.
 
Άλλος λόγος που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα", πρόσθεσε ο υπουργός, "είναι ότι, παρόλο που το πρώτο εφαρμόστηκε υπό τις καλύτερες συνθήκες, δεν απέφερε πολύ γρήγορα θετικά αποτελέσματα. Αυτό δεν έγινε εντελώς κατανοητό από τους εταίρους μας και κάθε φορά που διαπίστωναν ότι κάτι δεν προχωρούσε, κατηγορούσαν την ελληνική κυβέρνηση". Φυσικά, είχαμε ενδοιασμούς σε ορισμένα σημεία, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 
Εκφράζοντας τέλος την προσωπική του εκτίμηση για τον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε αλλά και για τον τρόπο που συνεχίζει να λειτουργεί η ελληνική πολιτική τάξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί :
 
«Από τη δική μου πλευρά, θα ήθελα η κυβέρνηση να ήταν πιο επιθετική σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και πιο αποφασιστική στην υλοποίησή τους. Από το 2009, μειώσαμε των αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 100.000, αλλά δεν κλείσαμε όσους δημοσίους οργανισμούς θα έπρεπε. Υιοθετήσαμε, τον Ιούλιο του 2011, ένα νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τον οποίο ο Μάριο Μόντι χαρακτήρισε εξαιρετικό. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του, κυρίως αναφορικά με την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος. Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής πολιτικής τάξης το εμπόδισε, αφού πολλά μέλη της κάνουν αυτό το επάγγελμα».
 
«Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή δεν κάναμε αρκετά, ούτε δράσαμε αρκετά γρήγορα. Αλλά αυτό αλλάζει. Για πρώτη φορά, βλέπουμε στην Ελλάδα να φυλακίζονται άνθρωποι για φοροδιαφυγή» καταλήγει.
onnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου