Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Γκάλοπ-έκπληξη ανάβει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό


Σε δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ» καταγράφεται για πρώτη φορά, έστω και θεωρητικά, «κόμμα Παπαδήμου» και μάλιστα με ποσοστό 20%! 

Ταυτόχρονα προκύπτει πως μόνο αν συνεργαστούν μετεκλογικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορούν να δώσουν ισχυρή κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την οικονομική και κοινωνική κρίση στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι σημερινές δεσμεύσεις προς την τρόικα.

Απέναντί τους θα έχουν μια Αριστερά με ισχυρή παρουσία στη Βουλή και αυξημένη επιρροή στην κοινωνία. 

Το δικομματικό σύστημα που κυβέρνησε την Ελλάδα για 37 χρόνια μεταλλάσσεται σε διπολικό, με άξονα το μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. 

Τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης μπορούν να κωδικοποιηθούν στα εξής:

Νέο κόμμα
Η κοινωνία βλέπει θετικά ένα νέο κόμμα υπό τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται ευθέως η ερώτηση «θα στηρίζατε ένα κόμμα με επικεφαλής τον κ. Παπαδήμο;». Ενας στους πέντε πολίτες απαντά θετικά. Ουσιαστικά το «κόμμα Παπαδήμου» θα κέρδιζε τη δεύτερη θέση  στις επόμενες εκλογές πίσω από τη Ν.Δ. και μπροστά από τα κόμματα της Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ. Οι υποστηρικτές του προέρχονται κυρίως από τον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 (ποσοστό 30%), της Ν.Δ. (ποσοστό 16%) και από τα υπόλοιπα κόμματα σε ποσοστό 9%. Οι προθέσεις των ερωτηθέντων επιβεβαιώνονται και από τις απαντήσεις που έδωσαν στην εξής ερώτηση: «Μετά από τρεις μήνες στη θέση του πρωθυπουργού πιστεύετε ότι οι προσπάθειες του κ. Παπαδήμου κινούνται στη σωστή ή λάθος κατεύθυνση;». Το 31% απαντά στη «σωστή» και το 55% στη «λάθος». Είναι γεγονός όμως ότι περιορίζονται τα εντυπωσιακά ποσοστά αποδοχής και οι πολλές θετικές γνώμες με τις οποίες ξεκίνησε τη θητεία του ο κ. Παπαδήμος, συγκεντρώνοντας μάλιστα υψηλές προσδοκίες για ηπιότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδήμος δεν έχει εκφράσει ποτέ την πρόθεση να ηγηθεί ενός νέου κόμματος. Αντίθετα πολλά στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων στις κατ’ ιδίαν
PRWTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου