Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Οι κρισιμότερες 72 ώρες

Η αντίστροφη μέτρησε, άρχισε. Αν δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο, αύριο το βράδυ από τη Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την χώρα μας, ύψους 130 δισ. ευρώ, με option να φτάσει στα 145 δισ.


Οι κρισιμότερες 72 ώρες


Την Τετάρτη, στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να προσκομίσει το κείμενο της συμφωνίας με τη μορφή νόμου του Κράτους, αλλά και υπογεγραμμένου από τους δύο, τουλάχιστον, αρχηγούς των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Παράλληλα, θα πρέπει να έχει βγει και το τελευταίο αγκάθι της συμφωνίας, που αφορά στα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία λείπουν, εξαιτίας της εμπλοκής με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Κι όλα αυτά, ουσιαστικά, μέσα σε 72 ώρες, ενδεχομένως, τις κρισιμότερες του ελληνικού κράτους από συστάσεώς του.
Αυτή τη στιγμή, όποιος ισχυριστεί ελαφρά τη καρδία, πως «όλα θα γίνουν», απλώς θα είναι βιαστικός.
Η κατάσταση τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, είναι τόσο ρευστή, που δεν επιτρέπει καμιάς μορφής πρόβλεψη.
Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες έχει ξεκαθαριστεί πως η Τετάρτη δεν διαπραγματεύεται.
Κι άρα η ελληνική πλευρά, δεν έχει άλλα περιθώρια για παρελκυστικές πολιτικές.
Οι εταίροι έχασαν την υπομονή τους, αλλά από την άλλη και οι ελληνικές υποχρεώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες.
Αν η Αθήνα θέλει να έχει τα λεφτά για να πληρώσει την ομολογιακή λήξη της 20ης Μαρτίου, για να μην αναγκαστεί να χρεοκοπήσει, θα πρέπει έως τις 13–15 Φεβρουαρίου να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες της.
Αλλιώς κινδυνεύει να χάσει το τρένο…
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου