Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Υστερία του Τούρκου υπουργού Μπαγκίς: Ο φράχτης του Έβρου και το Τείχος του Βερολίνου



Πρόκληση όχι μόνο κατά της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού επί θεμάτων ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς καταλόγισε ρατσισμό και απομονωτισμό στη χώρα μας και την ενωμένη Ευρώπη, ενώ δεν δίστασε να παραλληλίσει το φράχτη που υψώνεται σε μήκος 13 χιλιομέτρων στα σύνορα του Εβρου με το… Τείχος του Βερολίνου!
Μιλώντας στο EUobserver την Τετάρτη ο Μπαγκίς δήλωσε: «Δεν είναι ο καιρός κατάλληλος να μιλάμε για νέα τείχη στην Ευρώπη, πρέπει να μιλάμε για γέφυρες. Η Ευρώπη πλήρωσε το κόστος των Τειχών στο πρόσφατο παρελθόν και τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν για να χτιστούν γέφυρες μεταξύ διαφορετικών οπτικών, διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών κρατών».
Φυσικά ο Τούρκος πολιτικός δεν παρέλειψε να προμοτάρει και την υποψηφιότητα της χώρας του για μέλος της ΕΕ «Η Τουρκία είναι μία γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης και η υποψηφιότητά της για να γίνει μέλος της ΕΕ συμβολίζει μία συμμαχία πολιτισμών».
Ο εκπρόσωπος της Τουρκικης πολιτείας, βέβαια, αν και επανέφερε το θέμα της σύνδεσης με την Σένγκεν (να ταξιδεύουν χωρίς βίζα οι Τούρκοι πολίτες) τονίζοντας: «Οι πολίτες της Μπελίζε, της Παραγουάης και της Βραζιλίας ή, της Μαλαισίας, με κάθε σεβασμό προς αυτούς, μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα ενώ οι δικοί μας συμπατριώτες δεν μπορούν και είναι μεγάλο λάθος αυτό», απέφυγε όμως να πάρει σαφή θέση στην απαίτηση της ΕΕ για να υπογράψει η Τουρκία πρώτα το σύμφωνο επαναπροώθησης στη χώρα των παράνομων μεταναστών που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το έδαφός της.


Μάλιστα ο Μπαγκίς επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας που εκβιάζει την ΕΕ και ζητά πρώτα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις για την απελευθέρωση της βίζας και των συνοριακών περιορισμών και έπειτα να συζητήσει η Τουρκία το θέμα της επαναπροώθησης μεταναστών!
Φυσικά η οικονομική κρίση της χώρας μας δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από τον Τούρκο υπουργό που σημείωσε: «Βρέθηκα στην Αθήνα και διαπίστωσα πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και στήριξη από φίλες χώρες, η Τουρκία είναι μεταξύ αυτών που μπορούν να βοηθήσουν», φυσικά όχι χωρίς ανταλλάγματα, αλλά αυτά δεν τον συνέφεραν να ακουστούν επί της παρούσης και το άφησε κάπου εκεί ο τολμηρό κ. Μπαγκίς!
Το «όχι» της Ε.Ε. για το φράχτη στον Έβρο

Την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέπραξε η ελληνική πολιτεία στο αίτημά της για συγχρηματοδότηση ανέγερσής του φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία στη Θράκη και χαρακτήρισε το έργο «χωρίς νόημα», ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που συσχετίζουν τις πολιτικέ και οικονομικές εξελίξεις με το θέμα αυτό!
Η προσπάθεια της Ελλάδας να κρατήσει εκτός συνόρων μέρος των παράνομων μεταναστών που περνούν στη χώρα από την συνοριακή γραμμή του Εβρου με την ανέγερση φράχτη μήκους 10 χλμ. περίπου, ξεκίνησε, όμως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συμμετάσχει οικονομικά σε αυτό το έργο, προϋπολογισμού 5.5 εκ. ευρώ, και αυτό μοιάζει να είναι οριστικό. «Η επιτροπή αποφάσισε να μην δεχτεί το ελληνικό αίτημα διότι το θεωρεί άσκοπο», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΕΕ Μικέλε Κερκόνε και σημείωσε: «Φράχτες και τείχη είναι λύσεις βραχείας διάρκειας και δεν επιλύουν στη βάση του το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θεμελιωδώς, το πώς θα ασφαλίσουν τα σύνορά τους οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι στη δική του ευχέρεια, πάντως, αφού ληφθούν υπόψιν οι διεθνείς συνθήκες μετανάστευσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Κερκόνε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χρηματοδότηση της χώρας από την ΕΕ με 90 εκ. ευρώ για να τα χρησιμοποιήσει ακριβώς για το θέμα λαθρομετανάστευσης και ασύλων υποδοχής μεταναστών, ενώ τόνισε πως: «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μέσης και μακράς πνοής μεταρρυθμίσεις για να προστατεύσει τα σύνορά της επαρκώς και σύγχρονο τρόπο βασιζόμενο στον ανθρωπισμό»!
Η άμεση αντίδραση και απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή που μεταξύ άλλων δήλωσε «…να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης,… αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ , πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και από την άλλη πλευρά όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν,… θα ήταν καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να σέβεται την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και προβληματισμό εκ μέρους κύκλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και αυτό δεν συνέβη για κανέναν άλλο λόγο από την πολιτική και οικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας.
Μάλιστα, μέλος της επιτροπής συνόρων της ΕΕ που δεν θέλησε να κατονομαστεί επισήμως, δεν δίστασε να συνδέσει τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη δανειοδότηση ή, μη της χώρας μας και την παραμονή της ή, όχι στην ευρωζώνη με τις ταυτόχρονες απαιτήσεις του κράτους για συγχρηματοδότηση ανέγερσης του συνοριακού φράχτη!
Pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου