Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο "κόκκινος" ελεγκτής που εκβίαζε για το 50%



Σε διακομματικό σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση των διεφθαρμένων οικονομικών επιθεωρητών, ελεγκτών του ΣΔΟΕ αλλά και εφοριακών, οι οποίοι ελέγχονται -χωρίς αποτέλεσμα- μέχρι σήμερα από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Μετά τους κ.κ. Βράνη-Παπαχατζή (σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα) και Κοκκόρη- Μελά (στελέχη της Ν.Δ.) η δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr «σκοντάφτει» επάνω σε ένα ακόμη εφοριακό υπάλληλο ο οποίος γαλουχήθηκε μέσα στους κομματικούς σχηματισμούς.

Ο λόγος για τον αποκαλούμενο «Γαρύφαλλο», το φόβο και τον τρόμο των επιχειρηματιών, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως προϊστάμενος της Θ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Κατά κόσμο πρόκειται για τον Περικλή Στυλιάδη, ιστορικό στέλεχος του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και γνωστό συνδικαλιστή. Μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιάδης ή αλλιώς «Γαρύφαλλος» είχε διατελέσει το 1995, με το συνδυασμό της ΑΣΚΕ, στη θέση του γενικού γραμματέα εφοριακών Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου  ήταν ο Χρήστος Παπαχατζής και μέλος ο Παναγιώτης Κοκκόρης.

Τραγική σύμπτωση θα πείτε. Δυστυχώς -από το ρεπορτάζ αποδεικνύεται ότι- δεν είναι η μόνη…

To διοικητικό συμβούλιο της ντροπής


Τα ακίνητα

Σήμερα στην κατοχή του κ. Στυλιάδη ή των μελών της οικογένειάς του βρίσκονται ακίνητα ιδιαίτερης μεγάλης αξίας τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το μισθό που λαμβάνει από το ελληνικό δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, εμφανίζεται να κατέχει και πολυτελή κατοικία στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης η οποία είναι κτισμένη μέσα σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων. Οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση του «Γαρύφαλλου» δεν έχουν προκύψει από τις νόμιμες απολαβές του. Το ίδιο αναφέρουν και οι ενυπόγραφες καταγγελίες που βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών. Έχουν καταγγελθεί και στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ από το 2000. Παραδόξως ο κ. Στυλιάδης ουδέποτε ελέγχθηκε. Αντίθετα προήχθη.

Ας ξετυλίξουμε το ρεπορτάζ…

Ο ελεγκτής… των λουλουδιών

Ο κ. Στυλιάδης κατέχει περίοπτη θέση τόσο στην (από 28 Μαΐου 2010) αναφορά του Νίκου Κασιμάτη όσο και στην (από 16 Φεβρουαρίου 2011) κατάθεση γνωστού επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη στους επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τον Κασιμάτη, η αποκάλυψη της παράνομης δράσης του Στυλιάδη έγινε τυχαία. Αφορμή στάθηκε η περιπέτεια ενός βιοτέχνη, του Παναγιώτη Ταγταλίδη, ιδιοκτήτη της εταιρίας παραγωγής ενδυμάτων με την επωνυμία «ΤΕΟ ΤΕΞΤΙΛ ΕΠΕ».

Ο κ. Ταγταλίδης σήμερα είναι τρόφιμος στις φυλακές Διαβατών καθώς κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη γνωστή κομπίνα του ΦΠΑ. Εκείνος φυλακίσθηκε, οι συνεργοί του όμως όχι. Τι εννοούμε;

Σύμφωνα με τις αναφορές, η εταιρία του κ. Τιγταλίδη εισέπραττε παράνομα Φ.Π.Α., ενώ από την πλευρά τους οι υπάλληλοι των ΔΟΥ λάμβαναν -ως είθισται- το 30% του ποσού που εκταμιευόταν παράνομα από τα δημόσια ταμεία.

Ωστόσο, εκείνο που «πρόδωσε» τον ελεγκτή και συγκεκριμένα τον Περικλή Στυλιάδη ήταν οι αυξημένες απαιτήσεις του…

Ζητούσε το 50%

Τον Νοέμβριο του 2000 είχε συγκεντρωθεί για παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α. ποσό ύψους 94.000.000 δραχμών, για δήθεν εξαγωγές που είχε πραγματοποιήσει η εταιρία του Ταγταλίδη.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Στυλιάδης απαίτησε το 50%, δηλαδή 47.000.000 δραχμές. Αυτό εξόργισε τον επιχειρηματία, καθώς θεώρησε ότι ο ελεγκτής της Δ.Ο.Υ. χάλαγε τη συμφωνία η οποία όριζε ότι έπρεπε να πάρει το 30%.

Η απόπειρα ηχογράφησης

Υπήρξαν επανειλημμένες συναντήσεις και συζητήσεις τόσο στα Ν. Μουδανιά, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Σε μία από τις συναντήσεις ο επιχειρηματίας, δυσαρεστημένος από τις απαιτήσεις του Στυλιάδη, αποφάσισε να τον ηχογραφήσει, ωστόσο λόγω κακού χειρισμού του μαγνητοφώνου, η ηχογράφηση δεν κατέστη δυνατή.

Με το πέρας της συζήτησης, ο επιχειρηματίας, πεπεισμένος ότι έχει ηχογραφήσει τον ελεγκτή, τον απείλησε ότι θα τον καταγγείλει και αποχώρησε.

Εν όψει αυτού του αιφνίδιου γεγονότος ο Στυλιάδης πήρε 200 εικονικά τιμολόγια και τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης του κ. Ταγταλίδη, τα παρέδωσε στον υποδιεθυντή του Σ.Δ.Ο.Ε. και φίλο του, σύμφωνα με τις αναφορές, Αλέξανδρο Μητσίδη.

Λέγεται ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια αφενός για να έχει το επιχείρημα σε ενδεχόμενη καταγγελία από τον επιχειρηματία ότι με πρωτοβουλία του άρχισε ο έλεγχος και αφετέρου ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ο Ταγταλίδης να τα προσκομίσει ο ίδιος στις εισαγγελικές Αρχές.

Η καταγγελία έγινα, αλλά από τον υποτιθέμενο έλεγχο των τιμολογίων δεν «διαπιστώθηκε» φορολογική παράβαση και η υπόθεση έκλεισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια ουδέποτε επιστράφηκαν στον επιχειρηματία, ενώ όλα τα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης του δεν κατέληξαν στο Σ.Δ.Ο.Ε. υπό τον φόβο μήπως ελεγχθούν και αποδειχθούν οι παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. Μήπως ξεσκεπαστεί δηλαδή η δράση των ίδιων των ελεγκτών που τόσο καιρό λάμβαναν μέρος από την πίτα των παράνομων εσόδων του Ταγταλίδη.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. και σε αυτή την περίπτωση έλαμψε δια της απουσίας του. Αν και είχε στη διάθεσή του στοιχεία για τα εικονικά τιμολόγια και τις παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια, δεν το ανέφερε στο αρμόδιο Υπουργείο, δεν ενημέρωσε τις Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης, και δεν έδωσε εντολή για έλεγχο. Συνηθισμένα πράγματα…

Η zougla.gr προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον καταγγελλόμενο προϊστάμενο της Θ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. Από την υπηρεσία του μάς πληροφόρησαν ότι βρίσκεται σε άδεια. Αφήσαμε τα στοιχεία για να επικοινωνήσει εκείνος μαζί μας.

Ακόμη περιμένουμε…  
ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου