Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΑΘΕΙΣ;; - Η Αθήνα των αθλίων και νεοαστέγωνΗ Αθήνα των αθλίων και νεοαστέγων

To NΕWS 247 στο δρόμο με τους άστεγους. Δείτε το αποκλειστικό νυχτερινό ρεπορτάζ στην Αθήνα 


Ολικός παγετός πλήττει και την Αττική. Ίσως για τους πολλούς αυτό να είναι χαρά. Δεν ζούμε όμως μόνοι σε αυτή την πόλη.

Κάποτε οι άστεγοι ήταν οι περιθωριακοί. Οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν επιλέξει να ζουν "εκτός συστήματος", να μην πληρώνουν να μην δουλεύουν. Ενίοτε ήταν και χρήστες τοξικών ουσιών ή εξαρτημένοι από το αλκοόλ, τον τζόγο κ.λπ.

Όχι πια!

Οι νεοάστεγοι είναι ένας ορισμός ο οποίος καταρρίπτει αυτή, την προηγούμενη πραγματικότητα, και αναδεικνύει τη θλιβερή πτυχή της νεοελληνικής μας κοινωνίας.

Οι ρεπόρτερ του NEWS 247 βγήκαν τις παγωμένες νύχτες του Γενάρη στους δρόμους της Αθήνας, ημέρα Σάββατο για να μεταφέρουν την καινούργια πραγματικότητα του κέντρου, εκεί που οι ξενύχτες περπατάνε δίπλα από ανθρώπους χωρίς στέγη, δίχως ζέστη και με ανύπαρκτα όνειρα.

Η αρχή έγινε στο μετρό στο Μοναστηράκι. Καταγράφηκαν θλιβερές σκηνές, από τους "άθλιους" της σύγχρονης εποχής.

 
 ΑΣΤΕΓΟΙ ΑΘΗΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
 
Λίγα μέτρα πιο πέρα, δίπλα στα νυχτερινά κέντρα και στα μπαρ, άλλος άστεγος έχει εγκαταλείψει τη "φωλιά" του και ψάχνει τον κάδο με τα σκουπίδια. Δεν είναι φιλικός, καταλαβαίνει πως κάτι άλλο θέλουμε. Για λίγο προσπαθεί να κρυφτεί, μετά τον κερδίζει η πείνα... δεν δίνει σημασία ούτε στην κάμερα ούτε στους περαστικούς...


Στην Πειραιώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.Οι άστεγοι μπλέκονται με τοξικομανείς, στην περιοχή της Ομόνοιας, σε ένα περίεργο μείγμα. Ούτε να δούνε δεν θέλουν δημοσιογράφους, ειδικά με κάμερα, πόσο μάλλον να τους μιλήσουν.

Πιο χαμηλά στην Πειραιώς, στο ύψος του ΙΚΑ, δύο άστεγοι βρίσκονται έξω από το μεγάλο κτίριο. Ο ένας είναι ξύπνιος, παρά το προχωρημένο της ώρας και προσπαθεί να ζεσταθεί. Μας παρατηρεί επίμονα ωστόσο καταφέρνουμε να "κλέψουμε" ένα πλάνο μέσα από το όχημα μας.

Όσο προχωρά η ώρα, τόσο περισσότερο ο αρχικός επαγγελματικός κυνισμός παραχωρεί τη θέση του σε μία θλίψη, για να μην πούμε απελπισία.

Η Αθήνα δεν θυμίζει σε τίποτα την πρωτεύουσα την προ δέκα ή ακόμα και επτά ετών. Κάτω από τις φωτεινές ταμπέλες των τραπεζών, μέσα στις κεντρικότερες πλατείες της πόλης, συνάνθρωποι μας κουλουριασμένοι και σκεπασμένοι ψάχνουν για λίγη ζεστασιά.

Η πιο συγκλονιστική εικόνα όμως μας περιμένει ανάμεσα στην οδό Σταδίου και την Πανεπιστημίου, σε μία μικρή πάροδο.

Επί της Πανεπιστημίου στέκει περήφανο μεγάλο, κεντρικό κτίριο τράπεζας, έχει και φύλακα. Λίγα μέτρα πιο κει όμως, ένα ζευγάρι αστέγων έχει κυριολεκτικά φτιάξει ένα "τσαρδί". Με έναν πλαστικό μουσαμά για το κρύο, έχει βάλει μέχρι και δοχεία με φωτιά για να ζεσταίνεται... νέοι άνθρωποι πάνω σε ένα στρώμα μέσα στο κρύο... προσπαθούμε να είμαστε διακριτικοί...


Το οδοιπορικό μας στη χειμωνιάτικη, νυχτερινή Αθήνα τελειώνει με ένα τελευταίο πλάνο στην Ιπποκράτους. Άνθρωπος - ερείπιο- κοιμάται καθιστός ακουμπισμένος σε ένα πεζούλι.

Η Αθήνα του 2012 είναι εδώ...

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το ρεπορτάζ και να δείτε όλα τα βίντεάκια εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου