Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων






 

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Παγετός στους περισσότερους δρόμους


Τελευταία ενημέρωση: 01.02.2012 | 00:11

- Προβλέπει ισχυρές χιονοπτώσεις το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική
- 15 εκχιονιστικά στην Αττική με τις... μηχανές αναμμένες για να μην κλείσουν δρόμοι
- Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μελίσσια
- Οι περισσότεροι δήμοι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην περιοχή ευθύνης τους
- Δεμένα παραμένουν τα πλοία σε Πειραιά - Ραφήνα και Λαύριο για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
- Πότε περιμένουμε βελτίωση

Οι πολικές θερμοκρασίες δε θα μας εγκαταλείψουν ούτε την Τετάρτη. Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, στις 08:00 το πρωί, θα επικρατήσει δριμύ ψύχος, ενώ στην κεντρική και νότια χώρα, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες. Θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων μετά από σχετικές αποφάσεις των δημάρχων τους, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Διονύσου, ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία λόγω του παγετού.

Με απόφαση του δήμου Κηφισιάς, λόγω παγετού, τα σχολεία της περιοχής θα ανοίξουν στις 10:00 για να είναι ασφαλής η πρόσβαση των μαθητών.  Το ίδιο και στα Βριλήσια, ενώ την ίδια ώρα θα ανοίξουν και τα Ανάβρυτα.

Η κίνηση των αυτοκινήτων έχει απαγορευθεί στην περιφερειακή οδό Πεντέλης, από το ύψος του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου, ενώ μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ έως το καζίνο.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο δρόμο Βαρυμπόμπης - Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της εισόδου των βασιλικών κτημάτων προς Αγιο Μερκούριο και Κατσιμίδι.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Μία ώρα επιπλέον ύπνο θα «απολαύσουν» αύριο (Τετάρτη) οι μαθητές στη Φλώρινα, καθώς τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ.

 Την απόφαση αυτή έλαβε ο δήμαρχος Φλώρινας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Αλλαγή του καιρού από το απόγευμα της Τετάρτης (01-02-2012) και από τα δυτικά με ισχυρές χιονοπτώσεις αρχικά και έντονες βροχοπτώσεις αργότερα και ενίσχυση των ανέμων στο Ιόνιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Το απόγευμα της Τετάρτης (01-02-2012)

1. Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα με εξαίρεση ίσως τις Νότιες περιοχές της Πελοποννήσου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα Ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
2. Οι Νότιοι άνεμοι στα Δυτικά θα ενισχυθούν στα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς στο Ιόνιο στα 10 μποφόρ.
3. Ταυτόχρονα το βράδυ στο Ιόνιο και τα Νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Β. Την Πέμπτη (02-02-2012) ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και στις περισσότερες πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Σταδιακά όμως θα περιοριστούν στα ορεινά και στα πεδινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες που κατά διαστήματα στα Δυτικά, τα Νότια και το Ανατολικό Αιγαίο θα είναι ισχυρές.

Γ. Την Παρασκευή (03-02-2012) οι ισχυρές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα περιοριστούν στα ορεινά της Ηπείρου και τα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας κυρίως της Δυτικής.

Δ. Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν το βράδυ της Τετάρτης (01-02-2012) προς την Πέμπτη (02-02-2012) κυρίως στα Βόρεια του Νομού, γρήγορα όμως την Πέμπτη (02-02-2012) θα περιοριστούν στα ορεινά.


Πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη:
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με έντονες χιονοπτώσεις. Καταιγίδες το απόγευμα στα δυτικά.  Παγετός στα ηπειρωτικά τοπικά στα βόρεια ολικός. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο.
  
Πιο αναλυτικά:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά στην Πιερία και τη Χαλκιδική αυξημένες όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Σταδιακά και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από αργά το βράδυ και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία θα είναι έντονα.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 06 (-06) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός και η ελάχιστη στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα πέσει στους μείον 14 (-14)

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενισχυμένοι σταδιακά σε 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 1 (-01) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από μείον 5 (-05) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Το βράδυ στη Θεσσαλία και τη νύχτα στα υπόλοιπα τα φαινόμενα θα ενταθούν και στα νότια πιθανώς να εκδηλωθεί καταιγίδα.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά το πρωί τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Από το βράδυ θα γίνουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 4 (-04) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυμένοι τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από 02 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα νότια αρχικά αίθριος και από τις απογευματινές ώρες σταδιακή αύξηση των νεφώσεων.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: στα νότια από 05 έως 10 και στα βόρεια από μείον 4 (-04) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις που το απόγευμα θα περιοριστούν στα βόρεια όπου όμως τη νύχτα θα ενταθούν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 1 (-01) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νόμου από μείον 4 (-04) έως 01 βαθμό Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες το βράδυ θα ενταθούν.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 6 (-06) έως 01 βαθμό Κελσίου.


Με τις... μηχανές αναμμένες περιμένουν 15 εκχιονιστικά μηχανήματα, που έχει ήδη διαθέσει η περιφέρεια Αττικής για να διατηρήσει ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, διατέθηκαν:

- Πέντε εκχιονιστικά στον οδικό άξονα Π.Ε.Ο. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΘΗΒΑΣ
- Ένα στον οδικό άξονα Π.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ (περιοχή Αυλώνας)
- Ένα στον οδικό άξονα ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ - ΒΑΡΝΑΒΑ -ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
- Ένα στον οδικό άξονα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ- ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
- Ένα στον οδικό άξονα ΜΑΡΑΘΩΝΑ - Ν. ΜΑΚΡΗΣ (Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ)
- Δύο εκχιονιστικά στον οδικό άξονα Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ - Ν. ΜΑΚΡΗΣ
- Ένα στον οδικό άξονα Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Λ. ΠΑΡΝΗΘΑΣ (μέχρι ραντάρ)
- Ένα στον οδικό άξονα Λ. ΤΑΤΟΪΟΥ - ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ - ΑΓ. ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ
- Ένα στον οδικό άξονα ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ - ΚΑΛΑΜΟΣ
- Ένα στον οδικό άξονα ΜΑΛΑΚΑΣΑ - ΜΗΛΕΣΙ-ΩΡΩΠΟΣ

Όλα τα εκχιονιστικά υποστηρίζονται από φορτωτές και φορτηγά οχήματα μεταφοράς άλατος και παραμένουν στους συγκεκριμένους οδικούς άξονες και επιχειρούν όποτε κρίνεται απαραίτητο.

-12,6 η θερμοκρασία στην Ορεστιάδα - 103 χλμ την ώρα οι άνεμοι στο Κάβο ντ' Όρο

Η βαρυχειμωνιά συνεχίζει να μας... κρατάει συντροφιά. Και θα το κάνει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν και στην Αθήνα. Στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, η θερμοκρασία έπεσε στους -0,4 βαθμούς και στους -0.2 βαθμούς στο σταθμό των Αμπελοκήπων.
Στην Παλαιά Πεντέλη, το πρωί της Τρίτης επικράτησαν συνθήκες χιονοθύελλας, με τον αέρα να ξεπερνά τα 90 km/h και τη θερμοκρασία σταθερά αρνητική κάτω από τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ορεστιάδα, στο σταθμό του Αστεροσκοπίου, η θερμοκρασία έφτασε τους -12,6 και τους -12 βαθμούς στους Μεταξάδες. Και στις δύο περιοχές σημειώνεται ολικός παγετός τις τελευταίες 5 ημέρες. Ακόμα και στην παραλιακή Αλεξανδρούπολη, η ελάχιστη θερμοκρασία την Τρίτη ήταν -8.8 βαθμοί.
Στους -4.1 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στο νέο σταθμό του ΕΑΑ στα Βίλια Αττικής.

Θυελλώδεις παραμένουν οι άνεμοι που σαρώνουν τα πελάγη. Έφτασαν τα 103 χλμ την ώρα στο Καβο ντ' Όρο και τα 94 σε Μύκονο και Νάξο!

Κανονικά διεξάγονται από τις 9 το βράδυ τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά για την Κρήτη, ενώ όπως ανακοίνωσε η NEL, στις 12 τα μεσάνυχτα, πιθανότατα θα γίνει το δρομολόγιο του πλοίου "Μυτιλήνη" για Χίο και Μυτιλήνη.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Τα δρομολόγια για την Αίγινα γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων για τη Σαλαμίνα αλλά και στις πορθμειακές γραμμές Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτής-Θάσου, Κυλλήνη-Κεφαλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

http://www.newsit.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου